joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Au plâns instrumentele la Casa Pianului! De vorbă cu Ştefan Şimonca-Opriţa și Filip-Samuel Sebeșan despre marea lor pasiune: muzica | VIDEO

  de Raluca Medeleanu | 31 decembrie 2022, 11:58 AM | Cultură | Interviuri | Muzică | Topic special

  0

  Ultimul concert al anului s-a petrecut vineri seara, la Casa Pianului „Jacques Faix” de pe str. Episcopiei, unde continuă seria de evenimente de promovare culturală. Filip-Samuel Sebeșan și Ştefan Şimonca-Opriţa, doi tineri instrumentiști aflați pe rampa de lansare într-o carieră de excepție, au susținut un recital care a uimit auditoriul, atât prin tehnică, cât și prin emoția intensă transmisă.

  Și vorbind despre emoții, ultimul bis a fost unul copleșitor, întrucât Filip și-a luat inima în dinți, a îngenunchiat în fața iubitei sale și a cerut-o de soție.

  Publicul a avut astfel parte de o seară cu totul deosebită, înălțătoare, perfectă pentru a încheia un an atât de tulburător.

  cerere in casatorie la casa pianului

  Dorind să aflăm mai multe despre sentimentele ce-i mână pe cei doi tineri spre muzica clasică, i-am reținut câteva minute după concert și am realizat un scurt interviu video, pe care vi-l prezentăm la finalul acestui articol, nu înainte însă de a vă mai informa că amândoi au absolvit Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad și au ales cariere în domeniu, care încă de pe acum par foarte promițătoare.

  Violonistul Ștefan Şimonca-Opriţa are 20 de ani și urmează studiile la Conservatorul de Muzică Hochschule für Music Saar Saarbrücken, unde studiază cu renumitul violonist francez David Grimal, în a cărei orchestră (Les Dissonances) este și membru. Ștefan a susținut recitaluri atât în țară (inclusiv la Ateneul Român), cât și în străinătate, în Luxemburg, Marea Britanie, Germania, Cehia (împreună cu PKF – Prague Philharmonia).

  Filip-Samuel Sebeșan are 22 de ani, fiind student al Facultății de Muzică din Timișoara, unde studiază pianul și orga. A susținut mai multe concerte și recitaluri solo sau în formații camerale în Arad, Timișoara și Oradea. A câștigat 5 premii la fazele naționale ale Olimpiadei de Interpretare Instrumentală și multe alte premii la concursuri naționale și internaționale. Pe plan internațional, Filip a susținut un concert alături de Orchestra Națională din Praga, sub bagheta dirijorului Leoš Svárovský. El își dorește să devină și dirijor, astfel că anul trecut a debutat ca dirijor secund în cadrul Orchestrei „Musica Sacra Temeswar”.

  Recitalul pe care cei doi l-au susținut vineri la Casa Pianului a inclus compoziții de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Niccolo Paganini, Robert Schumann, Henryk Wieniawski, Eugène Ysaÿe, Claude Debussy, Max Reger, Sergei Rachmaninov, Maurice Ravel și Fritz Kreisler.

   

  •  Citește și: O seară memorabilă la Casa Pianului, cu maestrul Sabin Pautza: note de neuitat și… o ploaie de bancuri – Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.