Enola Day – Viața sexuală în vacanță

  de Lajos Notaros | 5 august 2021, 7:50 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  15

  Închei cele începute aici acum câteva săptămâni având și un apropo și anume o discuție avută cu un amic foarte apropiat, chiar prieten bun, pe temă.

  El m-a contactat revoltat de o intervenție a unei personalități arădene pripășite prin capitală, un domn încă tânăr, dar la fel de controversat. Omul, de dreapta evident – la noi dacă ești de stânga înseamnă că suferi de o boală incurabilă – a făcut un mic artificiu în dorința sa de a „milita” (de aici și miliție) împotriva educației sexuale în școli: a preluat cuvânt cu cuvânt programul orbanist din Ungaria, cel care interzice educația sexuală, alta decât cea oficială, până la 18 ani.

  Doar pentru a exemplifica: în Ungaria, conform legii de apărare a minorilor de pedofili, recent intrată în vigoare, dacă nu ai 18 ani nu ai voie să vizionezi filme în care apar persoane explicit homosexuale sau se face caz de astfel de relații. Altfel spus, de acum încolo în Ungaria trebuie să fii legal matur pentru a te putea uita la filme celebre ca Brokeback Mountain (Heath Ledger), Philadelphia (Tom Hanks), asta ca să nu mai vorbim de filmul biografic al lui Elton John, Rocket Man și încheind cu recent oscarizatul Moonlight. Dacă extindem în absurd, nu prea ai avea voie să vorbești la școală, de Socrate, Platon, Aristotel, că ăia, săracii, erau toți bisexuali – că așa era în Grecia pe atunci – sau să pomenești de Michelangelo sau Da Vinci, fără să mai vorbim de Marcel Proust și de căutarea timpului său pierdut.
  Ne-am înțeles cu prietenul, el a și publicat pe blogul său un fel de răspuns celui despre care vorbim, eu, mai liniștit și în vârstă, precum se vede, m-am folosit de ocazie ca să pun punct unui serial întrerupt din motive obiective și neavând legătură cu sexul în niciun fel (Citește și: Enola Day – De ce nu vrem educație sexuală? De rușine sau de frică? II ).

  Îmi dau perfect seama că nu voi convinge pe nimeni dintre cei care repetă monomaniac locurile comune și pseudo-ideile celor care în plină explozie globală culturală și tehnologică vor o reîntoarcere în cele mai întunecate perioade ale istoriei umane. Că e vorba de Inchiziție sau sistemele totalitare moderne contează aici mai puțin, ceea ce contează de fapt este falsitatea și ipocrizia cu care se erijează în apărătorii valorilor seculare, fie naționale, fie religioase. Iar pentru asta fac tot posibilul, folosind metode pe care, explicit, le condamnă tocmai ei în gura mare. Mint, de fapt, folosindu-se de relativizarea criteriilor de legitimare a adevărului în epoca digitală. Comunicarea generală pe site-urile de socializare distruge criteriile de obiectivitate și autenticitate – gândiți-vă la site-uri false, create special pentru propagandă și manipulare – laureatul Nobelului în fizică devine egal pe FB cu un foaie-verde cu liceul abia terminat dintr-un cartier oarecare al unui orășel oarecare și care are și el o opinie la subiect.

  Opinia este liberă, iată cuvântul magic atât de des folosit pentru a închide gura celuilalt.
  De aici totul este posibil. Problema LGBT devine tema predilectă – așa cum au fost migranții nu de mult – prezentată ca fiind principala amenințare împotriva civilizației europene și, desigur, naționale. Faptul că fenomenul e minor (în jur de 5%), determinat biologic și deranjant doar pentru cel care nu își asumă cinstit identitatea, trece neobservat. Faptul că pedofilia – nemaivorbind de incest – în proporție de 70% se întâmplă în minunatele familii „tradiționale”, în care ea e mama, iar el e tata, e floare la ureche. Faptul că familiile dezorganizate – de cele mai multe ori datorită condițiilor de viață provocante: părinți care lucrează departe de copii – înmulțesc numărul copiilor needucați, dezorientați și care devin pradă ușoară pentru omul cu zăhărelul, dispare în gălăgia vinovată a celor care se agită împotriva „marelui” pericol.

