joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Sunt convins că știți care a fost primul cuvânt românesc învățat de olandezul Ubbink la UTA

  de Lajos Notaros | 26 ianuarie 2023, 7:30 AM | Opinii

  6

  Departe de lumea dezlănțuită a fotbalului, mi-a atras atenția un articol dintr-un portal online local, oarecum atipic, revoltat de declarațiile fotbalistului UTA-ei dintr-un interviu acordat unei publicații bucureștene.

  Nu dăm numele la niciuna dintre publicații, nu merită, amintim doar că poza lui Glad Varga apare de șapte ori pe pagina de deschidere a portalului pe care îl deține în Arad. Mi se pare corect, măcar știm o treabă.

  Faptul că Ubbink, jucător al Bătrânei Doamne de peste un an, acordă interviuri presei centrale, e iarăși firesc. Din moment ce presa locală nu se vrednicește. În engleză, normal, poate asta e problema.

  Și nu este primul interviu, a mai spus cam aceleași lucruri imediat după venirea la Arad, mai mult chiar, mărturisirea cu primul cuvânt românesc învățat a venit cam acum un an într-un interviu-video GSP la care vă puteți uita la sfârșitul textului.

  Revenind la revolta dintr-o părticică a presei arădene vizavi de declarațiile recente ale olandezului, ea se referă la observația lui Ubbink cum că nu prea ai ce face la Arad, noroc că Timișoara și Budapesta sunt aproape.

  Și stai, că jurnalistul local nu a aflat de o declarație mai veche în care același olandez, crescut la Feyenoord, a spus că cel mai frumos oraș din România, după București, desigur, este?… Ei, ce credeți, nici prin cap nu vă trece, așa-i? Nu, nu Brașov, nu Iași, nu Cluj. Normal, Aradul nu se pune! Oradea, domnule, ceea ce ne arată că tânărul acesta are ochi, nu vorbește chiar așa să se afle în treabă.

  Adevărul este că în ceea ce mă privește, am rămas impresionat atunci, pe vremuri, când am aflat că vom avea un olandez la UTA.
  Cum am mai spus-o de nenumărate ori, am fost la meciul cu Feyenoord, fără să mai spun că pentru mine Cruyff rămâne peste vedetele de miliarde ale zilelor noastre, iar fotbalul olandez demonstrează de peste cincizeci de ani ce poate face în fotbal o nație mică care se ia în serios.

  dracula 01

  Și uite, acum, un olandez aflat la Arad, chiar dacă nu face parte dintre fotbaliștii de vârf ai Țării Lalelelor, ne dovedește încă odată că fotbalul nu înseamnă doar știința de a da în minge, este bine dacă ai și nițică minte și bun simț, nemaivorbind de umor. Da, fiindcă Ubbink în toate interviurile date până acum a dovedit toate astea. Atunci când a spus că nu știa nimic de România și români în afară de Ceaușescu. La care, Roger, cel revenit la matcă, a completat că el a auzit și de Dracula.

  Și uite așa, aflăm, dacă suntem atenți și nu ne dăm prea mari, ce gândesc cei care vin la noi, fie la Arad, deci în România. Este mult mai ieftin, ne spune Ubbink, aici mănânc din zece euro, în Olanda nu am cum sub patruzeci. Nemaivorbind de oameni: deschiși, prietenoși, săritori.

  Ca să înțelegem afirmația asta a olandezului la justa ei valoare, trebuie să știm că a jucat în cel puțin patru campionate, inclusiv în cel polonez și slovac. Românii sunt mai deschiși, mai prietenoși decât slovacii sau polonezii, ne spune mijlocașul UTA-ei, păcat de lipsa autostrăzilor.

  După declarația asta, nu mai am ce face, Ubbink devine jucătorul meu preferat de la UTA, în fond spune cam ce spun și eu de vreo douăzeci de ani: este inadmisibil ca după 30 de ani de la Ceaușescu, Bucureștiul să fie singura capitală din UE nelegată de Europa prin autostradă. De parcă am fi scăpat atunci în decembrie 89 nu de Ceaușescu, ci de Dracula.

  Bine, eu l-aș putea ilumina pe Desley, dar cred că s-a prins și el: e o explicație simplă și la îndemâna oricui. Se fură, Dom’le, se fură tot ce se poate mișca, iar miliardele la noi nu se duc la fotbaliști, ci la băieții deștepți din politică sau afaceri sau din ambele, dacă sunt foarte deștepți.

  327117078 502265715387529 471019050349404873 n

  Ajunge să te uiți la drumul „modernizat” anul trecut dintre Nădab și Socodor ca să vezi ce se întâmplă (detalii AICI).

  Sunt câteva domenii unde se poate fura fără să se vadă din prima sau fără să se poată demonstra negru pe alb faptul că ai furat. Construcția de drumuri este una dintre aceste domenii – știți care este meseria de bază a primului penelist din Arad, nu-i așa? -, ce să mai controlezi după ce ai pus asfaltul? Și ce-i dacă e mai subțire acolo unde ai măsurat? Acolo, poate, dar nu peste tot, așa că, hai nu te mai da mare, ia de aici și mergem mai departe.

  Și uite așa îl înțelegem și pe Ubbink, cel care se plângea de călătoriile cu autobuzul, unele de peste zece ore, noroc că a reușit să doarmă și că mai mult călătoresc cu avionul. Fără să mai vorbim că la Budapesta și Timișoara se poate duce pe autostradă dacă nu prea mai are ce face la Arad. Și dacă mai stă aici o vreme, poate prinde și șoseaua rapidă Arad-Oradea, să se ducă în orașul pe care îl consideră cel mai frumos din România. Și asta, chiar dacă nu au echipă în Prima Ligă sau Sper Ligă sau cum i-ar mai zice.

