joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Grupările politice din Consiliul Local ne-au spus care e viziunea, respectiv contribuția lor asupra formei finale a bugetului Aradului pe 2022

    de Raluca Medeleanu | 14 februarie 2022, 6:00 PM | Administraţie | Politikos | Topic special

    1

    860.391.000 lei este suma totală la care se ridică Bugetul General de Venituri și Cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2022, amplul document ce îl alcătuiește fiind aprobat astăzi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal, cu un total de 11 voturi pentru și 2 abțineri, 9 consilieri fiind excluși de la vot, din motive de incompatibilitate.

    Banii sunt direcționați către funcționarea instituțiilor, către datoriile municipiului, către subvenții pentru populație, dar și pentru investiții (unele începute deja, altele pe cale să înceapă). Forma finală a proiectului de hotărâre aprobat astăzi a inclus și anumite amendamente aduse de membrii grupărilor politice din CLM. Așa cum era de așteptat însă, nu toate propunerile au fost acceptate, observându-se deja noua majoritate formată din PNL, PSD, UDMR împreună chiar și cu PMP, în detrimentul celor de la USR PLUS care au cam rămas de cele mai multe ori singuri în opoziție.

    La finalul ședinței am abordat câte un reprezentant din fiecare grupare politică, pentru a afla care le este părerea față de forma finală a bugetului și pentru a discuta despre amendamentele și proiectele cu care au contribuit fiecare.

    bugetul aradului 2022

    PNL: „e un buget axat pe investiții / vom încerca din nou anul acesta să reducem din cheltuielile cu personalul”

    Din partea PNL am reușit să obținem o declarație de la viceprimarul Lazăr Faur, care ne-a făcut o scurtă prezentare asupra principalelor domenii în care vor fi direcționați banii în 2022 și care ne-a dat detalii asupra amendamentelor depuse astăzi de către colegii dumnealui de partid.

    „Bugetul pentru 2022 este în primul rând un buget care se orientează spre investiții. Un procent de aproape 50% din totalul cheltuielilor este pentru investiții. Acum, bineînțeles că sunt și celelalte cheltuieli importante, cum sunt cele pe bunuri și servicii, care sunt susținute undeva la 17% – asta înseamnă funcționarea Primăriei, cu tot ce înseamnă nevoile de iluminat public, de edilități, parcuri… mai sunt apoi cheltuielile de personal, undeva la 11%, iar aici cred că încă avem o cheltuială mare. Anul trecut am încercat o redimensionare a personalului, doar parțial s-a reușit, pentru că era nevoie de o voință politică. S-ar putea să reluăm această procedură și în 2022. Mai există o cheltuială importantă cu tot ce înseamnă dobânzile și rambursările de credite. Știți că noi avem în derulare două credite BERD și un credit pentru pod, așa că o parte din acest buget merge și acolo. Și să nu uităm de subvenții. În acest an, noi avem subvenții undeva spre 12% din totalul cheltuielilor: e vorba de subvenția de la CET în primul rând, apoi despre subvențiile pentru CTP, trebuie să susținem câteva activități foarte costisitoare care însă sunt necesare comunității. Ați văzut că astăzi am avut câteva amendamente. Cel mai important se referă la alocarea unei sume de 10 milioane lei, în primă fază, prin transfer către Consiliul Județean, pentru Spitalul Județean. Vor mai fi încă 10 milioane de lei, la rectificarea bugetară, probabil în două tranșe spre sfârșitul anului, ca într-un final să alocăm 20 milioane lei pentru funcționarea spitalului. Ați văzut că tot astăzi, prin hotărârea prin care aprobam protocolul de finanțare a spitalului județean a avut loc și transferul proprietății asupra imobilelor fostului Spital Municipal din domeniul public al Municipiului în cel al Județului, e o chestiune ce decurge din actualele prevederi legale ale codului administrativ – era un contract de administrare ce a expirat astăzi, iar noi pe noua legislație nu mai putem prelungii, singura soluție fiind transferul către Județean, dar am transferat nu doar clădirile, adică nu doar problemele, ci am venit și cu o sumă de 20 milioane pe care o vom da anul acesta. Alte amendamente au fost legate strict de funcționarea și propunerile de ajustare a cheltuielilor bugetare a consilierilor, de unde am luat niște bani, să facem o rectificare negativă, pentru a putea aloca cei 10 milioane pentru spital, apoi au fost câteva propuneri în zona școlară, în zona de cultură și într-un final eu consider că avem un buget echilibrat la ceea ce înseamnă posibilitățile municipiului în 2022, un an deosebit de complicat”, ne-a spus Lazăr Faur.

