vineri, 23 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Ghidul restricțiilor: condiții de călătorie în Europa în perioada Crăciunului

  de - | 13 decembrie 2021, 8:52 AM | Internaţional | Naţional

  0

  Uniunea Europeană a încercat în ultimele decenii să scape de granițele sale, însă pandemia de COVID-19 a reușit să neutralizeze acest demers. Când pandemia s-a răspândit pentru prima dată în statele blocului comunitar la începutul anului 2020, multe guverne europene s-au panicat și au restabilit controalele la frontieră. Astfel, oamenii și camioanele care transportau diverse mărfuri, de la piese auto până la legume, au petrecut zile întregi stând la cozi uriașe și așteptând să treacă punctele de vamă, scrie digi24.ro.

  De asemenea, traficul aerian a fost suspendat în mare parte. Însă, în 2021, pe măsură ce vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2 au devenit disponibile, aceste restricții pandemice au fost ridicate. Totuși, ele nu au dispărut complet, notează Politico Europe.

  În loc să rămână o zonă de călătorie fără întreruperi din Finlanda până în Polonia, UE a devenit doar o sumă a națiunilor independente care o alcătuiesc. Regulile de călătorie care se aplică în Estonia nu sunt aceleași ca în Cipru, spre exemplu. Un călător care se plimbă prin aeroportul Chopin din Varșovia se poate confrunta cu o primire foarte diferită pe aeroportul din Dublin.

  Cel de-al patrulea val pandemic, agravat de panica legată de apariția variantei de coronavirus Omicron, face ca țările din blocul comunitar european să introducă noi măsuri de urgență pentru a preveni înmulțirea infectărilor. Barurile și restaurantele din Austria au fost închise. În Belgia, trebuie să prezentați un permis COVID pentru a obține o masă într-un restaurant, iar în Polonia, nimeni nu se deranjează să verifice deloc dacă ești vaccinat.

  Austria
  Care sunt regulile de intrare? Atunci când cineva călătorește în Austria dintr-o țară care este etichetată ca având un „risc epidemiologic scăzut”, călătorii trebuie să aibă asupra lor dovada vaccinării sau a trecerii prin boală, nu mai veche de nouă luni. Cei care nu sunt vaccinați trebuie să prezinte rezultatul unui test RT-PCR negativ care a fost efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în Austria.

  O interdicție de aterizare pentru zboruri se aplică zonelor și statelor precum Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Zimbabwe și Africa de Sud. Pentru toți călătorii care intră în Austria din țări care nu sunt enumerate în mod explicit, se aplică o carantină de 10 zile, care se poate încheia după a cincea zi prin efectuarea unui test RT-PCR care să aibă un rezultat negativ. Trebuie completat, de asemenea, un formular de autorizare înainte de călătorie, care să includă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a unui test RT-PCR cu rezultat negativ. Acesta trebuie prezentat la intrarea în țară.

  Pentru persoanele nevaccinate care intră în Austria din țări care nu sunt enumerate ca având un „risc epidemiologic scăzut” sau ca având „o incidență mare a variantelor de coronavirus” se aplică o carantină de 10 zile, care poate fi încheiată după ziua a 5-a printr-un test RT-PCR cu rezultat negativ.

  Pot vizita Austria cetățenii non-UE? Dacă țara lor de origine este catalogată ca zonă cu risc scăzut, aceștia pot intra în Austria, fără a li se aplica carantina sau să li se ceară documente suplimentare, dar numai cu condiția să furnizeze dovada vaccinării sau trecerii prin boală nu mai vechi de nouă luni sau un test RT-PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte.

  Următoarele țări din afara UE sunt incluse în lista zonelor cu risc scăzut de către guvernul de la Viena: Andorra, Australia, Liechtenstein, Hong Kong, Islanda, Iordania, Canada, Qatar, Kuweit, Macao, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Rwanda, San Marino, Arabia Saudită, Elveția, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Uruguay, Vatican și Vietnam.

  Care este situația COVID în Austria? Până la 8 decembrie, Austria a înregistrat 674 de cazuri la un milion de oameni și 7 decese la un milion de oameni în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 12.979 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 67,1% din populație este complet vaccinată.

