vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Unul dintre zidurile Cetății „Șoimoș” s-a prăbușit. Primarul Lipovei, Florin Pera, proclamă impotența tuturor administrațiilor, inclusiv a sa, pe Facebook

  de Alin Olteanu | 19 februarie 2024, 7:27 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  11

  Un an de zile a trecut de când primarul Lipovei, Florin Pera, declara jurnaliștilor de la Special Arad, că nu mai e de acord să dea Cetatea „Șoimoș”în administrarea Consiliului Județean Arad deoarece vrea să atragă 5 milioane de euro din fonduri europene. Iată, în continuare, ce ne spunea Pera: „Noi nu credem că e bine asta, cetatea a mai fost zece ani la CJ și nu s-a întâmplat nimic, totuși e vorba despre o emblemă a Lipovei.
  Și noi intenționăm să depunem proiect pentru fonduri europene, pentru Cetatea Șoimoș – se dau 5 milioane de euro, dar încă nu s-a deschis linia de finanțare. CJ Arad poate să facă orice, poate obține fonduri și dacă are drept de administrare”.
  Spuneam atunci că l-am simțit pe primarul Pera ca și cum nu ar fi pregătit pe „temă”, ca și cum nu ar depinde de el viitorul Cetății sau ce se întâmplă în acest moment, ca și cum ar fi manevrat din spate de ceva sau cineva, despre care nu poate să vorbească.
  Astfel că, în momentul în care l-am întrebat dacă, deși nu a dat niciun răspuns oficial CJ-ului la adresele primite, se mai face ceva sau mai face cineva ceva în privința Cetății Șoimoș, acesta ne-a spus: „Păi v-am zis că nu s-a deschis încă linia de finanțare. Până atunci nu facem nimic”. Am insistat spunându-i că am auzit că face cineva un studiu de fezabilitate…
  Florin Pera ne-a spus: „Da. O societate care a venit la noi printr-un avocat. Eu nu am participat la discuții. Au cerut să facă un studiu de prefazibilitate. Consilierii l-au aprobat. Să îl facă și să vină cu propuneri concrete și după aia vedem”, dar am remarcat oricum că Pera nu a spus nimic despre petiția societății din Cluj până nu am întrebat noi…

  Florin Pera: „Ce ați făcut cât ați avut în administrare Cetatea „Șoimoș”?”

