vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Florin Pera și replica lui… pește prăjit. Când nimic nu ai a spune, e ușor sa spui prostii chiar și în calitatea vremelnică de primar al Lipovei

    de Alin Olteanu | 2 februarie 2023, 4:45 PM | Administraţie | Topic special

    2

    Înainte de a publica dreptul la replică pe care onor primarul orașului Lipova, Florin Pera, l-a trimis pe adresa redacției Special Arad, ca reacție la articolul „Cetatea Șoimoș, ferită de ochii SRI-ului, a devenit țintă a Guvernului maghiar, cu incompetența sau complicitatea conducerii Primăriei Lipova”, se cade să facem câteva precizări absolut obligatorii, mai ales pentru că nu credem că o să existe prea mulți cititori care să parcurgă oda pe care edilul amintit și-o face chiar singur:

    1.Este foarte ciudat și de-a dreptul de Guiness Book cum cunoaște astăzi, în timp ce ieri o cam „lălăia”- ca să nu spunem mai urât, domnul primar, absolut totul despre  cum nu vinde Primăria Cetatea Șoimoș unei firme maghiare – Nu o să găsiți răspunsul mai jos.

    2.Poate ne spune domnul primar cine este colegul său de partid care i-a făcut legătura cu firma ARDEALUL NOU – Nu o să găsiți răspunsul mai jos.

    3.Nu avem absolut nicio legătură cu nicio „politrucă” a se înțelege șefă de partid din Lipova despre care am auzit că s-ar lăuda că ne-ar fi comandat articolul, tot așa cum nu avem nicio legătură cu vreun atac politic comandat din alta parte (ni se indică în dreptul la replică Consiliul Județean). Pentru noi contează omul, cititorul acela revoltat că o administrație este atât de incompetentă încât să nu-și vadă bârna dintre ochi și să găsească doar vinovații pentru că a refuzat să aleagă 13 milioane de euro pentru doar o discuție (impusă și interesată) cu o firmă interpusă a Guvernului maghiar.

    4.Dacă aveți chef să citiți, vă invităm să o faceți. Însă vă rugăm să rețineți că administrația „competentă” de la Lipova a propus în bugetul pentru 2023 suma de 2 milioane de lei pentru clubul de fotbal din localitate, condus de soțul secretarei Consiliului Local Lipova, și suma de 30.000 de lei pentru mărțișoare… Asta da eficiență… să arunci cu bani în niște adidași de sport, iar tu nici măcar nu ți-ai vopsit gardul.

    Așadar:

    „Urmare a articolului postat pe site-ul specialarad.ro în data de 1 februarie a.c., sub semnătura Alin Olteanu, cu titlul: „Cetatea Șoimoș, ferită de ochii SRI-ului, a devenit țintă a Guvernului maghiar, cu incompetența sau complicitatea conducerii Primăriei Lipova”, vă solicităm publicarea următorului Drept la replică, în scopul bunei  informări a cititorilor Dvs. și opiniei publice relativ la problematica abordată:

    DREPT LA REPLICĂ

    Conducerea Primăriei orașului Lipova este implicată în mai multe proiecte cu finanțare europeană sau guvernamentală, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor orașului. Deoarece, așa cum se știe, din motive pe care nu dorim să le amintim acum, Lipova nu a beneficiat de investiții majore, noua echipă de la conducerea Primăriei se străduiește să rezolve în timp scurt o serie de probleme cu care se confruntă orașul: reabilitarea infrastructurii rutiere, echiparea și funcționalizarea noului spital orășenesc, investiții în reabilitarea unor lăcașuri de cult, reabilitarea unui pod peste râul Mureș și enumerarea poate continua. Deși nu am dus lipsă de critici, noi ne continuăm proiectele începute și suntem deciși să abordăm alte surse de finanțare pentru a rezolva cât mai multe dintre problemele majore ale orașului.

    Cetatea Șoimoș reprezintă un etalon al orașului Lipova. Reabilitarea acesteia și punerea ei în valoare, inclusiv prin plasarea Cetății într-un circuit turistic al cetăților arădene, ne-a stat și ne va fi și în viitor în atenție. Nu putem să fim indiferenți la nici  o sugestie care ar putea conduce la identificarea cât mai rapidă a unei surse de finanțare pentru obiectivul de investiții care s-ar putea numi „Reabilitarea și introducerea Cetății Lipova-Șoimoș în circuitul turistic național  și internațional”.