  Austria se confruntă în prezent cu un lockdown la nivel național, care a început pe 22 noiembrie și este programat să dureze maximum 20 de zile. Aceasta presupune că locuitorii pot părăsi locuința doar în anumite excepții, iar restaurantele, magazinele neesențiale, spațiile culturale și altele asemenea sunt închise.

  Pentru toate persoanele vaccinate și recuperate post-COVID, restaurantele, hotelurile, teatrele, cinematografele sunt din nou deschise de duminică în condiții stricte. Certificatele trebuie verificate, trebuie purtate măști FFP2, cu excepția cazului în care se mănâncă. Ora de închidere este 23:00. În Viena, restaurantele și hotelurile urmează să se redeschidă din 20 decembrie pentru toată lumea.

   

  Belgia
  Care sunt regulile de intrare? Dacă ești complet vaccinat, poți călători liber din țările UE în Belgia. Vaccinat complet înseamnă că au trecut două săptămâni de la ultima vaccinare. Belgia acceptă toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

  Dacă cineva a călătorit în străinătate mai mult de 48 de ore trebuie să completeze formularul de localizare a pasagerilor, care are în vedere călătoriile din ultimele șase luni, înainte de sosirea în Belgia, chiar dacă este complet vaccinat.

  Pot vizita țara cetățenii din afara UE? Dacă cineva călătorește dintr-o zonă verde sau portocalie nu trebuie să facă un test sau să intre în carantină. Dacă călătorește dintr-o zonă roșie din interiorul UE, trebuie să se testeze la sosire dacă nu este complet vaccinat/ă. Dacă cineva locuiește în Bruxelles și nu este complet vaccinat, poate părăsi carantină doar după ce rezultatul celui de-al doilea test este cunoscut și este negativ.

  Dacă o persoană călătorește dintr-o zonă roșie din afara UE, poate intra în Belgia doar dacă este cetățean al UE sau dacă este complet vaccinat/ă. Acea persoană trebuie să fie testată la sosire. Dacă nu este complet vaccinată, persoana trebuie să se testeze în ziua 1 și 7 la întoarcere și să rămână în carantină până când se cunoaște rezultatul celui de-al doilea test.

  Care este situația COVID în Belgia? În săptămâna până la 8 decembrie, Belgia a înregistrat în medie 1.376 de cazuri la un milion de oameni și 4 decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 27.416 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei.

  În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 74,9% din populație este complet vaccinată. De altfel, există discrepanțe majore în ratele de vaccinare în diferitele regiuni ale Belgiei.

  În Belgia trebuie să arăți pașaportul de imunitate peste tot, așa-numitul Bilet Covid Safe, pentru a merge la restaurante și pub-uri sau la evenimente mari. În industria ospitalității, restaurantelor le este impusă ora 23:00 ca oră de închidere. Sunt permise maximum șase persoane la masă, cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii. Târgurile de Crăciun trebuie să se închidă la ora 23:00, iar întâlnirile private în locații la interior sunt interzise, ​​cu excepția nunților și înmormântărilor.

   

  Republica Cehă
  Care sunt regulile de intrare? Guvernul ceh a stabilit reguli de intrare în funcție de nivelul de risc de infecție din țara de origine a călătorului. Pentru cei care provin dintr-o țară definită ca risc scăzut sau mediu, pasagerii ar trebui să prezinte dovada unui test antigen sau a unui test RT-PCR cu rezultat negativ chiar înainte de sosire sau în termen de cinci zile de la intrarea în țară. Pentru cei care călătoresc dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat, pasagerii ar trebui să facă un test PCR în termen de 72 de ore de la sosire și apoi din nou între a cincea și a șaptea zi.

  Ce acte sunt necesare? Formularul de localizare a pasagerilor, pe care trebuie să îl completeze toți pasagerii care sosesc în Cehia.