  Astăzi, ipocrit, primarul anunță, într-o postare „fluviu” pe Facebook, că s-a prăbușit unul dintre zidurile Cetății „Șoimoș”, „uită” ca un an de zile de când a anunțat atragerea de fonduri nu a făcut nimic și anunță că întreaga vină aparține CJ Arad și Centrului Cultural Județean Arad:
  „Domnilor reprezentanți ai Consiliului Județean Arad și Centrului Cultural Județean Arad, vă mulțumim că vă amintiți odată la 4 ani și de acest oraș din Județul Arad și că ne amintiți nouă, tuturor faptul că nu ați susținut sub nicio formă concretă dezvoltarea sa, la fel cum sub administrarea dumneavoastră, Cetatea „Șoimoș” s-a degradat timp de, nici mai mult nici mai puțin, 10 ANI!
  Prin urmare trebuie să vă mulțumim și pentru acest zid care, în timpul cât domniile voastre se ocupă cu declarații publice despre administrația din Lipova, din păcate s-a prăbușit.
  ❗️Și totuși, domnilor, timp de 10 ani cât ați avut Cetatea „Șoimoș” în administrare unde ați fost? Câte proiecte și fonduri ați adus la Lipova în ultima decadă? A existat orașul Lipova pe harta dumneavoastră?
  ▶️ Iresponsabilitatea și lipsa totală de asumare asupra propriilor neputințe și nerealizări sunt unele dintre caracteristicile principale ale Consiliului Județean Arad și ale reprezentanților săi, la fel cum sunt și interesul strict politic și lipsa interesului față de cetățeni și față de dezvoltarea reală a TUTUROR zonelor de interes turistic din județul Arad, în special când vine vorba despre sprijinul oferit orașului Lipova.
  ➡️ Însă domniile care reprezintă în acest moment Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad și care ies cu niște simple declarații publice nefondate, au uitat să precizeze faptul că timp 10 ani, perioadă în care Cetatea „Șoimoș” le-a fost dată în administare, nu s-a mișcat nici măcar o piatră sau o creangă de pe calea de acces spre cetate, nicidecum n-au fost realizate cele mai elementare intervenții sau lucrări pentru a facilita accesul în siguranță al turiștilor, iar de fonduri și proiecte nu încape discuția; au lipsit cu desăvârșire!!!
  ‼️În speranța realizării unor pași importanți și cu toată încrederea, Primăria Orașului Lipova a acceptat în anul 2010, respectiv în anul 2016 (conform Hotărârilor de Consiliu Local atașate) predarea Cetății Șoimoș către Consiliul Județean Arad, aceasta rămânând timp 10 ani în administrarea Consiliului Județean Arad.
  ‼️În tot acest timp însă, din păcate (din nou) pentru orașul Lipova, conducerile liberale care s-au perindat pe scaunele Consiliului Județean Arad nu au reușit să pună în valoare acest obiectiv turistic care după cum spun și domniile lor, este de o valoare inestimabilă, fiind probabil mult prea ocupați, conform declarațiilor publice, cu dezvoltarea unor zone precum Căsoaia sau Ghioroc.
  ▶️ Ne bucură dezvoltarea oricăror zone ale Județului Arad, însă vă amintim că și Lipova face parte tot din acest județ pe care îl administrați, domnilor.
  ‼️Timp de 10 ani, NU a existat nicio inițiativă sau proiect demarat în vederea restaurării acestui obiectiv turistic unic și de o importanță de neegalat pentru Lipova și întreaga zonă de Vest, în toți acești ani, condiția Cetății Șoimoș fiind pusă într-un real pericol, ceea ce se și vede astăzi. Pentru că dacă vedem acest zid căzut astăzi, îl vedem pentru că timp de 10 ani cât aceasta Cetate a fost a Consiliului Județean Arad nu s-a întâmplat nimic din ceea ce s-a promis.
  ‼️Ca urmare a lipsei totale de interes dovedită timp de 10 ANI din partea Consiliului Județean Arad privind implicarea pentru a sprijini conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății „Șoimoș”, la fel cum de peste 10 ani încoace nu a fost sprijinit orașul Lipova în dezvoltarea sa nici pe alte domenii importante, în anul 2020 Primăria Orașului Lipova a primit înapoi în administrare Cetatea „Șoimoș”, astfel încât să poată fi derulate la nivel de administrație locală diverse lucrări și investiți și desigur pe termen lung, atrase fonduri în vederea implementării unui proiect de mare anvergură pentru acest obiectiv turistic.
  ‼️‼️Din anul 2020, odată cu reintrarea în administarea orașului Lipova a Cetății „Șoimoș”, au fost deja realizate o serie de lucrări la acest obiectiv.
  ‼️‼️Astfel pentru început a fost curățată și amenajată calea de acces pietonal pe tot traseul, până sus la Cetate, au fost montate coșuri de gunoi și panouri de informare și a fost amenajată parcarea de la baza Cetății „Șoimoș”, urmând desigur să fie realizate și alte lucrări similare.
  Dar cel mai important pas a fost introducerea Cetății „Șoimoș” sub forma unui proiect de restaurare și introducerea în circuitul turistic, în ~Strategia integrată de dezvoltare urbană a Orașului Lipova 2021-2030 ~, aprobată prin Hotărârea de Consiliu Local nr.114/29.08.2022, în acest mod Primăria Lipova realizând prima etapă în vederea atragerii de fonduri în acest sens, ceea ce cu siguranță se va și întâmpla în următoarea perioadă!
  A se reține ce spune primarul: Din anul 2020, de când e el primar, au fost realizate „niște lucrări”. Noi doar îl completăm, recunoaștem, cu ironie: Iar acum s-a prăbușit zidul! In-cre-di-bil!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu au reusit ungurii, otomanii, austriecii …. cu armate, arme grele, sute de ani de incercari, sa o distruga cum reusiti voi, romanii nraosi, cu o …… nepasare crasa! Da! E greu sa construiesti autostrazi, retele de utilitati, o tara …. ca afara! Da sa nu lasi sa cada casa pe tine de puroare si nepasare!? Oare …. ungurii-s da vina!?

