duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Air Arad – inaugurarea noilor ateliere ale artiștilor membri UAP. „Parcă nu ești în Arad!”

  de Raluca Medeleanu | 28 septembrie 2021, 11:01 AM | Cultură

  1

  foto: Tomck@t

  După 15 ani de așteptare, artiștii membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) – filiala Arad au o nouă „casă”. Un loc în centrul orașului, modern, în care își pot da frâu liber creativității și în care se pot întâlni cu alții care „respiră același aer”.

  „Air Arad – artists in residence” a fost evenimentul de inaugurare a noilor ateliere de creație UAP Arad, organizat ieri, 27 septembrie, în prezența unui număr restrâns de artiști și iubitori de artă, însă cu absență totală din partea autorităților locale. Un gest care ar trebui să ne pună pe gânduri cu privire la importanța acordată actului cultural din municipiu. Trecând mai departe, peste acest „impediment”, trebuie să notăm cuvintele cuiva care a fost însă prezent: „Parcă nu ești în Arad!”. Într-adevăr, acesta e poate modul cel mai potrivit de a descrie noul loc în care au fost mutate atelierele UAP. În spatele Consiliului Județean Arad și în proximitatea unei clădiri de birouri moderne, din sticlă, atelierele au parte și de un spațiu exterior transformat în parc de sculptură monumentală din lemn, care va avea pe viitor și rol de loc de întâlnire și socializare în timpul în care atelierele vor găzdui și diferite expoziții.

  Amintim că vechile ateliere ale artiștilor UAP, care erau situate în apropiere, au fost în ultimii lor ani de existență complet neglijate de autorități, iar apoi au fost demolate, în iunie 2018, pentru a face loc notoriului Monument al Marii Uniri.

  Acum, în noul sediu, vorbim de un număr de 8 ateliere, iar în interiorul fiecăruia vor crea câte doi artiști. Aceștia sunt Delia Brândușescu, Anamaria Șerban, Michael Weczorek, Maria Furnea, Linda Barkasz, Sofia Klenenco, Margareta Simo, Corina Stoica, Ondina Turturică, Mihai Păcurar, Camil Păcurar, Cosmin Moldovan, Laurian Popa, respectiv Diana Serghiuță.

  Despre eforturile pentru ducerea la bun sfârșit a acestui proiect de suflet ne-a povestit președintele UAP Arad, sculptorul Dumitru Șerban:

  „Este un proiect care a început cu 15 ani în urmă, în clădirea veche pe care ne-o mai amintim – unde au fost celebrii artiști Sever Frențiu, Emil Vitroel, Ioan Tolan… artiștii Aradului – clădire care a fost proiectată de regretatul arhitect Miloș Cristea. Primul proiect a fost uimitor! Era în acea clădire veche, iar noi ne bucuram că suntem protejați, nu ne mai ploua, în sfârșit. Și a fost atunci aprobat de Consiliul Local, după care s-au răzgândit, pentru că în spate s-a mutat Consiliul Județean și atunci noi stăteam în fața lor, destul de anapoda. O dată ne-au acoperit cu pânze (râde, n.red.). Apoi, după proiectul acela, s-a dat altă locație, aici. Și iată că a durat atâta, dar în sfârșit s-a terminat, chiar dacă încă sunt multe lucruri de făcut, de finisat… dar iată că astăzi avem 16 artiști în 8 ateliere, deci câte 2 pe fiecare. Sperăm că, în timp, ei să se schimbe, să plece unii, să vină alții.

  Sperăm ca pe viitor să avem un interes mai mare, să fie ca un meeting point și cu mai mulți artiști străini. Atelierele de sus le gândisem pentru străini, dar până vin ei, le-am oferit pentru ai noștri. În ceea ce privește parcul din față, e primul muzeu în aer liber de la Arad, în locația dată rezidenței pentru artiști, deci în spațiu foarte apropiat, căci noi mai avem pe malul Mureșului, unde e viața mea acolo, mulți ani de muncă! Dar acum s-a făcut acesta și sper ca în viitor să putem să îl extindem cu un simpozion în marmură, în parcul de aici, de la Pădurice. Să fie aproape de copii. Cultura și copiii merg bine împreună!”, ne-a spus Dumitru Șerban.

  Atelierele sunt accesibile publicului larg, pot fi vizitate oricând, cu condiția ca artiștii să fie acolo. „Astăzi a fost ziua porților deschise, ca să zic așa, dar invităm cu această ocazie cetățenii Aradului să viziteze această locație care, cred eu, a adus un plus de valoare culturii arădene”, a mai spus președintele UAP Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.