Festivalul de științe umaniste de la Arad devine Conferințele Dilema veche

  de Special Arad | 19 februarie 2019, 11:52 AM | Cultură

  0

  Între 3 și 7 aprilie 2019, va avea loc la Arad prima ediție a Conferințelor Dilema veche, organizate de Centrul Municipal de Cultură Arad, revista Dilema veche și Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC), anunță organizatorii pe Facebook.

  Conferințele Dilema veche preiau și dezvoltă conceptul Festivalului de științe umaniste, desfășurat la Arad în fiecare an începînd cu 2015. Patru ediții pînă acum, într-un format de maraton cultural, care a propus în fiecare an teme grele și importante (Despre libertate, Despre adevăr, Despre rău și România următorilor 100 de ani,), provocînd publicul la evenimente de anduranță și concentrare, pe parcursul a 3-4 zile.

  „Revista noastră a împlinit anul trecut 25 de ani. Desigur, România de azi diferă de România de acum 25 de ani, dar în nevoie de dileme tot a rămas. Așadar, dezvoltarea proiectului Conferințele Dilemei vechi exprimă pe deplin spiritul și istoria revistei. Este, de asemenea, foarte important că proiectul Conferințelor Dilema veche se va dezvolta din succesul Festivalului de științe umaniste, organizat în fiecare an, începînd cu 2015, la Arad. Întîlnirea dintre Dilema veche și Festivalului de științe umaniste este, neîndoilenic, un moment fericit al culturii române”, spune Sever Voinescu, redactorul-șef al Dilemei vechi.

  Tema propusă pentru ediția 2019 a Conferințelor Dilema veche este „Europa versus”.

  Lumea a reintrat în competiție, iar Europa, ca civilizație istorică ori ca proiect politic, nu poate evita confruntarea cu alte structuri politice și civilizaționale, dar mai ales nu poat evita confruntarea cu ea însăși. România este stat membru al UE, cu solide rădăcini culturale europene. Este, așadar, firesc ca intelectualii români să articuleze viziunea lor în vremea marilor dezbateri contemporane cu privire la identitatea, prezentul și viitorul Europei.

  „În jurul acestei temei importante pregătim un program întins pe mai multe zile, cu mai multe evenimente, susținute de invitați de prestigiu, ale căror nume le vom face publice cît de curînd. Aducerea revistei Dilema veche în calitate de co-organizator înseamnă nu doar simpla schimbare de titulatură, ci și o mai bună difuzare a ideilor dezbătute. Astfel, revista Dilema veche va publica două dosare dedicate Aradului și Conferințelor, iar momentele publice cele mai importante ale evenimentului vor fi transmise în direct pe platforma Adevărul Live”, declară Cătălin Lazurca, GMMC.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.