marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Expoziția retrospectivă „în cetate” a lui Dumitru Șerban a adus și un element de noutate: o sculptură dedicată ucrainenilor

    de Raluca Medeleanu | 21 septembrie 2022, 9:43 AM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Marți după masă, Galeria Delta și-a deschis porțile pentru o nouă expoziție, de această dată de sculptură. O expoziție personală, semnată de Dumitru Șerban, președintele filialei arădene a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP): „Sculptura în cetate”.

    Expoziția a adus laolaltă proiecte gândite de sculptor pentru diferite spații publice din Arad, preponderent pentru giratorii, despre care Dumitru Șerban ne-a spus cu tristețe că Aradul nu își dorește astfel de investiții, iar ca argument de înțelegere a necesității unor astfel de sculpturi publice ne-a oferit orașul Barcelona, unde bulevardele mari au în intersecții sculpturi metalice imense.

    În galerie au mai fost amplasate și sculpturi din lemn, care ne amintesc de o altă mare pasiune a sculptorului, anume arheologia, iar într-un colț, ne-a captat atenția o lucrare distinctă, parcă „din alt film”, despre care am aflat că este legată de Ucraina, o sculptură pe care Dumitru Șerban a numit-o „Monolit”.

    20220920 170855

    „Am numit-o monolit, în sensul că poți să dai, poți să spargi, dar nu distrugi un popor. De aceea ea e lovită, pusă într-un sistem metalic, dar e legată de tot ce se întâmplă în Ucraina”, ne-a spus acesta.

    Vernisajul a fost unul atipic pentru Galeria Delta, unde de regulă se desfășoară evenimente într-o formulă standard, cu discurs al unui critic plus al diferiților invitați speciali. De această dată, întâlnirea a fost una non formală, între prietenii galeriei, pictori (Ioan Kett Groza, Maria Furnea, Bogdan Țigan, Adrian Sandu, Ioan Paul Colta, Cosmin Moldovan ș.a.) și iubitori de artă deopotrivă, care au putut socializa, degusta un pahar de vin și privi retrospectiva muncii președintelui UAP Arad, Dumitru Șerban, de-a lungul anilor.

    De asemenea, cei prezenți au primit în dar câte un exemplar din catalogul de la expoziția organizată în vară, tot la Delta, care a marcat 100 de ani de existență a UAP în România.

    UAP Arad – „organizație de utilitate publică”

    Despre filiala arădeană a UAP, Dumitru Șerban ne-a oferit și o veste bună, anume că aceasta și cea din Iași au primit fiecare separat, prin câte o Ordonanță Guvernamentală, în această perioadă recunoaștere oficială că sunt „organizații de utilitate publică”. Acest detaliu este foarte important pentru viitorul celor două spații expoziționale din Arad, Galeria Delta și Galeria Alfa, care sunt implicate într-un proces, anumiți cetățeni solicitând aceste spații drept compensare pentru un imobil care le-a fost confiscat în perioada comunistă și care nu le poate fi retrocedat, însă galeriile aparțin cu drept de folosință „pe viață” Uniunii Artiștilor Plastici Arad, atâta timp cât este o organizație de utilitate publică, după cum s-a stabilit într-o Hotărâre de Consiliu din 1995. Astfel, această recunoaștere suplimentară prin această ordonanță guvernamentală din 2022 reiterează dreptul UAP asupra acestor spații și mai mult ca sigur va ajuta la procesul Primăriei Arad cu persoanele respective care solicită spațiile.

     

    Citește și: 

    •Centenarul UAP la „Delta” arădeană, după orașul-Alfa | FOTO – Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Galeriile „Delta” și „Alfa”, în pericol de a fi pierdute pentru că doi moștenitori nu și-au putut dobândi apartamentele… din altă parte – Special Arad · ultimele știri din Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.