  Că asta este, românul le știe zice, nu degeaba a învățat prima dată Desley acel cuvânt…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Oradea, Timișoara, în afară de centrul orașului ce au? Când ați fost ultima data în Oradea și Timișoara?
   Merg foarte des și spre surprinderea dvs în aceste orașe sunt încă străzi de pământ, sunt două orașe foarte aglomerate, locuri de parcare insuficiente (mai ales în Oradea).
   Piața Unirii din Tm arată foarte bine, spațiul e foarte generos. Centrul din Oradea la fel, e renovat recent și arată foarte bine. Întrebarea e alta, avem în Arad un spațiu așa generos? Nu! Nu avem pentru că așa a fost sistematizat orașul acum 200,300 de ani. Noi avem o stradă lungă, un Bulevard care ținea loc de spațiu pietonal, acum circulă mașini pe acolo.
   Hai să ne uităm la clădirile reprezentative din cele două orașe, Timișoara stă horror la astea. Chiar ieri am trecut prin fața gării din tm și era o mizerie, clădiri în paragină și gara arată că un bloc.

   În Oradea avem pasaje, centură și acel centru renovat, cam atât! Restul străzilor sunt tipic pentru orice oraș din România și implicit Arad.

   Timișoara? Se construiește mult, multe parcuri (dar nu făcute de Robu, realizate în perioada interbelică poate, sau înainte..) și bineînțeles zona centrului cu Piața Unirii. Altceva? Calea Sagului e mai urâtă decât Calea Aurel Vlaicu din Arad, zone aglomerate și blocuri gri. Exact ca în Arad.

   Ce are Aradul în plus? Mureșul (pe lângă tm care are un canal mult mai ușor de gestionat), faleza Mureșului, clădirile reprezentative, autostrada mult mai aproape. Ce vreau să spun e că Aradul are potențial, din păcate nu a avut politicienii care trebuie.
   Stadionul Dan Paltinisanu se dărâmă pe ei, al nostru e nou și plouă în el.
   Oradea are o sală a sporturilor no nouță de peste 5000 mii de locuri. În a noastră plouă.

   Ubbink? Comparațiile lui sunt după ce a văzut centrul din Tm din Oradea, și a fost la Mall în Tm. Că doar nu-l interesează pe el gata din Tm, Calea Lugojului, Calea Sagului sau calea Buziasului. Nici Bega sau Mureșul, nici Crișul…

   Noi urlăm când se mută piața Catedralei, e mai ok să avem caravana cinematografică în parcul Eminescu cu scaunele puse peste gazon?
   În Arad nu avem un spațiu generos unde se pot organiza evenimente. Așa a fost construit Aradul.
   Poate cu spațiul din Piața Catedralei să mai câștigăm ceva…

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Domnule Andrei, va straduiti degeaba sa argumentati cu echilibru realitatea din teren. Sunt oameni care nu reusesc sa fie obiectivi fiindca pornesc de la prejudecati si clisee. Din pacate exista o tendinta romaneasca, iar multi aradeni sunt deja maestri, de a vedea doar uratul (avem ziaristi aradeni – nu jurnalisti, ca aia e cu totul altceva – care chiar cauta doar locuri si lucruri urate. Of, ce i-as mai duce la gara centrala din… atentie, Milano, sa vada ca Milano nu inseamna doar Domul și alte locuri frumoase. N-ai cum sa le explici asa ceva acestor oameni lucruri ce tin de o analiza obiectiva… Eu, unul, apreciez ca mai exista in Arad oameni care au capacitatea de a nu se lasa furati de clisee. Da, este foarte adevarat ca e mult loc de mai bine in Arad, asa cum e peste tot, dar a pleca de la ideea ca Aradul e… iadul… Asta e, sunt ai nostri, n-ai ce face! Si, apropo de Ubbink; ci ceva ani in urma am petrecut 2 saptamani la niste prieteni, in Tilburg, ocazie cu care am vizitat Rotterdamul. Ce credeti ca am vazut in cartierul traversat pentru a ajunge in centru? La Paris la fel… Asa ca… n-are rost!

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Într-adevăr, un răspuns de om educat….Mersi de bunăvoință și de cei 1%.
    De altfel dacă nu veniți la redacția Special, confundând-o cu sediul partidelor, poate că totuși ați fost și acolo în Amsterdam – de altfel este chiar în inima orașului, nu ai cum să o ocolești, numa dacă ți-e frică și nu e cazul la Dumneavoastră -, ați fost sau ați vrut, dar ați confundat-o cu Rijskmuseum…

    --1 voturi
    +1
    -1
  3. Se pare ca aveti o problema in a rastalmaci ceea ce va scriu, drept pentru care, pentru a nu ma suspecta de lipsa de educatie, va explic. Daca v-ati gandit cumva – si sigur asa ati facut, avand in vedere raspunsul – ca asociez curvia din ”cartierul rosu” din Amsterdam cu redactia sau partidele, ati gresit. Eu ma refeream doar la pericolele la care m-as expune. Ca nu-mi sta in caracter sa jignesc, mai ales colective in care exista si oameni onorabili. Asta ca sa fie clar. Apoi, dupa cum am scris, am fost in Rotterdam, nu in Amsterdam, ca nu mi-a permis timpul sa merg in ambele. De altfel, chiar daca am fost in foarte multe locuri, normal, au ramas o sumedenie pe care mi-as fi dorit sa le vizitez. Dar, stiti cum e, nu le poti avea pe toate…

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.