  Luate la amănunt toate afirmațiile acestor „cavaleri ai valorilor tradiționale” se dovedesc minciuni, deturnări, fenomene de absență a simțului critic și a responsabilității. Societatea tradițională de care vorbesc ei există de câteva sute de ani, nu de când e lumea – numele de familie pe aici au apărut la începutul secolului XIX, până atunci copilul fiind identificat ca fiul sau fiica cuiva, tată sau mamă -, fără să mai vorbim de fenomenul pedofiliei mult peste medie în societățile religioase închise. Biserica catolică își poartă crucea de decenii bune, noi și noi cazuri de pedofilie ieșind la iveală peste tot în lume.

  Având toate acestea în vedere și multe altele pentru care ar trebui să mergem la studii serioase, nu la o publicistică jurnalistică și mai având în vedere faptul că suntem în vacanță – cel puțin unii dintre noi – perioadă cu mai mult timp liber pentru gândit și meditat, chiar dacă activitatea sexuală în această perioadă este peste medie, poate e momentul să ne dăm seama care sunt limbile europene în care cele mai multe înjurături vizează viața sexuală?

  Chiar dacă nu am informații complete, cunoscând câteva limbi mari și câteva mai mici, pot afirma (există și un banc vechi pe tema asta) fără teama de a greși că româna este printre cele care tind la medalia de aur în acest sport deloc olimpic. Iar dacă aveți curiozitatea să aflați cu cine concurăm la această glorie nu neapărat înălțătoare, vă spun eu: da, cu limba maghiară.

  Apropo de viață și educație sexuală…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Enola Gay, chiar nu înțelegi că te decredibilizezi total cu insistența asta pe apărarea „drepturilor” LGBT? Exagerezi penibil cu trimiteri la Evul Mediu și Inchiziție, ca și cu limba română = limba înjurăturilor legate de sex. Nu știu ce jocuri faci, dar ești de-a dreptul suspect când spui că valorile tradiționale (biserică, familie, bun simț, pudoare, intimitate) pe care s-a construit civilizația umană de cel puțin 2000 de ani încoace, sunt minciuni, deturnări, fenomene de absență a simțului critic și a responsabilității. Prost exemplu dai celor mai tineri, care (încă) te mai văd ca un reper în jurnalismul și în civismul arădean.

   --2 voturi
   +1
   -1
   • Mulțumesc mult de comentariu.
    Dovedește pe deplin că intervenția mea nu a fost degeaba sau cum se mai spune: nu bate la porți deschise.
    Enola Gay e avionul, pseudonimul meu are altă semnificație: ziua lui nola cel electronic.
    Pe de altă parte Enola Gay nu trimite la homosexuali, este numele mamei pilotului avionului care a aruncat bomba pe Hiroșima. O chema Enola Gay Tibbets…

    +3 voturi
    +1
    -1
    • Crezi că nu știam ce-i cu Enola Gay? Dar „Si non e vero, e bene trovato”. În altă ordine de idei, Aradul este un oraș cu oameni deschiși spre libertate în gândire, însă obrăznicia ofensivă a pârțarilor și degetoaicelor devine tot mai greu de acceptat. Iar ideea instituționalizării unor devianțe anormale îi poate face intoleranți chiar și pe cei care n-au treabă cum și-o trag alții. Una e să nu te deranjeze apucăturile ascunse ale cuiva și alta să te oblige acel apucat să fii ca el. Mai reflectează, E. Nola, dacă demersul tău servește binelui public de la noi.

