Vă mai amintiţi de COVID? Peste 2.000 de cazuri de COVID într-o săptămână, la nivelul ţării. Cum stăm în județul Arad?
Altele sunt problemele lumii şi altele ale românilor în aceste zile călduroase de vară, aşa că mai nimeni nu se mai gândeşte la COVID-19 şi ravagiile pe care virusul le făcea în urmă cu câţiva ani. Dar virusul nu a dispărut de tot şi, deşi nu se mai vorbeşte prea multe despre COVID, cazuri se înregistrează săptămână de săptămână, la nivel de ţară.
Am revenit şi noi la virus şi îmbolnăviri după ce am dat de graficele săptămânii, făcute de specialiştii Graphs.ro, statistici de unde reiese faptul că incidenţa cazurilor de COVID a început să crească în România.
În ultima săptămână au fost făcute peste 9.000 de teste și au fost raportate peste 2.000 de cazuri de noi îmbolnăviri, în creştere cu 60% față de săptămâna anterioară, iar raportările oficiale par să corespundă realității din teren. Doar în Arad, zeci de locuitori s-au plâns de simptome similare celor pe care le-au trăit când s-au îmbolnăvit de COVID, în anii în care virusul era răspândit peste tot în lume.
(Graficul evoluţiei COVID-19, din ianuarie până în prezent, elaborat de Dragoş Vana. Sursa foto: Graphs.ro)
Creșteri ale numărului infectaţilor cu COVID, în lunile de vară
La o simplă privire aruncată asupra graficelor elaborate minuțios de experții Graphs.ro se poate observa că am mai avut de a face cu o înmulțire a cazurilor de COVID anul trecut, în luna iulie, numărul cazurilor de îmbolnăviri crescând spectaculos apoi în august, în perioada concediilor de vară şi a săptămânilor în care cei mai mulţi români care lucrează afară se întorc acasă. Numărul cazurilor a tot crescut până la finele lunii octombrie, cu un apogeu la debutul anului şcolar în mediul preuniversitar şi apoi universitar.
0.08% a fost incidenţa cazurilor de COVID în Arad în ultima săptămână, incidenţă mică comparativ cu incidenţele dezastruoase din anii 2020, 2021 şi 2022, dar în creştere faţă de săptămâna de dinainte, când incidenţa era de doar 0.04%.
Anul trecut, cea mai ridicată incidenţă a cazurilor COVID raportate a fost înregistrată, în municipiul Arad, la mijlocul lunii octombrie: 1.75%.
Ce înseamnă o incidenţă de 0.08%? Potrivit lui Dragoş Vana, expertul din Cluj care monitorizează pe mai departe situaţia COVID, alături de situația șpăgilor din spitale, incidența de mai sus ar reprezenta undeva la 15 noi cazuri de îmbolnăvire. La început de iunie, Aradul avea o incidență zero, dar procentul a început să urce mai apoi, ajungând în această săptămână la indicele de mai sus.
(Evoluția cazurilor noi de infectări cu COVID la nivelul municipiului Arad. Sursa foto: Graphs.ro)
Statistica COVID-19 în municipiu și în celelalte orașe din județul Arad
Valorile de mai sus se referă la municipiul Arad. Potrivit datelor trecute în dreptul orașului pe Graphs.ro, „Rata de incidență a cazurilor Covid-19 în Arad este de 0.08 cazuri la mia de locuitori/ 14 zile. Aceste date sunt valabile pentru ziua de marți, 23 iulie 2024. Această rată este constantă față de ziua anterioară, când rata incidenţei a fost de asemenea 0.08. Față de marțea trecută, când a fost consemnată o rata a incidentei de 0.05, s-a înregistrat o creștere (+60%).”
Când vine vorba de estimări, experţii spun că „Relativ la populaţia municipiului Arad, de 176.064 locuitori, putem estima pe baza ratei de incidenţă că în ultimele 14 zile au fost înregistrate în jur de 15 cazuri. Această estimare corespunde unei medii de aproximativ 1 cazuri pe zi.”
Rata de incidenţă a cazurilor COVID a fost calculată, peste Arad, la Ineu (0.10 cazuri la mia de locuitori, cu o estimare de un caz), Sebiş (0.15 cazuri la mia de locuitori, cu o estimare de un bolnav nou) şi Pecica (cu 0.20 cazuri la mia de locuitori, cu o estimare de trei cazuri de îmbolnăviri noi), în timp ce celelalte oraşe, precum Chişineu-Criş, Curtici, Sântana, Nădlac, Pâncota, au rata de incidență zero.
