vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Protest anti-guvern şi pentru salvarea protestelor, în faţa Primăriei Arad

    de Adriana Barbu | 4 martie 2023, 10:40 AM | Știri Arad

    0

    Aradul Civic sună din nou adunarea în faţa Primăriei Arad. De această dată pentru a protesta împotriva Guvernului şi împotriva liderilor politici naţionali, dar mai ales pentru a trage un semnal de alarmă pentru toate ONG-urile din Arad: acţionaţi acum înainte ca guvernanţii să vă trimită la puşcărie pentru proteste şi să pună căluşul în gura aosciaţiilor, legându-le de mâini şi de picioare.

    Potrivit comunicatului remis de asociaţie, din „solidaritate cu protestul ce are loc astăzi la București (https://fb.me/e/3imRur8RK), câteva persoane vor fi prezente cu pancarte în fața Primăriei Arad. Suntem puțini, dar avem un mesaj de transmis. Întâlnirea de astăzi nu este autorizată, întrucât platoul din fața Primăriei continuă să fie sechestrat de autoritățile locale”.

    Motivele exacte ale protestului sunt explicate de Daria Nistor, preşedintele Asociaţiei Aradul Civic: „PNL și PSD ne bagă-n pușcărie! De ce e musai să ieșim azi la protest? Pentru că PNL și PSD au planuri să ne pună cu botul pe labe! Bode și Ciucă au venit cu modificări legislative care ne transformă în ținte sigure la orice protest, astfel încât să fim săltați și chiar să putem face pușcărie pentru ultraj la adresa instituțiilor publice și/sau tulburarea liniștii publice dacă venim la protest cu <obiecte, dispozitive, animale>! Toată lumea care a protestat ]n 2017-2019 se încadrează aici, pentru că toți aveam cu noi telefoane, steaguri, brichete, termosuri (uneori) și animalele de companie! Mai mult, Fenechiu & company au pregătit propuneri legislative de modificare a ordonanței 26/2000 cu privire la funcționarea asociațiilor și organizațiilor non-guvernamentale. Aceste modificări pun, practic, căluș în gura ONG-urilor, să nu mai poată contesta, acționa în instanță sau <deranja> instituții publice care fac abuzuri, să nu mai poată arăta construcții ilegale, de exemplu! Ești ONG și vrei să contești în instanță un act administrativ? Poți să o faci numai dacă depui garanție de 50.000 lei, adică 10.000 euro! Ai pierdut în instanță? Atunci, tu, membru al consiliului director al ONG-ului, răspunzi patrimonial personal! Adică, ai contestat PUZ-uri făcute pentru rechini imobiliari, ai pierdut în instanță, atunci instituția publică sau rechinul în cauză îți cer prejudicii și tu, ONG-ist, le plătești personal! Nu mai ai voie să contești vreun act administrativ decât dacă e strict în sfera de activitate declarată și înregistrată de ONG! Nu contează că lupți cu un abuz, așa cum este rolul și datoria societății civile! Orice acționare în instanță a unei instituții publice de către ONG devine aproape imposibilă. Ia gândiți-vă! Dacă o instituție nu respectă legea transparenței și participării publice, adică REFUZĂ să îți dea informații pe Legea 544 (ceea ce s-a întâmplat des în ultimii ani, colegii de la Reset Iaşi au câștigat în instanță împotriva PSD!), nu vom mai putea apela la justiție, sau foarte greu!”

    Povestea modificărilor legislative propuse

    Reamintim cititorilor că scandalul modificărilor propuse de guvernați a atins apogeul în noiembrie 2022, când 160 de organizații neguvernamentale și grupuri de cetățeni au cerut parlamentarilor care au susținut propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații să-și retragă numele de pe document. Alături de doi inițiatori, senatorii liberali Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu Țăgârlaș, propunerea este semnată de alți 30 de parlamentari, 20 de la PNL şi 10 de la PSD. Cererea a fost justificată prin faptul că „propunerea legislativă ar împiedica sau ar îngreuna semnificativ procesul prin care orice organizație neguvernamentală poate sesiza instanțele de judecată cu privire la orice posibilă nelegalitate a unor acte emise de instituțiile publice”.

    Organizațiile neguvernamentale semnatare au tras atunci au semnal de alarmă și asupra altei inițiative legislative, votată în Senat și trimisă la promulgare, care restrânge termenele în care instituțiile neguvernamentale pot contesta documentațiile de urbanism (pentru autorizațiile de construire, termenul scade, de pildă, de la șase luni/un an la 60 de zile). Tot în noiembrie, a fost semnată şi o petiție prin care i se cere președintelui României, Klaus Iohannis să retrimită în Parlament actul normativ. Acesta a strâns aproape 20.000 de semnături.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.