joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Denis… Are 4 ani și nu are nimic, decât o bunică fără venit. Viața acestui copil deștept, frumos și curat depinde de noi (Foto)

  de Lucian Dănilă | 3 aprilie 2018, 2:25 PM | Povești despre oameni | Știri Arad | Topic special

  0

  Denis are doar 4 ani, deci aproximativ 1.500 de zile de viață, o viață care oricând poate constitui subiectul unei cărți sau poate a unui film. Locuiește la aproximativ zece kilometri de Arad, în localitatea Zimand Cuz. Niciuna din zilele sale de viață nu a fost ușoară, dar în inocența și candoarea sa, micul copil care locuiește în niște condiții total improprii pentru secului al XXI-lea, el nu realizează. Denis se bucură de orice, de un bulgăre de zăpadă, de cântatul vrăbiuțelor, de o cană cu lapte, sau de o mașinuță de jucărie second-hand, de orice.

  Singurul sprijin din viața micuțului Denis era bunica sa din partea tatălui, femeia în vârstă de 62 de ani care l-a crescut de la vârsta de trei luni, o femeie care nu are niciun venit. Casa bunicii e acasă așa cum, după standardele noastre, ne imaginăm să arate un cămin. Este din chirpici și stă să se dărâme pe cele două suflete, iar în mijlocul tavanului este o imensă crăpătură. Până înainte de Sărbătoarea Crăciunului, Denis nu beneficia de energie electrică, nopțile fiind la propriu o beznă totală pentru micuț și bunica lui.

  O adevărată armată de oameni s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe cei doi, iar de la finele anului trecut, Denis beneficiază de electricitate, de un mic televizor, un frigider mic și un… bec. Arpi Nistor, împreună cu un grup de arădeni inimoși a strâns bani și le-a introdus curentul (pentru prima oară), înainte de Crăciun.

  Denis este un copil sănătos, plin de viață, merge și la grădiniță iar la cei 4 ani cunoaște două limbi, româna și maghiara. În ciuda condițiilor în care își duce traiul zilnic, Denis este foarte curat și bine educat.

  Cum s-a ajuns în situația aceasta? Femeia care i-a dat viață lui Denis, pe care în acest text nu o numesc mamă, l-a părăsit când copilașul era un biet bebeluș. Avea doar trei luni. Tatăl său muncea la vaci undeva în zona localității Sânleani. Până anul trecut, mai trimitea ceva bani acasă, dar de atunci și-a găsit o altă femeie, cu alți copii, iar pe Denis l-a părăsit cu totul, nu i-a mai oferit nimic.

  Arpi Nistor, cel de care scriam și cu câteva rânduri mai sus, a devenit liderul grupului de oameni care au sărit să-l ajute pe Denis, este, dacă vreți, ca un tată adoptiv pentru acest copil care astfel are o șansă la o viață mai bună. El este și cel care a deschis o pagină pe Facebook care se intitulează „Casă pentru Denis”, el este cel care a ajutat-o pe bunica copilului să-și facă buletinul care era expirat, iar acum construiește, din donațiile altor oameni cu suflet mare, o casă pentru micuț. S-a renunțat la ideea consolidării celei vechi tocmai pentru că nu mai era nimic de consolidat. Casa urmează a fi ridicată în Zimand Cuz, localitatea natală a micuțului.

  Totul se face transparent, fiecare leu este la vedere, fiecare ordin de plată, chitanță sau factură sunt postate pe Facebook, în grupul despre care spuneam, Casă pentru Denis. Fiecare donator știe exact pe ce s-au dus banii. Au fost demarate lucrările pentru construcția casei. A fost săpat șantierul pentru fundație și a fost turnată fundația. Acum urmează să fie turnată placa peste fundație și apoi să fie ridicați pereții casei. Proiectul casei a fost primit gratuit, sub formă de donație.

  casa

  Casa este construită cu o firmă de construcții. Firma care se ocupă cu construirea casei, la rândul său, a făcut reducere pentru constructie, urmând ca finisajele să fie făcute gratuit, fără plata manoperei. Va fi introdusă și apa. La compania de apă s-a găsit înțelegere, unul dintre directori oferindu-se să ajute la costuri.

  Pentru a exista transparență maximă și pentru a nu lăsa loc de interpretări, banii sunt adunați într-un cont deschis la „Organizația Tinerilor cu Inițiativă”, la Banca Transilvania.

  Cont în lei: RO34BTRLRON CRT00J1593502 (banii sunt exclusiv destinați lui Denis)

  A doua zi după ce a fost deschis contul bancar, bunica copilului i-a dat lui Arpi Nistor suma de 900 de lei pentru a fi donați în cont. Nimeni, însă, nu știe cum femeia a adunat acești bani.

  Sunt acceptate și donații sub formă de materiale de construcții. Până acum au fost astfel de donații, bolțari, saci de ciment, saci de var și alte materiale. A fost donat deja și o parte din mobilierul pentru noua casă. În ceea ce privește mobilierul, este mai greu cu donațiile, fiindcă nu există un loc în care să fie depozitat. Ar fi indicat ca aceste donații să fie făcute pe parcurs sau după ce e gata casa nouă.

  Pentru cei care vor să doneze și nu au timp să meargă la bancă, oricât de mare sau de mică ar fi donația, fie și 10 lei, pot să-l contacteze pe Arpi Nistor pe Facebook sau la numărul de telefon 0744.607.073, iar el se va deplasa după bani, după care va merge cu ei la bancă și va trimite ordinul de plată către donator.

  În ceea ce privește donatorii de până acum, Arpi spune că le mulțumește tuturor, doar că pentru a nu uita din greșeală pe cineva, nu menționează nume.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.