     --3 voturi
     +1
     -1
     • Foarte pe scurt: asta cu te obligă să devii ca ei, este o tâmpenie pe care o folosesc cei ”tradiționaliști” ca să-i sperie pe cei proști. Nimeni, într-o societate liberă nu te obligă să devii homosexual. A, da, în societățile închise și în instituțiile lor precum armata, pușcăria, lagărele, șefii heterosexuali cu ascunse tendințe homo se distrau cu umilirea celorlalți prin sodomizare. Numai că pedofilia este una, homosexualitatea alta, iar sodomizarea cu totul altceva. Campania de acum face un rău enorm doar celor care nu sunt în regulă cu identitatea lor sexuală, așa cum am spus și în text. De altfel, eu îi bănuiesc pe extremiștii din ambele tabere că suferă de acest sindrom.
      În final: binele public niciodată nu se stabilește dinainte. Aia se numește propagandă. Binele public poate fi surprins ulterior, când lucrurile încep să se vadă obiectiv, nu cum le agitau propagandiștii…

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Vorbim discuții! N-are rost să continuăm, nu ne putem apropia ideatic. De multe ori m-am întrebat dacă susții din convingere proprie ceea ce susții, sau ai alte interese. Așa cum m-am întrebat de multe ori cum se face că un critic atât de fervent al lui Falcă are spațiu generos de emisie la televiziunea aceluiași Falcă (TV Arad). S-auzim mai bine!

       --2 voturi
       +1
       -1
      • Doamne feri, să ne apropiem ideatic. Suntem bine amândoi așa cum suntem.
       N-am niciun spațiu la ”televiziunea lui Falcă”. Prezența mea acolo în perioada campaniei electorale – acum jumătate de an și mai bine – s-a datorat unei întâmplări. Lucram la un podcast cu un amic de acolo, iar din inerție niște tineri care mă știau de pe vremea Intersatului mi-au făcut propunerea să comentez alegerile. Gratis și fără obligații. Oamenii lui Falcă sunt plătiți, nu lucrează pe gratis…

       +2 voturi
       +1
       -1
     • E bine sa precizam ca citatia corecta este: “Se non è vero, è ben trovato”. Cum ai scris tu e o pseudo-italiana. Asa cum tu esti un pesudo-intelectual. Totusi, ceva greu de acceptat este persistenta nesimtirii persoanelor ca si tine, care cred ca stiu toate ca din carte dar de fapt sint varza la toate capitolele. Si in general, cei mai inversunati homofobi sint de fapt homosexuali care nu se accepta pe ei insisi.
      As vrea sa te gindesti ca ceea ce subliniezi tu ca normalitate este de fapt moralitate. Etica este ceva cu totul diferit. Moralitatea se schimba in timp, ceea ce a fost de neacceptat mai demult, acum e acceptat. Mai demult iti faceai nevoile in spatele casei, acum o fac in casa.

      +3 voturi
      +1
      -1
  2. Eu nu am nimic cu comunitatea LGBT, ma deranjeaa doar fortarea promovarii acestei comunitati, nu te mai poti uita la Star Wars de exemplu ca trebuie sa vezi doua doamne care se saruta, totul devine politically correct, in serialul care trebuie sa apara anul acesta – Foundation – dupa Fundatia lui Asimov 4(patru) personaje masculine au fost tranformate in personaje feminine, probabil ca vor avea si tente bi, astea sunt lucrurile care ma deranjeaza, apoi faptul ca minoritatile ajung sa aiba mai multe drepturi decat majoritatea.

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Da, există această dimensiune.
    Dar trebuie să o luăm ca o exagerare care vine după secole de frustrare și chiar oprimare și care se va tempera odată cu normalizarea situației. .
    Gândiți-vă doar la faptul că la prima olimpiadă modernă – Atena, 1896 – toți atleții au fost masculi (desigur și gay nedeclarați), femeile neavând drept de participare. Gândiți-vă așadar cum ar arăta olimpiada de acum din Japonia fără femei.

