Curtea de Apel Timișoara a decis: aparatele de aer condiționat nu mai trebuie date jos de pe fațadele din Arad

  de Raluca Medeleanu | 3 noiembrie 2021, 8:48 AM | Administraţie | Topic special

  2

  După ce în toamna anului trecut, Consiliul Local Municipal a aprobat o Hotărâre și încă una actualizată, la câteva luni distanță, prin care aparatele de aer condiționat nu mai au voie să fie montate pe fațadele clădirilor din zona protejată a Aradului, iată că acum Curtea de Apel Timișoara a decis că aceste Hotărâri sunt ilegale.

  Totul a început de la doi arădeni care au contestat în instanță, la Tribunalul Arad, acțiunea pe care le-a impus-o Primăria Arad de a își da jos aparatele de aer condiționat. Ulterior, Primăria s-a adresat Curții de Apel Timișoara, însă decizia finală este împotriva Hotărârilor. Consiliul Local este astfel obligat să plătească 3000 lei cheltuieli de judecată și Hotărârile care impun cetățenilor să demonteze aparatele de aer condiționat nu mai sunt de acum valabile.

  „Respinge recursul declarat de pârâtul recurent Consiliul Local al Municipiului Arad împotriva sentinţei civile nr.511/06.05.2021 pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr.294/108/2021, în contradictoriu cu reclamanţii intimaţi B.S.M şi B.C. Obligă pârâtul recurent la plata către reclamanţii intimaţi a sumei de 3000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs, reprezentând onorariu avocat. Definitivă”, se arată în sentință.

  Deși în Regulamentul de urbanism al municipiului Arad se specifica de mult timp că montarea aparatelor de aer condiționat pe clădirile istorice este interzisă, Hotărârile locale au forțat nota, ca să spunem așa, și au impus această interzicere pe toate clădirile aflate în zona istorică, protejată, a Aradului, ceea ce a însemnat clădiri istorice, simple case și blocuri deopotrivă. Mai mult, nu doar că a interzis acțiunea de atunci înainte, ci a cerut și ca aparatele de aer condiționat deja montate să fie date jos. Decizia a fost întâmpinată încă de la început cu mari nemulțumiri în rândul populației.

  Rămâne de văzut ce se va stipula în momentul în care se va duce la bun sfârșit actualizarea Planului Urbanistic General, instrumentul principal pentru regulile de urbanism, care la ora actuală este expirat de ani buni.

  Harta cu zona protejată a Aradului:

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Hotărârea CA sub nicio formă nu spune că nu mai trebuie date jos climele. Ea spune că la momentul emiterii HCL exista legislație națională care reglementează acel domeniu și că nu se poate o lege locală care să suprascrie o lege națională. Doar atât. Dar prin asta implicit se spune că primăria are temei legal, în speță legea 50/1991, să dea jos climele de pe fațade și nu are nevoie de altă reglementare. Prin urmare primăria poate să ceară desființarea ORICĂREI intervenții pe clădirile din zona protejată, inclusiv montarea de clime.

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Tribunalul Arad a emis sentinta care e sustinuta de Curtea de Apel Timisoara. Tribunalul Arad precizeaza, printre altele: „Anulează Hotărârea Consiliului Local al municipiului Arad nr. 86/22.02.2021 privind modificarea anexei Hotărârii Consiliului Local al municipiului Arad nr. 455/23.10.2020.”

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.