joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Dumitru Șerban a rămas fără titlul de Cetățean de Onoare al Aradului pentru că a fost colaborator al Securității

  de Raluca Medeleanu | 31 ianuarie 2023, 11:49 AM | Administraţie | Știri Arad

  3

  Consiliul Local Municipal Arad a decis cu o majoritate de voturi retragerea titlului de Cetățean de Onoare al Aradului profesorului universitar dr. Dumitru Șerban, sculptor și președinte al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Arad, pe motive de prejudiciere a imaginii Aradului, întrucât s-a descoperit că a fost colaborator al Securității când era student.

  Decizia de retragere a prestigioasei titulaturi a fost luată în ședința CLM din 31 ianuarie 2023, proiectul de hotărâre fiind realizat la inițiativa grupării USR, având la bază sentința civilă nr. 548/2010 a Curții de Apel București, rămasă definitivă la data de 19.06.2012, prin care s-a stabilit că președintele UAP Arad a fost colaborator al Securității.

  Înainte de supunerea la vot, consilierul Codrin Dacian Vlad a luat cuvântul dorind să sublinieze că nu pune la îndoială calitatea artistică, profesională, a prof. univ. dr. Dumitru Șerban, ci pe considerentul că nu este oportun ca un fost colaborator al Securității comuniste să fie desemnat cetățean de onoare a unui municipiu care are statut de oraș martir al Revoluției din 1989.

  „Ați primit în documentație decizia în care scrie foarte clar că dumnealui, în timpul facultății, și-a turnat colegii, când unul dorea să plece în străinătate, că unul are credințe religioase, că unul ascultă Europa Liberă… deci scrie foarte clar în acea decizie. În momentul în care comisia de cultură a primit referatul de specialitate de la Centrul Municipal de Cultură, în care s-a recomandat acordarea titlului de cetățean de onoare, în respectivul referat nu exista faptul că domnul Șerban a fost colaborator al Securității”, a explicat consilierul Codrin Dacian Vlad, specificând că în regulament de acordare a acestui titlu nu există clauze care să împiedice acordarea unor persoane aflate într-o astfel de postură, însă că există posibilitatea de retragere ulterioară a titlului dacă se constată că persoana a adus prejudicii de imagine asupra orașului.

  Primarul Călin Bibarț a ținut să ia și el cuvântul, afirmând că din punctul lui de vedere astfel de titluri și distincții se oferă pentru realizările profesionale ale persoanelor în cauză, nu pentru faptele din viața personală: „Titlul s-a acordat într-adevăr pentru partea artistică. La fel poate fi și în alte situații, la un sportiv se acordă titlu pentru ce a făcut în sport, nu pentru ce a făcut în studenție. Principial vorbesc. Și tot principial ați spus și că actualul regulament în baza căruia s-au acordat astfel de titluri nu prevede astfel de situații, iar noi acordăm sau retragem în baza unui act normativ reglementat de Consiliu. Așa cum ați spus, poate fi îmbunătățit regulamentul și pe viitor să fie mai restrictiv, dar până atunci – în opinia mea – lucrăm cu un act normativ în vigoare”, a afirmat edilul.

  Procedura s-a realizat printr-un vot secret în urma căruia 12 consilieri și-au dat acordul de revocare a titlului, 6 au votat împotrivă, iar 4 voturi au fost declarate nule. Majoritatea a decis astfel: prof. univ. dr. Dumitru Șerban rămâne fără titlul de cetățean de onoare a Municipiului Arad.

  Contactat de Special Arad, prof. univ. dr. Dumitru Șerban a declarat că nu știuse încă de această decizie de revocare, a afirmat că după 50 de ani de muncă pentru Arad nu se aștepta la un asemenea gest. „Sunt profund dezamăgit. Nu pot comenta acum mai multe, voi comenta în viitorul apropiat aceste decizii”, a spus președintele UAP Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.