  Pot vizita Republica Cehă cetățenii din afara UE? Da, deși guvernul de la Praga a instituit restricții de intrare pentru cei care au petrecut mai mult timp în țările din Africa de Sud. Cetățenii non-UE care au petrecut cel puțin 12 ore în una dintre următoarele țări în ultimele 14 zile (Zimbabwe, Africa de Sud, Namibia, Botswana, Lesotho, Zambia, Eswatini și Mozambic) nu au acces să intre. Cetățenii cehi și rezidenții care se întorc din acele țări trebuie să aibă un test PCR negativ efectuat în cele 72 de ore înainte de îmbarcare și trebuie să facă un nou test PCR în 24 de ore de la sosire. De asemenea, trebuie să se autoizoleze și să testeze din nou în a 10-a și a 14-a zi în țară. Aceste restricții se aplică indiferent de starea de vaccinare sau de dovadă a trecerii prin boală a persoanei.

  Care este situația COVID în Cehia? În săptămâna până la 8 decembrie, Republica Cehă a înregistrat în medie 1.467 de cazuri la un milion de oameni și 11 decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 34.034 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei.

  În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 60% din populație este complet vaccinată.

  Din 22 noiembrie, doar cei care dețin un certificat de vaccinare sau dovada însănătoșirii au acces în hoteluri, restaurante și alte facilități de agrement.

   

  Danemarca
  Care sunt regulile de intrare? Persoanele complet vaccinate pot călători liber, atât timp cât nu călătorit în ultimele zece zile de la sosirea pe teritoriul danez într-o țară cu o variantă de îngrijorare COVID. Dacă au călătorit, persoanele trebuie să facă un test PCR înainte de a se urca în avion. La sosire vor trebui să facă un test în 24 de ore și să intre timp de 10 zile în izolare. Autoizolarea se poate termina numai cu dovada unui test RT-PCR negativ efectuat la cel puțin patru zile de la sosire.

  Sunteți considerați vaccinați complet persoanele la care au trecut două săptămâni de la administrarea rapelului. O primă doză de AstraZeneca urmată de o a doua doză de Moderna sau BioNTech/Pfizer este, de asemenea, considerată schimă completă de vaccinare. Oamenii pot călători fără restricții cu un test PCR pozitiv care are cel puțin 14 zile, dar nu mai vechi de 12 luni.

  Restricțiile se aplică în funcție de riscul epidemiologic prezentat de țara de proveniență. În cele mai multe cazuri, oamenii vor trebui să facă un test înainte de a intra în Danemarca sau în 24 de ore după intrarea în țară. Călătorii din țările cu risc ridicat nu vor trebui doar să testeze într-un timp de maxim 24 de ore de la sosire, ci și să se autoizoleze timp de 10 zile. Izolarea se poate termina cu un test PCR negativ care este efectuat la cel puțin patru zile după sosire.

  Ce acte sunt necesare? Oricine intră în Danemarca trebuie să prezinte un certificat verde COVID, care să ateste imunizarea prin vaccinare ori trecere prin boală.

  Pot vizita Danemarca cetățenii din afara UE? Danemarca și-a simplificat procesul de evaluare epidemiologică a țărilor prin împărțirea acestora în țări cu „variante de îngrijorare COVID-19” și țări cu „risc epidemiologic ridicat”. Accesul în Danemarca este, de altfel, destul de simplu, atâta timp cât o persoană prezintă dovada unui vaccin care este acceptat de EMA și poate dovedi acest lucru cu documente care sunt acceptate în UE.

  Care este situația COVID? În săptămâna până la 8 decembrie, Danemarca a înregistrat, în medie, 920 de cazuri la un milion de oameni și două decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 2.985 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 77% din populație este complet vaccinată.

  Accesul în muzee, restaurante și alte locații culturale din Danemarca necesită fie dovada vaccinării, fie un test recent negativ. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă la miezul nopții, iar concertele sunt limitate la 50 de participanți. Cluburile de noapte se vor închide din 10 decembrie, iar vacanțele școlare vor începe mai devreme, pe 15 decembrie.

   

  Franța
  Care sunt regulile de intrare? Călătorii complet vaccinați din Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican sau Elveția nu trebuie să facă un test înainte de plecare.

  Toți ceilalți călători, indiferent de statutul de vaccinare, trebuie să prezinte fie un test RT-PCR negativ în 48 de ore de la călătorie fie un test antigen în 24 de ore de la sosire. Călătorii europeni nevaccinați sunt supuși acestor cerințe de testare.