    Dar pentru a putea identifica soluțiile pentru obținerea unei finanțări corespunzătoare este nevoie de profesionalism, dedicare și,  mai ales, de eficiență.

    Cine citește articolul Dvs. poate înțelege faptul că Primăria orașului Lipova nu a fost interesată de a obține 65 milioane lei (cel puțin) în baza unui program dedicat reabilitării monumentelor istorice, pentru că nu a răspuns unei adrese din partea CJA. Ca să fie foarte clar: nu s-a pierdut nimic pentru că nu s-a răspuns la o adresă a CJA care de fapt nu viza un program de finanțare concret, cu termene clare, în care CJA nu ar fi avut nici un rol activ, decât cel de intermediar. Pe de altă parte, câteva documente transmise CJA ca răspuns la acea adresă nu ar fi echivalat cu primirea a 65 milioane lei pentru Cetatea Lipova, deoarece accesarea unei finanțări este un proces mult mai laborios decât o simplă corespondență între instituții. Deci, Primăria Lipova nu a dat cu piciorul unei șanse de a primi echivalentul a 13 milioane euro pentru Cetate, așa cum se insinuează în articol, pentru că era vorba doar despre, cel mult, o informare, nu despre accesarea fermă a unei finanțări sigure a cărei linie de finanțare încă nu există.

    Se știe că timp de 10 ani de zile, Cetatea noastră a fost transferată Consiliului Județean Arad, care se angaja să găsească posibilitățile financiare pentru reabilitarea Cetății Lipova. Este vorba despre zece ani de promisiuni, povești dar fără nici un rezultat concret. A devenit foarte clar că în actuala structură de conducere a CJA, pentru Lipova nu vor exista soluții. Din păcate, ne-am convins că Lipova nu este pe ordinea de priorități a conducerii CJA, fapt care se poate dovedi și prin alocările bugetare infime de care orașul nostru și locuitorii săi s-au bucurat și se bucură din partea conducerii CJA, comparativ cu alte localități din județ ai căror primari au altă culoare politică față de conducerea orașului Lipova.

    Un precedent legat de conducerea CJA vizând altă cetate emblematică a județului Arad, Cetatea Ineu, unde s-a pierdut o finanțare importantă de aproximativ 19 milioane euro pentru că președintele CJA a considerat că 33 kilometri de drumuri județene reabilitate (pentru care se putea găsi ușor altă sursă de finanțare) sunt mai importanți decât reabilitarea Cetății, ne demonstrează care este interesul real al CJA și în cazul Lipova. Cetatea Ineului este reabilitată acum în baza altui proiect, prin strădania meritorie a conducerii orașului Ineu de a obține alte fonduri după blocajul pe care l-a realizat președintele CJA. Cine ne garantează faptul că în ipoteza implicării CJA într-un proiect vizând Cetatea Lipovei, președintele Iustin Cionca nu va deturna din  nou banii spre alte domenii, așa cum a mai făcut, de exemplu, în cazul Cetății Ineu?

    Deci, concluzia este că singura posibilitate de a obține o finanțare pentru reabilitarea Cetății este de a ne baza pe posibilitățile noastre de a studia programele de finanțare care ar permite alocarea acestor fonduri și de a întocmi proiecte pentru accesarea banilor. CJA nu a fost capabil să rezolve această finanțare și credința noastră este că nici nu va avea vreun interes real să ajute Lipova. O dovedește și adresa amintită în articolul Dvs., care face apel la un proiect încă virtual, pentru care nu a fost deschisă o linie de finanțare. De aceea, având în vedere trista experiență de mulți ani de zile în relația cu CJA, nu am găsit de folos să ne consumăm energiile răspunzând la o adresă considerată de noi irelevantă.

    În schimb, studiem cu toată seriozitatea posibilitatea de a accesa finanțări prin programe viabile, cum este POR, de exemplu.

