Fără aparate de aer condiționat pe fațadele imobilelor din zona centrală a orașului





Comunicat. „Nu vom considera reabilitate din punct de vedere arhitectural imobilele pe ale căror fațade proprietarii instalează aparate de aer condiționat!”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, după ce a constatat că tot mai multe imobile din zona centrală a municipiului sunt sufocate de astfel de aparate. Mai mult decât atât, edilul spune că „proprietarii care nu vor ține cont de aceste prevederi nu numai că nu vor beneficia de scutire de la plata impozitului, ci, mai mult decât atât, vor plăti același impozit majorat ca până la demararea lucrărilor de reabilitare”.
În următoarea perioadă Primăria Municipiului Arad va inventaria imobilele care sunt în această situație și îi va notifica pe proprietari pentru a intra în legalitate. Inițiativa administrației locale nu este o noutate. În Europa, bunăoară, amplasarea unităţilor exterioare ale aparatelor de aer condiţionat pe faţadele clădirilor, în special pe faţadele clădirilor considerate a fi monumente istorice, este foarte strict reglementată, proprietarii nefiind lăsați să strice aspectul clădirilor.
Vă reamintim faptul că la nivelul municipiului Arad „montarea pe faţade, inclusiv la nivelul subasmentelor (soclurilor n.n), a reţelelor şi instalaţiilor edilitare, a aparatelor de aer climatizat/ventilare de uz casnic sau pentru funcţiuni de comerţ, alimentaţie publică, administrative este strict interzisă”, în conformitate cu Hotărârea nr. 201/2014, privind aprobarea documentaţiei de urbanism Plan urbanistic pentru zonă construită protejată, Zona Monumente Protejate Arad. Cu toate acestea nu puține la număr sunt situațiile în care se încalcă regulamentul local. Sperăm ca toți proprietarii de clădiri reabilitate să țină cont de acest lucru, întrucât ne dorim cu toții un aspect civilizat al orașului.
Comentariile portalului
Dragoș Vâlcu? „Am căutat și un finanțator care urma să susțină financiar proiectul și ne-am asociat cu Dragoș Vâlcu, persoană cu afaceri în zona de (...)
Aici e vorba despre biserici, nu despre presă. Iar definiția extremismului, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române înseamnă: „Atitudine, a unor curente, mișcări, persoane politice (...)
Mizerii. Cine decide cine e extremist? Presa??? Hai mah lasi.