  Derogările de la această regulă se aplică lucrătorilor transfrontalieri, călătoriilor urgente legate de muncă și călătoriilor transportatorilor care își desfășoară activitatea, dar va trebui ca aceștia să prezinte un document care să ateste motivele călătoriei pentru a beneficia de scutire.

  Dacă cineva sosește dintr-o țară din lista portocalie, i se va permite accesul în Franța doar dacă are un „motiv esențial” de călătorie și poate prezenta un test PCR negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore sau un test antigen negativ efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte de plecare. La intrarea în țară, va trebui să se carantineze voluntar timp de șapte zile.

  Dacă sosește dintr-o țară aflată pe lista roșie, i se va permite numai dacă aveți un „motiv esențial” de călătorie și poate prezenta un test PCR negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore sau un test antigen negativ efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte de plecare. De asemenea, orice cetățean care vine dintr-o zonă roșie intră automat în izolare timp de 10 zile. Țările pe lista roșie includ Afganistan, Belarus, Brazilia, Costa Rica, Cuba, Georgia, Mauritius, Moldova, Muntenegru, Pakistan, Rusia, Serbia, Surinam, Turcia și Ucraina.

  Franța a introdus și o listă de țări aflate în zona „roșie amplificată”, ca răspuns la apariția variantei Omicron. Această listă cuprinde Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Mauritius, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Zambia, Zimbabwe.

  Ce acte sunt necesare? Pentru a intra în Franța, persoanele vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau a unui test negativ pentru cazurile descrise mai sus. Sunt considerate complet vaccinate persoanele la care a trecut o săptămână de la a doua doză de vaccin sau la o lună după vaccinul Johnson & Johnson. Imunizare mai sunt considerate persoanele trecut prin boală, la care a trecut o săptămână după prima vaccinare. Franța acceptă doar vaccinuri recunoscute de EMA.

  Franța poate fi vizitată de cetățenii din afara UE? Da, dacă au un „motiv esențial” sau călătoresc dintr-o țară aflată pe lista verde, cum ar fi Canada, Japonia sau Australia, și respectați regulile enumerate mai sus.

  Care este situația COVID în Franța? În săptămâna până la 8 decembrie, Franța a înregistrat, în medie, 685 de cazuri la un milion de oameni și două decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 121.017 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 70,5% din populație este complet vaccinată.

  Nu există carantină generală în Franța, dar călătorii vor trebui să arate un pașaport sanitar COVID valabil, care conține dovada vaccinării sau un test negativ efectuat cu mai puțin de 24 de ore înainte pentru a merge la restaurante, baruri, cluburi, cinematografe, muzee, teatre și evenimente sportive. Testele costă între 22 și 45 de euro.

  Din 15 decembrie, persoanele în vârstă de peste 65 de ani sau persoanele care au fost vaccinate cu un vaccin Johnson & Johnson vor trebui să facă dovada unei vaccinări de rapel pentru ca permisul lor COVID-19 să fie prelungit.

   

  Germania
  Care sunt regulile de intrare? Orice persoană care are vârsta mai mare de 12 ani trebuie să prezinte fie dovada vaccinării sau a recuperării, fie un test negativ RT-PCr la sosirea în această țară. Persoanele care vin din zonele unde există un risc epidemiologic îngrijorător trebuie să prezinte un test negativ înainte de plecare chiar dacă sunt vaccinate. Pentru a fi valabil pentru intrare, un rezultat al testului PCR nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore și un rezultat al testului cu antigen nu mai vechi de 48 de ore.

  Ce acte sunt necesare? Toate persoanele care sosesc din zone cu risc ridicat sau variante de îngrijorare trebuie să completeze un formular de înscriere.

  Pot vizita Germania cetățenii din afara UE? În principiu, oamenii pot intra liber în Germania din Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

  Care este situația COVID în Germania? În săptămâna până la 8 decembrie, Germania a înregistrat o medie de 427 de cazuri la 100.000 de persoane în ultimele șapte zile. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 104.000 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 69% din populație este complet vaccinată.

  Așa-numita regulă 2G (intrarea numai pentru persoanele vaccinate și recuperate) se aplică pentru magazinele neesențiale, locurile culturale cum ar fi teatre sau cinematografe, precum și la restaurante și evenimente mari.

