Holocaustul din România – comemorat de elevii Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad

  de Special Arad | 9 octombrie 2019, 8:39 AM | Educaţie | Recomandările editorilor

  0

  Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului  este un eveniment național ținut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din  Bucovina  în  Transnistria Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an.

  A fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel.

  În acest sens, elevii clasei a IX-a A de la Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad, au participat la un tur ghidat al vechiului cartier evreiesc din oraș. Punctul de plecare a fost Piața Arenei, de unde am înaintat spre Palatul Steiner, Piața Heim Domokos (Piața Peștelui), sinagoga ortodoxă – strada Cozia, școala evreiască (fosta Școală Gimnazială „Ștefan Cicio Pop”), Teatrul Hirschl și Piața Avram Iancu.

  Ghidul nostru a fost doamna Adelina Stoenescu – muzeograf la Complexul Muzeal Arad, care a oferit elevilor informații prețioase și utile despre comunitatea evreilor din Arad; Holocaustul din România; contribuția evreilor la dezvoltarea Aradului; tradiții, obiceiuri și cultura evreiască. Elevii au fost însoțiți de: prof. Codruța Vasiescu, prof. Oana Olariu și prof. Cosmin Julan.

  Prin realizarea acestei activități educative extrașcolare, am pus în valoare istoria locală a municipiului Arad, elevii au putut afla diverse informații despre clădiri pe lângă care treceau fără să știe ce s-a petrecut în ele. Este o altfel de lecție de istorie deoarece patrimoniul cultural al Aradului a fost promovat în rândul elevilor.

   

  prof. Cosmin Julan

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.