    Faptul că o societate comercială s-a angajat să realizeze un studiu de prefezabilitate privind reabilitarea Cetății Lipova nu obligă Primăria Lipova la nimic. Nu a existat o propunere de proiect al consiliului local, nu s-a discutat despre un proiect vizând realizarea unui studiu de către firma respectivă, nu s-a votat nimic. A fost doar o prezentare și solicitare a unui acord de principiu a unei societăți care ne anunța că este dispusă să realizeze un studiu, pe banii ei, vizând Cetatea Lipovei. Acest acord nu obliga la nimic consiliul local Lipova. Mai mult, firma respectivă se angaja să respecte toate reglementările legale pentru identificarea posibilităților legale, eventual printr-un parteneriat public-privat, în condițiile legii, pentru valorificarea potențialului Cetății. Deci, Primăria Lipova nu este angajată în nici un raport contractual sau de altă natură cu forma respectivă, vizând Cetatea Lipova. Doar a fost informată despre un demers al acesteia privind realizarea unui studiu cu finanțare proprie.

    Ne delimităm ferm de toate insinuările și aprecierile Dvs. privind pretinse interese străine legate de Cetatea Lipova, care în opinia noastră nu doar că nu au vreo legătură cu activitatea conducerii Primăriei Lipova dar sunt profund tendențioase și fără suport.

    Ca să fie clar, nici conducerea Primăriei, nici consiliul local Lipova, nu vând și nu vor ceda Cetatea Lipovei unor investitori privați, români, maghiari  sau din altă parte, așa cum s-a insinuat în articolul respectiv. Este deja foarte clar că la mijloc sunt interese politice legate de conducerea PNL a Consiliului Județean pentru că imediat au apărut reacții dinspre PNL Arad, în urma informațiilor false lansate în spațiul public referitor la Cetatea Lipovei.

    Conducerea Primăriei Lipova este deschisă  și transparentă față de orice problemă legată de administrarea orașului și derularea de proiecte cu finanțări europene, guvernamentale sau de la bugetul local. Nu avem alt interes decât binele locuitorilor orașului nostru și îmbunătățirea calității vieții lor.

    Cât despre Cetatea Lipova, aceasta reprezintă o emblemă a orașului pe care cu siguranță vom găsi căile legale de a o pune în valoare, prin forțele noastre.”

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Magnific articol! Tatal meu a fost silit sa mearga cu treaba la Primaria Lipova acum vreo doua saptamani, lucru pe care nu l-a mai facut de mai bine de 10 ani. L-am gasit acasa cu privirea ratacita si inca mut de uimire. Mi-a spus: „Ba, in primaria aia nu stie nimeni nimic, si ce e mai rau e ca oamenii aia nici nu stiu pe cineva care ar sti ceva.” Bravos!

      Cateva mici sugestii in legatura cu cetatea, pentru Primaria Lipova, sugestii care nu costa mai nimic, poate nici macar cat unul dintre telefoanele de servici „ultimul racnet” pe care si le-au cumparat fara prea multa birocratie.
      Deci:
      1. Interzicerea accesului cu motociclete enduro pe dealul respectiv. Motoarele fac santuri in carari, santuri care se adancesc cu fiecare ploaie, facand cararile din ce in ce mai inaccesibile.
      2. Toaletarea tufelor care aproape au inchis cararile
      3. Curatarea platoului si a cetatii de spini, tufe si gunoaie.
      4. Instalarea unor marcaje vizibile care sa indice de jos pana sus directia spre cetate
      5. Montarea macar a unei placi pe un zid sau un stalp care sa descrie pe scurt istoria cetatii.

      E minimul minimului ce poate fi facut, fara sa fie nevoie de vreo finantare de la guvernul roman sau maghiar, de la judet sau ue. Hai ca nu e greu, mai faceti o miscare, mai dati jos gusile si faceti si o fapta buna. E chiar sanatos!