  Cluburile și locațiile la interior vor trebui să se închidă dacă rata de cazuri depășește un anumit prag. Unele dintre cele 16 landuri ale Germaniei solicită un test negativ în plus față, pe lângă certificatul de vaccinare sau de recuperare și pot solicita un test sau un certificat negativ pentru a folosi transportul public.

  Măștile sunt obligatorii în spațiile închise precum transportul public; unele landuri impun purtarea măștilor FFP2, în timp ce altele permit și măștile chirurgicale obișnuite. În unele landuri germane se aplică restricții suplimentare pentru persoanele nevaccinate. Evenimentele sportive sau culturale desfășurate la interior sunt limitate la 5.000 de persoane sau 30% până la 50% din capacitatea unui loc, în timp ce evenimentele în aer liber sunt limitate la maximum 15.000 de persoane.

   

  Grecia
  Care sunt regulile de intrare? Oricine poate călători liber în Grecia dacă este complet vaccinat. Sunt considerați vaccinați complet cei care au mai mult de 14 zile de la data la care au primit cea de-a doua doză de vaccin sau după administrarea vaccinului Johnson & Johnson. Grecia recunoaște toate vaccinurile autorizate de EMA sau OMS, precum și vaccinurile Sputnik V, CanSino, Sinopharm și Sinovac.

  Dacă o persoană a avut COVID, poate călători liber în cele 180 de zile după ce s-a recuperat după infecția cu SARS-CoV-2. Un certificat de recuperare poate fi eliberat la 30 de zile după ziua primului test pozitiv pentru coronavirus. De la 1 februarie 2022, certificatul de recuperare va fi valabil doar trei luni, în loc de șase, cât este în prezent, și poate fi eliberat o singură dată.

  În cazul în care o persoană care călătorește în grecia nu are niciuna dintre dovezile de mai sus, va avea nevoie de un rezultat negativ al testului PCR nu mai vechi de 72 de ore sau de un test rapid nu mai vechi de 48 de ore.

  Ce acte sunt necesare? Toți călătorii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor cel târziu până la ora 23:59 a zilei înainte de dinainte de sosirea în Grecia.

  Grecia poate fi vizitată de cetățenii din afara UE? Aceleași reguli se aplică pentru majoritatea țărilor din afara UE. Începând cu 26 noiembrie, sosirile din nouă țări africane, inclusiv Africa de Sud și Botswana, sunt oprite pentru a preveni răspândirea noii variante Omicron. Doar cetățenii greci sau cei care călătoresc în scopuri esențiale vor avea voie în țară, cu teste PCR negative, un test rapid la sosire și 10 zile în carantină, dar numai după ce au luat legătura cu ambasadele și consulatele grecești pentru a obține aprobarea. Pentru pasagerii care intră în Grecia prin frontierele terestre, există o limită de 1.500 de pasageri pe săptămână. Toți călătorii din Rusia vor trebui să aibă un PCR negativ sau un test rapid, indiferent dacă au fost vaccinați. Legăturile maritime cu Turcia sunt restricționate.

  Care este situația COVID în Grecia? În săptămâna până la 8 decembrie, Grecia a înregistrat o medie de 540 de cazuri la un milion de oameni și 9 decese la un milion de oameni în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 18.901 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 64,6% din populație este complet vaccinată.

  În Grecia, persoanelor care nu au un certificat care să ateste vaccinarea au accesul interzis în locații interioare, cum ar fi baruri, restaurante, cafenele, cinematografe, teatre, magazine și săli de sport. Din 13 decembrie, certificatul de vaccinare nu va mai fi valabil timp de șapte luni de la eliberarea lui pentru cei cu vârsta peste 60 de ani, decât dacă au făcut li doza de rapel. Toată lumea trebuie să prezinte un certificat de vaccinare și un act de identitate pentru a intra în spații închise.

  De asemenea, trebuie să știți că au fost semnalate în ultimele zile probleme cu certificatele de vaccinare eliberate în afara UE, deoarece sistemul digital grecesc nu le recunoaște. Persoanele nevaccinate pot intra doar în anumite magazine de interior esențiale, cum ar fi farmaciile și supermarketurile.

