vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Gyuszi Balint s-a prezentat, vom avea și alt portar, dar rămâne totuși o întrebare: de ce acum?

    de Lucian Dănilă | 23 mai 2019, 6:20 PM | Sport

    0

    UTA și-a prezentat aseară viitorul antrenor, o prezentare care nu a mai surprins pe nimeni mai ales că s-a tot zvonit acest lucru prin Arad timp de mai bine de o lună. După neclaritățile apărute cu o seară înainte, cu acel comunicat remis de club, cele ce trebuiau să se întâmple s-au întâmplat exact la ora stabilită și la locul stabilit.

    Gyuszi Balint a venit la Arad însoțit de prietenul și reprezentantul său, Bogdan Apostu, cel care a evoluat câțiva ani în tricoul echipei UTA atât în Liga a 2-a cât și în Liga 1. Apostu chiar a făcut parte din acea echipă care s-a desființat în 2014 cu largul concurs al lui Adrian Marțian, o echipă care ținem minte că a urcat la un moment dat în tribune și a scandat pentru suporteri, un gest care cu greu poate fi uitat. De altfel, Balint și Apostu au fost coechipieri la UTA în sezonul 2006-2007 în Liga 1.

    A fost un eveniment la care am văzut fostele glorii ca Hristos Mețkas, decanul de vârstă, Gabi Biro, Viorel Sima sau Gyuri Vaczi, antrenorii de la juniori, Sandu Gaica, Adi Ungur, Sorin Botiș, Radu Mărginean, dar și oameni de afaceri, câțiva suporteri vechi ai Bătrânei Doamne și persoane din administrația locală sau județeană.

    La una dintre mese era Cristian Păcurar, antrenorul secund al grupării arădene, alături de Manea, Cipri Rus, Ciucur, Gavrilă, Oroian, Hrezdac, Isac și David Miculescu. Prezența la acest eveniment doar a acestor jucători a dat drumul încă de aseară la speculații: se pare că sunt singurii care vor rămâne din lotul actual, cu câteva excepții.

    IMG 9127

    Alexandru Meszar a fost primul care a luat cuvântul.

    „Mai sunt două etape de jucat din acest campionat. Chiar dacă aceste jocuri sunt fără miză deosebită, dorim ca echipa să joace pentru suporteri, pentru UTA, pentru ei înșiși, să demonstreze fiecare că poate face parte din proiectul nostru pentru următorul sezon.

    Pot să spun că acum, spre final de an, nu plângem, dar nici nu râdem. Nu plângem, în mare parte, datorită lui Popa Ionuț, care în ciuda problemelor existente, a format o echipă solidă, competitivă, cu jucători de caracter. Mister, ca să ajute echipa, să fie lângă băieți, a venit la stadion lăsând la o parte recomandarea medicilor. Mulțumim Popa Ionuț! Vă dorim însănătoșire grabnică și vă așteptăm cât mai repede lângă noi, avem nevoie de experiența și de carisma dumneavoastră.

    Mulțumim, Cristi Păcurar, ție și staffului tău, că într-o perioadă grea, când ai rămas fără mentor, fără lot complet datorită accidentărilor și suspendărilor, nu ai abandonat. Și, în final, te-ai descurcat. Ai adunat 15 puncte, fără care acum ne era foarte greu. Ai detronat liderul Sportul Snagov, și echipa ta a dominat categoric Chindia Târgoviște promovată în liga I-a. Pe lângă toate cele enumerate, în această perioadă UTA a terminat majoritatea meciurilor cu 4 – 6 juniori în teren, unii fiind chiar debutanți. Sunt sigur că Păcurar nu va duce lipsă de oferte pentru noul sezon. Îi înaintăm și noi o funcție în cadrul clubului, sperăm să răspundă pozitiv.

    IMG 9129

    Mulțumim suporterilor fideli prezenți la toate meciurile UTA-ei, indiferent de vreme, de oră, dacă meciul e televizat sau nu, care sunt prezenți la stadion și după înfrângeri, vin din Arad, din județ, din Deva sau Oradea. Ei sunt membri ai familiei UTA, care te ajută să te ridici și să mergi în continuare după ce ai căzut.