    PMP – „avem mai multe proiecte pe cultură și unul prin care vrem o parcare supraetajată în zona Podgoria”

    „În acest buget, grupul PMP are două categorii de proiecte. Din prima categorie fac parte trei proiecte care sunt în zona culturii: unul e în zona de familie, unul pe arte, iar altul pe sport, probabil în perioada următoare voi elabora mai mult… Și a doua categorie e un proiect care a fost dezbătut mulți ani la rând, dar nu s-a ocupat nimeni de el. De când am ajuns în adunarea generală a acționarilor la Gospodărirea Comunală, pentru că știu acel loc de mulți ani (fostul sediu de la Podgoria, n.red.), am propus să facem o ridicare topografică, să o actualizăm, să se discute cu o parte din proprietarii de acolo, pentru că am considerat că centrul are nevoie de o parcare. S-a discutat mult. Pe fostul teren al Gospodăririi Comunale, care de mulți ani e în paragină și nu s-a întâmplat nimic cu el, chit că locul ar fi oportun și ar fi foarte binevenită o parcare centrală. Și, repet, de șase luni am început personal să mă ocup de acest proiect. Din păcate nu am putut să îl prindem efectiv în bugetul, îl vom prinde doar la rectificare, pentru că presupune niște modificări în ceea ce înseamnă proprietatea. Probabil că vom merge – și asta a fost promisiunea primarului – în direcția exproprierii proprietarilor persoane fizice care sunt acolo și abia după aceea vom putea să venim cu un studiu de fezabilitate și chiar să facem proiectul. Am discutat cu directori de specialitate din Primărie, toată lumea este încântată și, până la acest moment, cel puțin verbal, am susținerea tuturor. Mă duc pe cuvântul lor și sper că proiectul va fi susținut și vom putea să avem o parcare supraetajată acolo”, ne-a spus Cristian Galea.

    USR PLUS: „bugetul actual e rupt de realitate / trebuie găsite soluții reale pentru banii pe care îi stoarce din buget CET Hidrocarburi”

    „Amendamentele propuse de USR sunt aplicate direct pentru investiții care să aducă un plus valoare Aradului și, bineînțeles, să ridice nivelul de calitate a vieții. Bugetul actual, așa cum au spus și colegii mei, nu este unul realist. De ce? Având peste 40 milioane excedent, este normal că acele investiții nu au fost făcute. Noi am vrea să fim calibrați direct pe realitate, pe ceea ce se poate face și, bineînțeles, așteptăm de la Executiv să vină cu un proiect referitor la CET. În fiecare lună dăm zeci de milioane de lei pe subvenții și pentru a acoperi găurile de la CET Hidrocarburi, dar nu avem un proiect cu o strategie de aducere la normalitate a acestor investiții. Mă refer chiar la proiectul pe care l-am propus cu panourile fotovoltaice la toate instituțiile de învățământ. Bineînțeles că în prima fază e un proiect pilot, dar ar putea să aducă în timp scăderea facturilor școlilor și prin el putem începe o pregătire pentru un mediu mai curat. Amendamentul nostru nu a trecut, a primit 11 voturi, fiind necesare 12, dar fiindcă 9 consilieri nu participă la vot, cum e și cazul meu, fiind acționar doar cu 7 acțiuni la SC TOP, nu pot participa la vot. Părerea colegului meu, a cărei idee cred că este foarte bună, e de a vota acest buget pe capitole, astfel ca fiecare acolo unde nu e incompatibil să poată să voteze”, ne-a declarat Daniela Arieta Săbău.

