marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update S-a declanșat greva generală în învățământ. Sindicatele au refuzat propunerile Guvernului. Nu se fac cursuri

    de Andrada Bobiș | 21 mai 2023, 9:49 AM | Administraţie | Educaţie

    1

    De la ora 14, astăzi (deși inițial întâlnirea era programată la ora 11- n.red.) la Palatul Victoria au loc negocieri într-o întâlnire a premierului Nicolae Ciucă cu liderii federațiilor sindicale din Educație.

    Indiferent de rezultatul negocierilor, greva de luni, 22 mai, nu poate fi anulată.

    Greva continuă, „nu se bate palma din vorbe”

    De asemenea, întrebat dacă luni copiii vor merge la școală, Simion Hăncescu, președintele FSLI, a răspuns: „Exclus. O spun a doua oară. Nu se deschid școlile luni. Greva aceasta a fost declanșată de oameni în urma unui referendum, au semnat. Oamenii sunt cei care decid dacă se acceptă ceea ce propun guvernanții. Nu noi, liderii, nu e greva liderilor. Este greva oamenilor din sistem. Ei decid, ca să fie limpede”, scrie edupedu.ro.

    De asemenea, pe grupul de whatsapp EDUPART- Federația Națională a Părinților a fost pus anunțul: „Vă rog să țineți legătura cu directorii cu privire la cum se va proceda cu începere de luni. Aceștia au avut astăzi (vineri n.red) ședința și fiecare școală în funcție de situație vor asigura sau nu supravegherea elevilor”.

    Elevii care nu merg luni la școală nu vor fi trecuți ca absenți

    „Dacă acum trei zile, patru zile, când am anunțat declanșarea grevei, procentul era de 71%, la FSLI, din informațiile pe care le am acest procent a ajuns la peste 80% și există șanse ca în două zile să ajungă la 100%. Pentru că oamenii își dau seama că au fost mințiți, păcăliți ani la rând. Este revoltător că după atâtea proteste, atâtea avertismente (…) totuși nu și-au dat seama de gravitatea situației”, a mai spus Hăncescu, potrivit digi24.ro.

    Cu alte cuvinte, greva generală va fi declanșată luni, 22 mai, indiferent de rezultatul discuțiilor care vor avea loc astăzi, în urma întâlnirii dintre reprezentanții Guvernului și liderii de sindicat. Elevii care nu merg luni la școală nu vor fi trecuți absenți.

    UPDATE – Sindicatele au refuzat decizia Guvernului și greva se declanșează de mâine

    Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE, organism de conducere format din reprezentanții județeni ai sindicatelor, a decis duminică seată respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli, din data de 22 mai, ora 8:00, conform surselor Edupedu.ro.

    Sunt școli care sunt sută la sută în grevă, nu are cine să supravegheze, recomandarea este să îi țină pe copii acasă, dar școlile nu sunt închise, să fie foarte clar, acolo unde sunt profesorii de serviciu vor avea grijă de copii dacă vin la școală.

    În urma discuțiilor care au avut astăzi loc la Palatul Victoria și care a ținut o țară întreagă „cu sufletul la gură”, liderii sindicatelor din educație au ieșit profund dezamăgiți de la negocieri.

    Liderii politici au oferit reprezentanților profesorilor următoarele „facilități”:

    -pentru profesorii debutanți, sporuri de 2.000 de lei anual, în două tranșe;
    – majorarea salariilor până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr 153;
    – stimulente pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate;
    – promisiunea că până la data de 15 iulie proiectul noii legi a salarizării va fi finalizat – însă n-au specificat faptul că în aceste condiții profesorii vor primi măriri de salarii undeva prin luna octombrie- care abia la 1 septembrie să fie înaintat Parlamentului României pentru aprobare.

    Cu alte cuvinte, debutanții să primească pe an 2.000 de lei în plus – la un calcul simplu o mărire de salar cu 167 de lei pe lună- , iar în cazul personalului nedidactic din școli, o mărire de 7-8 % ar însemna undeva între 150-240 de lei pe lună -mai mulți bani decât ar primi un cadru didactic debutant.

    Sindicatele cer 4.000 de lei net pentru debutanţi și undeva la 7.000 de lei net lunar, pentru cei care se apropie de pensie.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Este dezamăgitor să aflăm că sindicatele au refuzat propunerile Guvernului și că luni va avea loc o grevă generală în sectorul educației, ceea ce va duce la întreruperea cursurilor. Înțeleg că profesorii și personalul din sistemul educațional au nemulțumiri și revendicări legitime, dar este important să se găsească un echilibru între acestea și impactul asupra elevilor și părinților.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.