sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Flashmob în fața Primăriei Arad, în semn de protest față de Dosarul 10 August | Video

  de Raluca Medeleanu | 10 august 2020, 8:34 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Strada

  2

  Bucureștiul nu e singurul loc în care organizațiile civice au simțit astăzi nevoia să atragă atenția asupra nedreptății care s-a produs în 10 august 2018. Au trecut 2 ani de la protestele din Piața Victoriei, unde oameni nevinovați au fost gazați și brutalizați, iar cu toate acestea, DIICOT a clasat parțial Dosarul, în această vară, pe motiv că toți șefii Jandarmeriei ar fi respectat legea.

  Dacă în Capitală un elefant roz a fost plimbat pe la toate instituțiile responsabile de tergiversarea Dosarului 10 August, iată că la Arad un grup de oameni a făcut un flashmob, în jurul orei 19:00, pe platoul Primăriei Arad, realizând o scurtă scenetă prin care au recreat momentul avertizărilor Jandarmeriei și a scandărilor protestatarilor care-și cereau drepturile impuse de democrație, în timp ce erau gazați.

  Prin „flashmob” înțelegem o adunare rapidă a unor oameni, într-un spațiu public, de regulă de câteva minute, pentru a transmite un anumit mesaj – de regulă, într-un mod nonconvențional – după care grupul se împrăștie (din engleză: „flash” – „rapid”, „mob” – „mulțime”)

  Minisceneta a fost interpretată de membrii Asociației Aradul Civic, împreună cu Asociația Rezist Zurich și alături chiar de faimosul Florin Bădiță, lider al Asociației Corupția Ucide din București, aflat în aceste zile la Arad.

  „Eu personal chiar am fost în București, în Piața Victoriei, în data de 10 august, mi-am luat și gaze, am văzut cât de nejustificată a fost intervenția jandarmilor, știam cu toții de dinainte, văzusem declarațiile lui Dragnea și a altor parlamentari care încurajau stropirea potestatarilor cu apă și așa mai departe. Am ieșit și astăzi, pentru că în continuare nu s-a soluționat nimic în acel dosar. Nu vrem să se întâmple cu el ca și cu Dosarul Mineriadei. Vrem dreptate, vrem să fie desecretizate convorbirile acelea, vrem să știm lucrurile acestea”, ne-a declarat Daria Nistor, de la Asociația Aradul Civic.

  „10 August este un dosar rușinos pentru România. Sunt deja 2 ani de când s-au întâmplat aceste fapte în Piața Victoriei, când o mulțime de oameni au fost gazați și bătuți, încă nu avem vinovații. Chiar am aflat că ar vrea să închidă dosarul. Noi nu dorim acest lucru, ci din contră, chiar dorim să aflăm toate conversațiile dintre jandarmi ca să știm exact cine au fost cei care au dat ordinul, cine a spus că este ok să dai cu gaz într-o populație civilă unde ai zeci de mii copii și adulți. Așteptăm cu interes să fie găsiți vinovații și nu să fie tergiversat pentru că nu ne dorim să mai vedem iarăși un dosar cum a fost cel din 89”, ne-a spus Florin Bădiță, de la Asociația Corupția Ucide.

  „Am făcut acest flashmob ca să reamintim DIICOT-ului și instituțiilor statului că Dosarul 10 August trenează, nu s-a întâmplat absolut nimic în ultimii 2 ani, ceea ce nu e normal. Nu vrem să mai avem încă un dosar ca cel al Revoluției și al Mineriadei. Carmen Dan și Liviu Dragnea au scăpat de acuzare, ceea ce nu e absolut deloc normal. Convorbirile Jandarmeriei sunt încă secrete. Cerem urgent desecretizarea lor și vrem să știm cum a fost cu lovitura de stat! Sunt niște chestiuni în dosarul ăsta care… nimeni nu plătește, în afară de câțiva protestatari. Vrem să se știe că noi nu uităm și vrem ca ceea ce s-a întâmplat înainte să nu se mai întâmple”, ne-a spus Călin Miclăuș, de la Aradul Civic.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Un membru din partea Rezist Zurich, un membru (Florin Bădiță) de la Corupția Ucide, restul celor prezenți de la Aradul Civic. Gestul a fost simbolic, nu s-a dorit producerea unei aglomerații, cu toți membrii asociaților, ci doar transmiterea unui mesaj.

    --1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.