    Mulțumim Suporter Club UTA. Mulțumim jucătorilor, care au demonstrat că au valoare și, în ciuda micilor greutăți financiare, și-au respectat blazonul de profesioniști.

    Mulțumim partenerilor și sponsorilor”, a spus Alexandru Meszar.

    Apoi i s-a dat cuvântul lui Codru Grădinariu, cel care a prezentat obiectivele dar și pe viitorul antrenor. Cel puțin pe hârtie, obiectivul pentru anul viitor este un loc mai bun decât cel din actuala stagiune, o altă informație care lasă loc de discuții…

    „Toate acțiunile noastre sunt posibile doar pentru că în spatele acestui brand , pe care avem imensa responsabilitate de a-l gestiona, există consolidată și reconfirmată deja, susținerea acestui oraș, din care fac parte administrația locală, mediul privat și suporterii.

    Suporterii au susținut echipa necondiționat, aproape indiferent de sincopele din prestația acesteia.

    Anul competitional 2019-2020 este unul în care clubul își propune ca obiective, step by step:

    1. O clasare mult mai bună decât în campionatul precedent
    2. Crearea condițiilor pentru ca tinerii jucători legitimați în cadrul clubului să promoveze și să debuteze în fotbalul mare. Acum, clubul are aproximativ 280 jucători legitimați, niciun copil nu plătește taxa lunară.
    3. Continuarea construcției acestui club prin formarea unui grup puternic (în vestiar) și prin formarea unui club puternic, conditia sine-qua-non, perenității acestui proiect.

    În virtutea acestei perspective de dezvoltare a clubului, singura acceptată de noi, cei din conducerea administrativă, am plăcerea să vă prezint CV-ul și apoi persoana celui care va fi din sezonul 2019-2020, antrenorul principal al echipei noastre, UTA Arad.

    S-a afirmat în tricoul unei echipe de tradiție, FC Brașov, pentru care a jucat timp de patru sezoane. La jumătatea anilor 2000, a fost echipierul CFR-ului din Cluj, care-și începea, exact în acel moment, ascensiunea ce avea s-o transforme în multipla campioană de astăzi. În campionatul 2006-2007, a reprezentat echipa noastră, UTA Arad, pe prima scenă a fotbalului românesc, apoi a devenit campion național cu revelația Unirea Urziceni.

    După o aventură în Ungaria, la Diosgyor, a făcut pasul spre noua carieră, mai întâi ca antrenor-jucător al Unirii Tărlungeni. La scurt timp, din postura de antrenor principal, promova micuța echipă din județul Brașov în liga secundă. De aici a făcut pasul pe banca tehnică a galben-negrilor de la FC Brașov, ca antrenor secund. Ca antrenor principal a mai condus echipele Academica Clinceni, ASA Târgu Mureș (Liga I) și FK Miercurea Ciuc.

    Prima jumătate a sezonului în curs, 2018-2019, a terminat-o ca lider al Ligii secunde, pe banca Sportului Snagov, iar din retur a resuscitat o echipă cotată cu șanse minime să se mențină, Metaloglobus București. Cu două etape înainte de final, a strâns nu mai puțin de 71 de puncte cu cele două echipe, punctaj ce implică în lupta pentru promovare în acest moment!

    Protagonistul principal al celor descrise mai sus este Laszlo Balint. Îi spunem bine ai revenit în mijlocul familiei Bătrânei Doamne și mult succes în viitoarea postură, de antrenor principal al UTA-ei!”, au fost cuvintele lui Grădinariu.

    În acel moment a apărut în fața tuturor Gyuszi Balint.

    IMG 9154

    „Sunt onorat de faptul că oamenii din conducerea UTA-ei s-au gândit la mine pentru tot ce înseamnă noul sezon. Va fi un sezon dificil, cu multe echipe de tradiție și orașe importante în spate. Din punctul meu de vedere, liga secundă 2019-2020 va fi mai atractivă și mai competitivă decât prima ligă. Pas cu pas,îmi doresc să contribui la dezvoltarea clubului UTA.

