vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Evreii au intrat în Anul Domnului 5775

    de Special Arad | 25 septembrie 2014, 12:33 PM | Internaţional

    0

    Evreii au intrat în anul nou, Roş Haşana, calendarul lor arătând, începând cu azi, anul 5775. Este un moment de reevaluare a vieţii, de rugăciune pentru iertarea faptelor rele şi de schimbare în bine pentru anul care începe. Roş Haşana este o sărbătoare veselă. Tradiţia spune că se consumă mere şi miere pentru a avea un an nou bun şi dulce.

    Anul acesta, evreii sărbătoresc Anul Nou (Rosh Hashanah / Roș Haşana, în ebraică „cap de an”), în zilele de 24 și 25 septembrie. Conform calendarului iudaic, se intră în anul 5775.

    Anul Nou evreiesc nu are o dată fixă, însă aceasta e mereu cuprinsă între 6 septembrie şi 5 octombrie. Calculul porneşte de la data tradiţională a facerii lumii şi este legat şi de calculul datei Paştelui evreiesc. Astfel, Roş Haşana este a 162-a zi după Paşti.

    Cărţile sfinte spun că această perioadă, a Anului Nou, este dedicată exclusiv judecății, soarta omului urmând să se pecetluiască la următoarea mare sărbătoare, Yom Kippur, ziua ispășirii. Zilele dintre Rosh Hashanah și Yom Kippur (zece la număr) sunt considerate ca făcând parte din procesul sărbătorii și sunt numite în ansamblu ”Cele zece zile ale căinței”. Aceste zile au o încărcătură religioasă aparte, culminând cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).

    Sărbătoarea de Rosh Hashanah este cunoscută și ca Yom Teru’ah (Sărbătoarea Trâmbițelor) ziua când se aniversează crearea omului, a lui Adam (pe 25 Elul a început crearea Universului, astfel că Rosh Hashanah este a șasea zi a Creației, ziua în care a fost creat Adam).

    Oriunde s-ar afla în lume, evreii respectă cu sfințenie tradițiile de Rosh Hashanah.

    În aceste zile se mănâncă, în primul rând, măr înmuiat în miere (ca să prefigureze un an dulce), cap de pește (pentru ca fiecare să fie „cap” și nu „coadă”), rodii și multe alte fructe. Un salut obișnuit în această perioadă, în afară de „Șana Tova” („Să ai un an bun”), este Chativah Tova.

    De obicei, sărbătorile de Anul Nou Evreiesc sunt în lunile septembrie sau octombrie.

    Rosh Hashana începe ciclul celor mai importante sărbători evreieşti, fiind urmată, la numai zece zile, de cea mai mare sărbătoare evreiască, Yom Kippur — „Ziua pocăinței”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.