   

  Ungaria
  Care sunt regulile de intrare? Nu există restricții sau cerințe suplimentare pentru accesul rutier sau feroviar din Austria, Croația, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina în Ungaria. Când călătoresc cu avionul, persoanele trebuie să furnizeze dovada vaccinării, a recuperării post-COVID în ultimele șase luni sau un test PCR cu rezultat negativ.

  Ce acte sunt necesare? Este acceptat un certificat digital COVID.

  Cetățenii din afara Ue pot vizita Ungaria? Ungaria are o serie de acorduri bilaterale cu țări din afara UE.

  Care este situația COVID? În săptămâna până la 8 decembrie, Ungaria a înregistrat, în medie, 808 cazuri la un milion de persoane și 20 de decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 36.048 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 61% din populație este complet vaccinată.

  Mai trebuie reținut că în Ungaria nu există carantină națională.

   

  Italia
  Care sunt regulile de intrare? Călătorii din țările UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Andorra și Monaco pot intra în Italia cu un pașaport sanitar care să ateste vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, inclusiv dovada vaccinării sau că s-au recuperat post-COVID sau un test RT-PCR cu rezultat negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore. Este permisă și efectuarea unui test antigen cu rezultat negativ, dar nu mai vechi de 48 de ore înainte de intrarea în Italia. În absența acestor condiții, se va aplica o carantină obligatorie de cinci zile și este necesar un test negativ la sfârșitul acesteia.

  Ce acte sunt necesare? Toți călătorii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor.

  Cetățenii din afara Ue pot vizita Italia? Persoanelor care au fost în tranzit prin Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Malawi, Mozambic, Namibia sau Eswatini în ultimele 14 zile le este interzis să intre în Italia.

  Călătorii din Arabia Saudită, Australia, Bahrain, Canada, Chile, Emiratele Arabe Unite, Japonia, Iordania, Kuweit, Israel, Noua Zeelandă, Qatar, Marea Britanie, Coreea de Sud, Singapore, SUA, Ucraina, Uruguay, Taiwan, Hong Kong și Macao trebuie să arate un rezultat negativ al testului efectuat cu 72 de ore înainte de sosirea în Italia și prezinte dovada vaccinării complete. În caz contrar, se va aplica o carantină obligatorie de cinci zile și este necesar un test RT-PCR negativ la sfârșitul acesteia.

  Călătorii din Canada, Japonia și SUA pot intra în Italia cu dovada că s-au vindecat post-COVID. Călătorii din orice altă parte a lumii au voie în Italia exclusiv pentru muncă, studiu, sănătate sau alte motive absolut esențiale. Mai au voie să intre cetățenii italieni sau care au membrii de familie în această țară, precum și deținătorii statutului de rezident pe termen lung, precum și cei care fac dovada unei relații emoționale stabilă (indiferent dacă conviețuiesc sau nu) cu cetățeni italieni/UE/Schengen sau rezidenți pe termen lung. Aceștia trebuie să facă dovada că călătoresc la domiciliul sau la locul de reședință al partenerului lor în Italia. Au voie să intre și sportivii care participă la competiții sportive de interes național și personalul de însoțire al acestora.

  Care este situația COVID în Italia? În săptămâna până la 8 decembrie, Italia a înregistrat 257 de cazuri la un milion de oameni și un deces la un milion de oameni în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 134.472 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 73,2% din populație este complet vaccinată.

  Ce pot face când ajung acolo? În conformitate cu noile reguli aplicate din data de 6 decembrie și care rămân în vigoare până cel puțin pe 15 ianuarie, va fi necesară dovada vaccinării sau a trecerii prin boală pentru a intra în baruri, restaurante, hoteluri, săli de sport, cluburi de noapte, teleschiuri și stadioane. Nu mai este acceptat accesul doar prin prezentarea unui test negativ. Un test negativ va continua să fie acceptabil ca alternativă la dovada de vaccinare sau de recuperare post-COVID în transportul public și la locurile de muncă.