      +12 voturi
      +1
      -1
    2. Doamne si fereste-ma! Nici nu stiu cu ce sa incep…
      1. Am numarat de cel putin 10 ori, in raspunsul miraculos al Primariei Lipova, pomenita „Cetatea Lipovei”.
      Dragi functionari, conducatori miraculosi ai acestei primarii, SE NUMESTE „CETATEA SOIMOS!”. Cetatea Lipovei nu mai exista de cel putin 300 de ani!
      Habar nu aveti despre ce vorbiti, dar in prostia voastra va simtiti ofensati cand vi se spune ca sunteti prosti! Ah! si puturosi!!!
      Bine ca in buletine stiti sa treceti, Loc.Soimos, Oras Lipova! SOIMOS!!! zona aia crepusculara a mirificului ORAS LIPOVA, de care uitati mereu, care e uitat de lume de la electrificarea din anii ’60-’70 incoace.
      2. Chiar voi, cei mai buni conducatori care ia vazut acest oras inca de la infiintare (banuiesc ca nu stiti anul, ca nu sunteti curiosi) spuneti cu degetutele voastre ce ar trebui sa faceti sau cum sa fiti „Dar pentru a putea identifica soluțiile pentru obținerea unei finanțări corespunzătoare este nevoie de profesionalism, dedicare și, mai ales, de eficiență.”
      Pana acum care din punctele enumerat e voi v-au lipsit de nu ati putut identifica solutiile de finantare??
      3.Va tot laudati pe social media (in special pe Facebook, ca asta este noua cale oficiala de a comunica cu locuitorii orasului) ca faceti ca dregeti, dar in practica? pai, nu prea se vede… va laudati cu hartii! ATAT! HARTII…
      Ba mai mult, chiar in acest articol va laudati cu „conducerea Primăriei se străduiește să rezolve în timp scurt o serie de probleme cu care se confruntă orașul: reabilitarea infrastructurii rutiere, echiparea și funcționalizarea noului spital orășenesc, investiții în reabilitarea unor lăcașuri de cult, reabilitarea unui pod peste râul Mureș și enumerarea poate continua.”
      Cate din cele mentionate de voi au fost finalizate? Si daca inca nu sunt finalizate, cand vor fi? si la ce costuri????
      As mai adauga la lista voastra pompoasa si reabilitarea Casei de Cultura, care zace inchisa de la renovare, mirificul stadion, unde pentru un abonament de liga a 3-a cereti 200 de lei pe cand la Arad, Liga 1 (si unul din cele mai scumpe din tara) este 360 de lei.
      Ah, si de mentionat ca sectia de pediatrie a mirificului Spital Orasenesc este dotata cu un singur aparat pentru Aerosoli!!!! la aprox. 30-40 de pacienti.
      Al naibi de competenta aceasta conducere…
      4. Invocati ca si alibi pentru refuzul de a comunica cu CJA, de a demara o discutie spre o posibila pista de finantare a reabilitarii Cetatii SOIMOS! pe motiv, ca „si vecini au vrut acum 10 ani sa o faca, si nu io lasat aia de la judet…auzi ca le trebuie drumuri sa ajunga la obiective turistice, da ce?cu parasuta nu poti ajunge acolo?”
      5.Chiar in timp ce scriu, mi sa adus la cunostiinta, ca noul „citimanajer” se lauda din nou cu vesti bune (care curg ca apa pe Mures in Lipova), cum ca, SURPRIZA!!! s-au mai semnat niste hartii, si cum ca ei chiar se pricep la semnat! ca asa or terminat si anul trecut, tot semnand.
      DAR DE FACUT???? CAND? Cand aveti de gand sa le si faceti? Ca pamant pe luna ne tot promiteti de vreo 10 ani incoace! Ah, stai! MINT!!! Ni l-ati si dat, a se vedea CALEA TIMISORII, poarta de intrare in acest magnific oras, „ruta de ocolire” folosita de traficul greu.

      Inchei, ca nu mi-ar ajunge nici banda la internet, nici spatiul de la comentarii, nici timpul sa va mai apostrofez pentru toate „realizarile” voastre marete printr-o simpla intrebare:
      Voi, care sunteti alesi in aceste functii, de noi, plebea acestei urbe, care sunteti la randul vostru locuitori ai Lipovei, chiar nu vedeti ca mancati rahat pe paine? Chiar nu vedeti in ce hal arata orasul asta? Chiar vreti sa ne impuneti cu forta ca noi toti suntem prosti, ca nu vedem lucrurile cum le vedeti voi? Chiar nu va dati seama ca sunteti PENIBILI??? Adica daca fac 2 poze in orasul asta, si le pun pe canalele de socializare, cu titlul „Imagini noi de la Bakhmut-Ukraina cu invazia Rusiei!” nu isi da nimeni seama ca defapt este vorba despre un oras din VESTUL ROMANIEI, care se afla la 30 km de ARAD, 60 km de TIMISOARA , 88 km de VAMA NADLAC (Europa) si 140 km de ORADEA!!! Zici ca la intrarea in primarie primiti pastila cu substante halucinogene, si vedeti numa unicorni si curcubeuri…si noi restul suntem aia nebuni!

      SUNTETI PENIBILI!

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.