    Venirea la UTA înseamnă o provocare foarte mare pentru mine, pentru cariera mea profesională. Îmi doresc foarte mult să facem performanță, să fim acolo unde este locul echipei UTA Arad. Va fi foarte dificil, dar așa cum am fost ca jucător, am reușit multe lucruri prin muncă și ambiție, asta îmi propun și ca antrenor”, a punctat fostul apărător, care va prelua banca tehnică odată cu startul pregătirilor pentru campionatul viitor”, spune Balint.

    El va colabora cu antrenorul secund Cezar Zanfir, cu Gabriel Vasiliu, care va îndeplini rolul antrenorilor portarilor, iar Radu Alexandru va fi preparator fizic. De asemenea, sunt discuții ca în staff să vină și un antrenor din Arad.

    Cam atât a fost partea oficială a evenimentului. Au urmat apoi discuții amicale, glume, tot felul, dar evident că atenția era îndreptată spre Balint și, nu în ultimul rând, spre Apostu. Primul va antrena o echipă care, cel mai probabil, va fi ajutată să aducă jucători prin intermediul fostului atacant, impresarul Bogdan Apostu. „Nu de mine depinde ci de cei din conducere”, a fost răspunsul lui Bogdan.

    Gyuszi Balint a atins un aspect care nu este deloc de neglijat. Stadionul, așa cum știm cu toții, este departe de a fi finalizat, astfel că UTA va evolua și în campionatul viitor pe același teren sintetic de pe Motorul. Viitorul antrenor al Bătrânei Doamne nu este străin de efectle produse de un astfel de teren:

    „Faptul că vom juca și ne vom antrena pe acel teren sintetic este o problemă. Știu ce înseamnă acest lucru pentru că în aceleași condiții am lucrat și la Metaloglobus. Un teren sintetic, chiar dacă ar fi de cea mai bună calitate, creează probleme. Nu întâmplător s-a decis ca din sezonul viitor meciurile din Liga 1 să se dispute doar pe terenuri de iarbă naturală. Știu ce probleme am avut la Metaloglobus și nu întâmplător echipele care evoluează pe aceeași suprafață sintetică, UTA, Pandurii și chiar Concordia, ca să nu mai spun de Metaloglobus, au avut cei mai mulți jucători accidentați”, spune Balint.

    IMG 9180

    Un alt aspect foarte interesant este legat de jucătorii care urmează să vină la UTA. Deja a și apărut un nume: Florin Iacob, fost portar în Liga 1 cu FC Brașov, actualmente la Metaloglobus. Acesta își încheie contractul cu gruparea bucureșteană și este foarte aproape de a semna cu UTA. Probabil, pe listă mai sunt și unii jucători de la Snagov cu care a lucrat Balint, mai mulți dintre ei fiind reprezentați de Bogdan Apostu.

    Veștile nu neapărat sosite aseară ci mai degrabă confirmate aseară par a fi de bun augur. În final rămâne doar o întrebare: de ce acum? UTA, dar și Metaloglobus, mai au de disputat două etape din campionat, iar arădenii chiar au un meci foarte complicat cu Petrolul. Ce mai poate Păcurar să le spună acum jucătorilor? Care va fi reacția jucătorilor care nu au fost invitați la eveniment? Cum se prezintă Balint la Metaloglobus după ce a fost prezentat oficial deja la UTA? Părerea noastră este că era mai elegant dacă acest eveniment ar fi avut loc la finalul campionatului, atunci când toate treburile erau deja finalizate.

    Dar, totuși, ceva îmi spune că se impunea ca acest eveniment să aibă loc chiar aseară. Ne aflăm în ultima săptămână de campanie electorală, UTA este susținută în proporție de 90 la sută din bani publici, iar în sală era unul dintre liderii administrației județene… Uite că am dat și răspunsul la întrebarea „de ce acum?”

    Totuși, unul dintre lucrurile bune care s-au întâmplat la această recepție este tocmai faptul că cei din sfera politică nu au luat cuvântul. Bilă albă 😉

    UTA este un brand care nu ar trebui niciodată, în nicio circumstanță, să fie folosit în vreun scop politic. Sună cam utopic…

    PS: Iar la final îi urăm „La mulți ani!” doamnei Elena Bodri, una dintre cele mai apropiate persoane de clubul UTA, o doamnă care a susținut necondiționat acest club și care în urmă cu două zile și-a sărbătorit nu doar ziua onomastică ci și ziua de naștere.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.