Într-un recital de excepție la Filarmonică, George Todică va marca startul celei de-a doua ediții Arad International Masterclasses
Arădenii iubitori de muzică clasică sunt invitați la un concert de excepție, în Sala de concerte a Palatului Cultural, sâmbătă, 17 august, de la ora 19:00. Recitalul de pian susținut de multipremiatul George Todică va marca simbolic începerea celei de-a doua ediții a cursului acreditat „Arad International Masterclasses”, o subramură a London Master Classes, la care vor participa în orașul nostru studenți din mai multe colțuri ale lumii.
În programul concertului din 17 august, George Todică va interpreta compoziții de D. Scarlatti, W.A. Mozart, S. Rachmaninov, M. Ravel și F. Chopin. Intrarea este gratuită.
Despre George Todică
Născut la Iași în 1993, pianistul George Todică și-a început pregătirea muzicală la vârsta de șase ani, sub îndrumarea Silviei Panzariu. A urmat cursurile Școlii de Arte Octav Băncila. A început să meargă la concursuri de pian încă de la vârsta de 8 ani și de atunci a obținut peste 20 de premii la concursuri internaționale.
George a debutat orchestral la vârsta de 14 ani, cu Filarmonica Moldovei Iași cântând Concertul în re major al lui Haydn. În 2010, George a câștigat bursa „Constantin Silvestri”, care i-a permis să studieze timp de un an la Stewart’s Melville College din Edinburgh.
Un an mai târziu a intrat la Conservatorul Regal din Scoția, unde a studiat timp de șase ani, după care și-a luat licența în muzică și masteratul în muzică la Conservatorul Regal din Scoția (2017). Nu s-a oprit cu studiile, continuând încă doi ani și la Royal College of Music, unde a absolvit în 2019.
A cântat ca solist cu New Edinburgh Orchestra, Cambridge Graduate Orchestra, The Royal Conservatoire of Scotland Chamber Orchestra, Cergy Pontoise Orchestra Paris, The Learig Orchestra din Aberdeen și Stewart’s Melville College Orchestra.
În timpul studiilor sale la Glasgow, George a fost, de asemenea, câștigător al Concursului RCS Classical Concerto Competition, al Concursului Walcer Prize pentru repertoriul Chopin și al Premiului Governors’ Recital pentru pian. A studiat sub Jonathan Plowright, Norman Beedie și Graeme McNaught, iar pregătirea sa a fost susținută de două burse de la RCS, burse de la The Tillet și Colin Keer Trusts și două premii„Britton” de la Help Musicians UK.
Succesul său s-a reflectat în numeroasele participări la competiții internaționale, precum Norah Sande Award din Anglia (unde a obținut premiul I), Llangollen International Eisteddfod din Țara Galilor, Concursul de pian „Stefano Marizza” din Italia, Concursul de pian Moray din Scoția, Concursul International Piano Campus din Franța (unde a obținut premiul al II-lea), precum și la Concursul Internațional de pian din Istanbul (unde a primit premiul al treilea, respectiv premiul „Ligeti” și premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări contemporane pentru pian și orchestră).
A susținut numeroase spectacolele internaționale în săli prestigioase precum Sala Filarmonicii din Trento, Sala de concerte Mozarteum din Salzburg, Domul din Pontoise. În Marea Britanie, a susținut concerte la Wigmore Hall, St. Martin-in-the-field, Yamaha Music London, Charlton House, Lichfield Festival, Glasgow Royal Concert Hall, Buxton Festival, King’s Lynn Festival, Brunton Theatre, Inverness Town Hall, Ardkinglas Castle, Theatre Clwyd și diverse alte locații. George Todică este, de asemenea, un pasionat muzician de cameră , cântând în mod regulat cu soprana Charlotte Hoather, cu violonista Maria Gilicel și violoncelistul Jobine Siekman, ca parte a Chloe Piano Trio.
Cursul său de diplomă de artist de la Royal College of Music a fost susținut de Charles Nappier Award și Tillett Trust și a fost sub îndrumarea doamnei Norma Fisher.
Arad International Masterclasses, ediția a doua
Norma Fisher și Nelly Miricioiu, ambele considerate legende vii ale muzicii clasice internaționale, au predat în premieră la Arad, anul trecut, la Arad International Masterclasses, o serie de cursuri de înaltă performanță pentru pianiști și cântăreți de operă.
Concertul susținut de George Todică marchează începerea celei de-a doua ediție a acestor cursuri de la Arad, care au loc prin Centrum Education Through Music.
Elena Piccione este directorul cursurilor, iar Călin Humă (consulul onorific al României în Marea Britanie) este fondatorul. Norma Fisher este profesoară la Royal College of Music, respectiv director artistic al London Master Classes, iar Nelly Miricioiu este o soprană de renume internațional și profesoară de canto clasic.
–
Evenimentul este organizat de British Company Centrum – Education through Music, în colaborare cu Primăria Municipiului Arad, Filarmonica Arad, London Master Classes, Art In Conversation, Casa Pianului Jacques Faix și Colegiul de Arte Sabin Drăgoi, fiind sponsorizat de Capital Construct LTD și G Allegro Logistics LTD.
Citește și:
Comentariile portalului
Mulțam de comentariu. Mă onorează!
E de ilustrație, dar seamănă foarte bine cu cea din poveste. Cea originală mai există doar în părți, roțile sunt undeva în pod, cadrul tot (...)
Frumoasă istorioara, bicicleta din poză e chiar cea din poveste? Sau a-ți vrut să exemplificati modelul? Semicursiera și pegasul au fost cele mai fiabile biciclete. Cu dinam care alimenta (...)