   +26 voturi
   +1
   -1
  2. ==TIPIC ROMANESC == MA INTREB == DACA ERAM SUB STAPANIREA AUSTRIACA SE MAI PRABUSEA ? DAR NOI SUNTEM ROMANI SI AU GRIJA FANARIHOTZII SA NE SPUNA TOT TIMPUL CUM NE AU SALVAT EI DIN GHIARELE UNGURILOR .== SCARBA MI E == SARBII AU RENOVAT 2 CETATZI TURCESTI PE MALUL DUNARII IN COOPERARE CU STATUL TURC . DAR EI SUNT SARBI == RESPEKT SERBIA == APOLODOR DIN DAMASC A FACUT POD DE PIATRA PESTE DUNARE IN 18 LUNI – GUNOAIELE DE FANARIHOTZI NU SUNT IN STARE SA FACA 10 KM AUTOSTRADA PE AN .

   +16 voturi
   +1
   -1
  3. ARE DREPTATE. SUNT IMPOTENȚI. ATUNCI DE CE AR MAI OCUPA O FUNCȚIE DE PRIMAR ????
   ÎN ALTE PĂRȚI SE POATE, ÎN JUDEȚUL ARAD NU…. CHIAR TOȚI SUNT IMPOTENȚI?
   DACĂ SUNT ATÂT DE SLAB PREGĂTIȚI ÎNCÂT NU SUNT ÎN STARE SĂ SCRIE UN PROIECT, SĂ FIE AJUTAȚI DE CJ SAU SĂ CONTRACTEZE UN CONSULTANT. NICI ASTA NU SE POATE???

   +10 voturi
   +1
   -1
  4. #Nealcosu, daca ungurii au construit cetatea, cum ar fi reusit sa o distruga chiar ei? Termenul de roman inca nici nu era inventat pe cand s-a construit cetatea, sincer.

   „Cetatea a fost construită către sfârșitul secolului al XIII-lea de către o familie nobiliară. Prima atestare documentară datează din anul 1278, când banul Pál donează „Castrum Somos” fiilor fratelui său. Rolul ei a crescut constant începând cu voievodul Ladislau Kán al II-lea care a stăpânit cetatea prin doi interpuși care erau și comiți de Arad: Alexandru (1310) și Dominic (1311). După 1315 ajunge domeniu regal, fiind reședința comiților și vicecomiților de Arad.”

   +2 voturi
   +1
   -1
  5. E un concurs marca CJA pe alta sursa de furat bani prin firme care primesc contracte umflate de la autoritatile locale, doar e an electoral, iar partidul cere bani! Votati si aplaudati! Asa e in Arad, fara perdea si rusine, se vede ce a ajuns orasul si judetul, din ce-a fost. Cu o conducere PNL, fara scuza! De la un an la altul, cand vin din strainatate, e tot mai trist, oribil, decade in timp ce alte orase se dezvolta. Nu credeti tot ce vi se prezinta ca „realizari deosebite” ale partidului, oricare ar fi ala. Nu avem cultura politica, educatie civica si administratie competenta, dar urmarim cum se balacaresc in presa si retele, pe banii nostri. E jenant! Politruci ca pe vremea lui Caragiale. Nu mai indrazneste nimeni sa-i intrebe ce fac cu banii??! Chiar atat de multi sunteti usor de mintit de niste hoti cu aere de sefi???

   +11 voturi
   +1
   -1
  6. De acord, dl. Vicu! E tipic pentru conducerea arădeană: furt de bani prin contracte cu firme „agreate”, care teoretic câștigă licitații, (a se vedea firma lui Falcă și cele care execută lucrări și prestează servicii la instituțiile finanțate prin CJA) și rezultă mari realizări, gen Mețianu, Piața Catedralei etc. Și Căsoaia a adus fonduri serioase, măcar e folosită la ceva, urmează Șoimoș. Orice investiție e folosită politic ca sursă de bani, pe studii de tot felul, plătite, ca și lucrarea, cât nu fac! Aradul e distrus, un oraș mort, față de cele din jur, care urcă, sunt pline de viața, reală, nu proiecte de hârtie, în care pozăm notabilitățile orașului în fața vreunei prostii vopsite și publicăm articole elogioase prin presă și rețele de socializare! E aceeași administrație de peste 20 de ani! Arădenii plictisiți nu mai votează. Cei înregimentați în sistemul lor de propagandă, da! Am fugit de comunism și trăim în democrație, serios? Aceeași Mărie, cu altă pălărie. Într-o democrație reală, tu, autoritate, răspunzi în fața mea, cetățeanul. Și mai vor să fie elogiați, totuși, cine plătește pe cine, nu noi i-am „angajat” pe ei? Nu-i mai dăm și jos?

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.