   

  Olanda
  Care sunt regulile de intrare din țările din UE/Schengen? Dacă călătoriți dintr-o țară care este considerată sigură din punct de vedere epidemiologic, trebuie doar să completați o declarație de sănătate înainte de a vă îmbarca. Guvernul olandez sfătuiește oamenii să facă un test după sosirea în țară. Dacă călătoriți dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat, va trebui să prezentați dovada vaccinării, a recuperării post-COVID sau rezultatul negativ al testului COVID la sosire. Pentru cei care călătoresc dintr-o țară din UE/Schengen, este necesară efectuarea unui test RT-PCR nu mai vechi de 48 de ore înainte de plecare sau un test antigen nu mai vechi de 24 de ore înainte de plecare.

  Pot vizita Olanda cetățenii din afara UE? Dacă călătoriți dintr-o țară din afara UE, va trebui să prezentați o dovadă de vaccinare sau un rezultat negativ al testului eliberat cu cel mult 24 de ore înainte de plecare. Dacă călătoriți dintr-o zonă cu risc epidemiologic ridicat din afara UE, trebuie să intrați în carantină timp de 10 zile.

  Olanda aplică în prezent o interdicție de zbor din următoarele țări din Africa de Sud: Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Zimbabwe și Africa de Sud.

  Care este situația COVID Olanda? În săptămâna până la 8 decembrie, Olanda a înregistrat, în medie, 1.227 de cazuri la un milion de oameni și 3 decese la un milion de oameni în medie în fiecare zi.

  Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 20.295 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 74,1% din populație este complet vaccinată.

  Olanda se află în prezent într-o lockdown parțial, magazinele și restaurantele, inclusiv barurile și cafenele, sunt închise între orele 17:00 și 5:00. Supermarketurile sunt deschise până la ora 20:00. Nu sunt permise sporturi de amatori în locurile publice în același interval de timp în care restaurantele sunt închise.

  În timpul orelor de deschidere, magazinele sunt supuse unor măsuri stricte: acoperirea feței este obligatorie în spațiile la interior cu mască de protecție, cu excepția cazului în care persoanele stau jos la masă. Toți oamenii cu vârste de peste 13 ani trebuie să prezinte un permis de intrare pentru coronavirus în anumite spații publice. Încălcarea oricăreia dintre măsurile pandemice impuse de autorități se sancționează cu o amendă de 95 de euro.

   

  România
  Condițiile de intrare în România au fost modificate, vineri, din nou, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la doar câteva zile de la adoptarea lor. Astfel, CNSU a decis să reducă perioada de carantină pentru persoanele care vin din afara UE, care sunt vaccinate dar nu prezintă test PCR. Acestea vor sta în carantină 10 zile, în loc de 14 zile. De asemenea, vor fi scutiți de la carantină angajații sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România și sunt vaccinați sau trecuți prin boală.

  Persoanele care vin în România din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zonele VERDE și GALBEN:

  NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;
  Carantină pentru 14 zile la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care:
  Persoanele care nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
  Noile reguli de carantină pentru cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene sau din state terțe sunt stabilite în funcție de riscul de infectare și se aplică până pe 8 ianuarie 2022.

  Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus marți, în cadrul hotărârii de prelungire a stării de alertă, măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără eliminarea restricțiilor de circulație, renunțarea la mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test negativ.

  Hotărârea nr. 112 a CNSU prin care se propune prelungirea stării de alertă conține următoare măsuri de relaxare:

  Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
  – Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -23,00;
  Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  – Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
  – Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  – Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  – Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
  Măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență trebuie aprobate prin hotărâre de guvern.

   

  Spania
  Care sunt regulile de intrare? Călătorii cu un certificat verde digital al UE pot călători în Spania dintr-o țară din UE/SEE cu risc după 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Spania acceptă toate vaccinurile autorizate de EMA și OMS. Acestea includ vaccinurile BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, precum și vaccinurile Sinopharm și Sinovac din China.

  Călătorii care s-au vindecat de COVID pot prezenta un certificat verde digital al UE cu un certificat de recuperare, care este considerat valabil la 11 zile de la primul test pozitiv al călătorului și până la șase luni de la acea dată.

  Călătorii care nu sunt complet vaccinați trebuie să prezinte un test PCR negativ efectuat cu până la 72 de ore înainte de zbor sau un test antigen efectuat cu 48 de ore înainte de sosirea lor în Spania. Persoanele care sosesc din UE/SEE și țări terțe care nu figurează pe lista țărilor expuse riscului epidemiologic pot intra în Spania fără a prezenta vreo dovadă de vaccinare sau testare.