    0 voturi
    +1
    -1
  3. Cred că ignorați perspectivele.
   Să presupunem (și chiar există premizele unor astfel de presupuneri) că LGBT se extinde și la alte deviații sexuale (cât timp se încadrează într-un procent de 5% pot fi considerate deviații de la normal) cum ar fi: zoofilia sau relații cu mai mulți parteneri am ajunge să discutăm despre promovarea egalități cu animalele sau despre familia extinsă?
   O altă reducere la absurd poate fi făcută prin imaginarea retragerii statului din reglementarea căsătoriei și revenirea la biserici. În cazul ăsta nimeni nu se va putea opune că o minoritate religioasă sfințește relații exotice sau consfințește familii hiper încurcate. Oamenii se vor revolta numai dacă biserica de care aparțin va impune, tolera sau încuraja astfel de relații.
   Alte aberații pot fi imaginate – în ”Republica” lui Platon se făcea referire la reglementarea familiei în sensul în care statul stabilea după niște criterii – nici nu-mi pot imagina niște criterii măcar apropiate de rațiune – cine cu cine să facă pereche și să formeze familii.
   O altă abordare la fel de ciudată apare în literatura SF și filmele SF unde se tratează drame a unor relații între omeni și roboți. Pentru că lumea modernă se concentrează foarte tare pe ideea de eficiența vor apare discuții privind calificarea, calitatea de părinte care va fi mai evidentă și mai de încredere la roboți și încetul cu încetul creșterea copiilor va fi dată în sarcina unor mame roboți specializate și ideea de familie va fi înlocuită cu cea a partenerului de sex cojunctural.
   … și din perspectivele astea mai exagerate, argumentele dvs. cu tradiționaliștii proști etc. apar ca fiind din zona demenței (da a demenței fiindcă doar așa se poate justifica prozelitismul aberațiilor fără un interes – fiindcă ați subliniat foarte apăsat că nu aveți niciun interes).
   … și din aceeași perspectiva noțiunea de familie tradițională vine să aducă un minim de consecvență și un oarecare echilibru.
   Inteligența fără valori este periculoasă iar unica valoare care vă ghidează pare a fi progresismul idiot.

   +2 voturi
   +1
   -1
    • 1. spre deosebire eu am venit cu argumente, cu un alt mod de a privi problema, dintr-o altă perspectivă.
     2. nu resping ideea relației cu un robot – era doar un exemplu de aberații la care poate duce acest progresism fără valori.
     Pentru că te-ai băgat în seamă am să-ți pun o întrebare:
     Dacă tu ești bărbat dar gay la o competiție la ce categorie vei participa:
     – la femei?
     – la bărbați?
     – la gay bărbați?
     – la gay femei?
     – dacă la o alta, la care?
     Încearcă o opțiune care să asigure egalitatea de șanse … dacă cunoști noțiunea, fiindcă nu este o competiție corectă să partici la competiție de box pentru femei, tu homo-bărbat .

     +1 voturi
     +1
     -1
  4. In toate tarile Europei sistemul juridic nu sanctioneaza comunitatea LGBT. Toata tevatura asta in jurul subiectului naste o falsa problema in schimb ocupa oamenii cu o falsa dezbatere. Eu unul cind ascult simfoniile si concertele lui Piotr Ilici Ceaikovski nu ma gindesc la preferintele lui sexuale, pur si simplu ii apreciez muzica si il respect ca si compozitor. Cine e un OM de caracter, muncitor si de bun simt e apreciat in zilele astea indiferent de ce face el in intimitatea lui daca nu-si clameaza in piata preferintele intime.

   +1 voturi
   +1
   -1
  5. Progresistii sustin ca lgbtqi++++ se nasc asa, conservatorii sustin ca ei nu se nasc asa ci devin asa, barbatii homo de ex in urma unei relatii reci si dure cu tatal, au fost agresati etc. Din acest motiv conservatorii nu vor ca cei mici sa vada imagini explicite cu 2 lgbtqi facand ceva explicit pt a nu influenta psihicul celui mic, si, dupa un esec sentimental, soc, etc, sa aleaga calea aceasta. E dreptul fiecaruia sa creada ce vrea, nu avem dreptul sa obligam un om sa creada ceva sau nu.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.