În ultima săptămână, la nivelul județului Arad, au fost făcute 12 teste rapide și patru teste PCR.
Cu aproape 800 de cazuri de COVID în plus de la o săptămâna la alta
2015 cazuri pozitive de îmbolnăvire cu COVID-19 au fost confirmate în ultima săptămână, la nivel de țară, din total de 9.596 de teste făcute. 1.256 de cazuri de noi îmbolnăviri au fost confirmate în urmă cu două săptămâni, numărul testelor făcute fiind și el mai mic: 8.613.
Anul trecut în aceeași perioadă se făceau, însă, în jur de 17.000-18.000 de teste COVID. La mijlocul lui septembrie anul trecut au fost făcute, dacă luăm în calcul doar ultimul an, cele mai multe teste COVID: aproape 60.000, la nivelul întregii țări. Cele mai puține teste COVID din ultimul an au fost făcute în una dintre săptămânile lunii mai 2024.
(Grafic cu internările la ATI în ultimele 15 săptămâni. Sursa foto: Graphs.ro)
8 bolnavi au ajuns la ATI. 11 decese au fost consemnate într-o săptămână
66 de noi pacienți au fost internaţi, spun cei de la Graphs.ro, în spital din pricini de COVID, în ultima săptămână, la nivel de ţară: 58 pe secţii şi 8 la ATI. Numărul celor internaţi la ATI în săptămâna trecută e cel mai mare din ultimele 15 săptămâni, dar nu şi din ultimul an. Anul trecut pe vremea aceasta, 36 de pacienți era internaţi la ATI dintr-un total de 297 de bolnavi cu COVID aflați în spitalele din România.
Dacă credeţi că nu se mai moare de COVID, desigur în directă legătură cu alte boli asociate, atunci statisticile realizate de cei de la Graphs.ro vin să vă contrazică: 11 decese de COVID au fost consemnate la nivel de ţară în ultima săptămână, cinci cu o săptămână înainte şi patru în urmă cu două săptămâni.
Există și săptămâni în care nu s-a murit de COVID în acest an: în unele săptămâni din aprilie şi într-una din iunie (săptămâna 22). Numărul deceselor din ultima săptămână e însă mai mare decât numărul deceselor din aceeaşi săptămână a anului trecut (când erau înregistrate 4 decese). Cele mai multe decese din ultimul an datorate COVID au fost consemnate într-una din săptămânile din octombrie 2023: săptămâna 41 din an – 46 de decese.
Ultimul deces de COVID în Arad a avut loc pe 15 martie, potrivit celor de la Graphs.ro
TOP 40 incidență COVID, alte date și statistici, pe Graphs.ro
Specialiștii de la Graphs.ro oferă o serie întreagă de alte date şi statistici legate de COVID-19 pe siteul lor: numărul minorilor internaţi, numărul reîmbolnăvirilor, numărul infectaţilor reconfirmaţi pozitiv, rapoarte deces vaccinaţi vs. nevaccinaţi, dar şi un top 40 cele mai crescute incidenţe COVID.
Judeţul Arad se regăseşte în ultima săptămână în acest top doar cu Scodorul, care ocupă penultimul loc: poziţia 39, cu o incidenţă de 0.84 de cazuri la mia de locuitori (2 cazuri). Topul este valabil pentru 23 iulie 2024. Localitatea Bătrâna, din Hunedoara (cu o incidenţă de 6.45), localitatea Cerbăl, tot din Hunedoara (4.42) şi Orlea, din Olt (3.53), ocupau primele trei locuri în acest top.
Sursele folosite de Graphs.ro în elaborarea tabelelor, graficelor și statisticilor sunt: Ministerul Sănătății, Ştiri Oficiale Covid-19 România, Datelazi.ro (JSON), Institutul Naţional de Sănătate Publică România, Vaccinare Covid, Transparenţă Covid. Datele despre populaţia rezidentă în baza cărora se calculează procentele sunt cele valabile la 1 ianuarie 2020 şi vin de la Institutul Naţional de Statistică.
Citeşte şi:
Virusul COVID nu a dispărut complet nici în Arad. Încă mai sunt cazuri, dar nesemnificative
Comentariile portalului
votati iar PNL!...sau PSD...ca sunt siamezi in comportament.
Cele mai bune au ales cele mai proaste nu au preocupări de ăstea. Trebuia data o lege pt toti
Uauuuu....! Abia acum am apucat să citesc INVESTIGAȚIA!!! . 👏👏👏 Excelentă anchetă. Nota 10+++ !👍👍👍 . Nu, că mi-aș face iluzia că se va întămpla ceva: - instituțiile statului, sunt de mult (...)