  Ce acte sunt necesare? Toți călătorii care sosesc cu avionul sau de pe mare trebuie să completeze formularele de localizare a pasagerilor și li se va lua temperatura la sosire. Creșterea numărului de infecții cu coronavirus a dus la impunerea unor restricții suplimentare la nivel regional.

  Pot vizita spania cetățenii din afara UE? Călătorii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare, care este considerat valabil la 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Certificatele trebuie să fie în spaniolă, engleză, franceză sau germană sau traduse în alt mod în spaniolă de către un organism oficial. Călătorii care provin dintr-o țară cu risc ridicat trebuie să prezinte un test COVID negativ, indiferent de statutul lor de vaccinare.

  Care este situația COVID în Spania? În săptămâna până la 8 decembrie, Spania a înregistrat 220 de cazuri la un milion de persoane și niciun deces la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 88.237 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 80,6% din populație este complet vaccinată.

  Restricțiile legate de COVID sunt decise la nivel regional în Spania, ceea ce înseamnă că regulile diferă între teritorii. Începând cu 9 decembrie, regiunile Aragón, Insulele Baleare, Țara Bascilor, Catalonia, Galicia, Murcia, Navarra și Valencia necesită certificate verzi digitale UE (sau echivalentele acestora) pentru a accesa baruri, restaurante, locuri culturale și hoteluri. Mai multe regiuni, printre care Madrid, au respins solicitarea permiselor verzi de vaccinare. Alții încă analizează problema. La nivel național, măștile trebuie purtate în spații închise, în toate mijloacele de transport în comun și la evenimentele în aer liber unde distanțarea fizică nu poate fi păstrată.

   

  Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
  Care sunt regulile de intrare? Oricine intră în Marea Britanie trebuie să facă un test PCR în a doua zi după sosire și trebuie să se autoizoleze până când are un rezultat negativ. Testul trebuie rezervat și plătit înainte de sosirea în țară. De la ora 4 dimineața, pe 7 decembrie, toți călătorii, indiferent de statutul de vaccinare, trebuie să aibă și un test negativ înainte de plecare (PCR sau antigen) efectuat în cele două zile înainte de începerea călătoriei.

  Ce acte sunt necesare? Toți pasagerii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor în cele 48 de ore înainte de sosirea lor în Regatul Unit.

  Există o interdicție temporară a zborurilor pentru țările aflate pe lista roșie (printre acestea se numără Nigeria, Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia și Zimbabwe), iar persoanele care au fost în oricare dintre aceste state trebuie să intre în carantină și să se testeze.

  Care este situația COVID în UK? În săptămâna până la 8 decembrie, Regatul Unit a înregistrat 708 cazuri la un milion de oameni și 2 decese la un milion de oameni în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 146.444 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 68,3% din populație este complet vaccinată.

  Regulile diferă între cele patru națiuni din Marea Britanie. Anglia a intrat recent în planul B de urgență. Din 15 decembrie, este necesar un permis NHS COVID sau un test negativ pentru a intra în cluburi de noapte și evenimente mari. Din 13 decembrie, oamenii sunt îndemnați să lucreze de acasă. Purtarea măștii de protecție este din nou obligatorie în locuri precum magazinele și în transportul public din întreaga țară.

  În Irlanda de Nord, oamenii trebuie să prezinte pașapoarte de vaccin pentru locuri care includ cluburi de noapte, baruri și cinematografe, și există o limită de 30 de persoane din gospodării diferite care se adună într-un spațiu interior, în medii domestice.

  În Scoția, oamenii trebuie să-și furnizeze datele de contact pentru a intra în hoteluri, iar toți cei peste 18 ani trebuie să dovedească că sunt complet vaccinați pentru a intra în cluburi de noapte și în alte locații.

  În Țara Galilor, oamenii trebuie să-și arate permisul NHS COVID pentru a intra în cluburi de noapte, cinematografe, teatre, săli de concerte și multe alte evenimente.

   

  Citește condițiile de călătorie în celelalte țări din UE cu click aici, pe digi24.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.