    PSD: „am reușit să introducem în bugetul pe 2022 cinci proiecte, un lucru pe care nu l-am reușit de foarte mult timp”

    „Este prima dată în ultimii mai bine de 10 ani de zile, poate chiar 16 ani de zile, când grupul PSD reușește să introducă în buget o serie de proiecte pe care le-am avut și în cadrul programului de guvernare la alegeri. Pe scurt, e vorba de 5 proiecte care abordează mai multe arii de interes pentru arădeni. Cel mai important e cel care vizează rezolvarea încălzirii centralizate, care mănâncă din buget – într-o formă sau alta – 15 milioane de euro pe an. E vorba de un proiect ambițios care trebuie făcut cum trebuie, vorbim de o stație de piroliză, care va arde deșeuri și care va produce căldură și curent electric, spre deosebire de CET-ul care a mai rămas care doar consumă curent. Ea va avea cel puțin aceeași putere, dacă nu mai mare, dar asta trebuie făcute niște studii, nu doar să ne avântăm în afirmații. Noi vrem să lucrăm și să punem în aplicare ceea ce spunem. Un alt proiect ambițios e un parc al biodiversității, care se va întinde de la balastiera de la Micălaca până la pădurea de la Ceala și va cuprinde tot ce înseamnă spațiu verde pe malurile Mureșului și l-am denumit Miloș Cristea, în cinstea marelui arhitect care a iubit foarte mult această zonă. Pentru proiect, vom apela la foarte multe organizații de profil, pentru că noi putem doar să ne dăm cu părerea cum am dori să fie, să îmbine zonele de agrement cu natura, dacă se poate cu partea de navigabilitate a Mureșului, dar asta vor trebui să stabilească experții. Alt proiect care ne face plăcere este hub-ul cultural MARTA. Fosta fabrică MARTA dorim să o transformăm într-un fel de bijuterie a Aradului, un punct de referință, acolo să se facă un centru cultural multimedia, zonă de muzee etc. Pentru proiect vom apela la un concurs de idei, pentru că nu suntem atotcunoscători, noi știm cam ce ne spun oamenii că ar vrea să vadă de la orașul acesta. Iar tot vizavi de ce își doresc arădenii, toți știm cum văd tinerii orașul, un soi de cenușiu, și atunci proiectul colegei mele Csilla numit Orașul Colorat e un proiect mult mai vast, dar vom începe cu clădirile școlilor și a grădinițelor pe care vrem să le transformăm într-o explozie de culoare, e vorba de artă murală și vom apela la specialiști. Și pentru că suntem social democrați și e o chestie foarte importantă pentru noi, un ultim proiect e o cantină-magazin social, căci vedem cum au explodat prețurile la alimente și că din ce în ce mai mulți români sunt în sărăcie, așa că încercăm să le întindem o mână de ajutor, dorim să oferim un magazin cu prețuri de depozit, fără adaosuri, în afară de partea de funcționare a acestui centru. Toate aceste proiecte au fost incluse în buget și în perioada următoare va începe demararea lor”, ne-a spus Cosmin Buruc.

    UDMR: „e un buget acceptabil, într-o perioadă de criză”

    Pe domnul Bognar, liderul UDMR din CLM, nu am mai reușit să îl prindem în Sala Ferdinand, însă ne-a oferit ulterior o declarație telefonică despre viziunea grupării politice asupra variantei finale a bugetului: „Bugetul a fost echilibrat de către Executiv, având în vedere că veniturile sunt cât sunt. Trebuia să se axese pe cheltuielile de funcționare, respectiv aspecte care țin de dezvoltarea orașului… În limita posibilităților, sper că toate prioritățile dacă nu s-au putut atinge, poate la o rectificare vor fi alocate sumele care acum nu au stat la dispoziția bugetului municipal. Mă gândesc în primul rând la cei 2% care trebuie să vină pentru cultură, știți că s-a prevăzut o sumă la un moment dat și anul trecut, dar vine mai târziu în bugetul local. La fel, costul standard am văzut că nu este încă stabilit… anumite cheltuieli clar că s-au împuținat, sperăm că vor fi pe parcurs soluții și pentru majorarea aspectelor care la ora actuală nu au existat în buget. Deci nu a fost o situație ușoară ca să se găsească din venituri sume pentru totul. Cât s-a putut și cât Executivul a considerat, s-a alocat. Astăzi nu am mai depus amendamente, căci noi am avut discuții înainte, pe parcursul de dezbateri, cât a fost bugetul la transparență, astfel că nu a mai fost necesar”, ne-a declarat Levente Bognar.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.