joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Renașterea statului securistic în țărișoară. Semne și semnale… chiar și locale…

  de Lajos Notaros | 19 ianuarie 2023, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  18

  Virgil Măgureanu, primul director al Serviciului Român de Informații, în funcție în perioada 1990-1997 (foto: Digi24)

  Povestea este veche și prezintă de atunci umflături. Fără să mai vorbim de riscurile la care se expun cei care vor să știe mai mult, să vadă ce este după perdeaua de fum cu care ne amețesc „băieții”.

  Apropoul discuției noastre de astăzi, începută încă de luni (vezi aici) și abordată și de colegul Valer Mărginean (vezi aici) este investigația Recorder, intitulată „Puterea din umbră” care, după subsemnatul, reprezintă evenimentul jurnalistic al noului an și al perioadei de dinainte de cel puțin încă un an. Vă spun și de ce consider asta.

  Serviciile secrete sunt o invenție relativ recentă, legate înainte de toate de formarea statului modern, în esență național. E vorba în activitatea lor de aflarea și gestionarea unor informații care ar putea pune în pericol așa numita siguranță națională, respectiv, cel puțin în teorie, ordinea publică. Pentru asta s-au format organizații de specialiști în „informație”, vezi SRI, atât interioară cât și exterioară.

  Pe parcursul timpului însă, s-a văzut că regimul special al acestor organizații în stat – multe legi care se referă la indivizi și instituții obișnuite nu se referă și la „servicii” – poate să se întoarcă chiar împotriva statului și a comunității pe care oficial le servesc.

  Nu e mare lucru, informația este esențială, iar dacă nu este folosită cu mare băgare de seamă, poate produce efecte nebănuite. Cele mai elementare se produc atunci când aceste informații nu sunt folosite strict pentru ocrotirea siguranței naționale și a ordinii publice, ci în interesul celor de la aceste servicii, respectiv al unor indivizi și grupuri care pot interveni în controlul lor: înainte de toate, politicieni și cu atât mai mult politicieni corupți care sunt și oameni de afaceri influenți.

  2 2

  Într-un stat corupt, serviciile tind să servească corupția, în fond de asta depinde supraviețuirea lor.

  Investigația de la Recorder arată cazuri concrete ale funcționării acestui sistem corupt. Polițiștii sunt verificați din punctul de vedere al capacității lor de a lupta împotriva ilegalităților prin faptul că au acces la aceste informații. Confidențiale, secrete sau ultrasecrete. În momentul în care nu mai corespund, accesul lor la aceste informații este interzis de serviciul secret al poliției, acel DGPI, fost doi și un sfert, fără ca să aibă obligația de a motiva această măsură celui în cauză. De aia, cum ar veni, ajunge să spună DGPI dacă suspendă dreptul unui polițist de a avea acces, la diferite nivele, la aceste informații.

  Desigur, Parlamentul României, în fond instanța supremă legislativă, și Justiția au posibilitatea să verifice legalitatea unor astfel de practici sau, caz expres aici, constituționalitatea unei astfel de măsuri.

  Numai că, copleșite de politicianismul endemic, nu prea fac asta. Recorder s-a dus la Parlament și a întrebat șeful comisiilor de control al serviciilor: au făcut controale și analize în ultimii ani la DGPI? Răspunsul de fiecare dată a fost nu. Sau pentru că n-au fost sesizări sau, doar așa, că totul pare în regulă.

  Problema cu serviciile secrete românești este una veche și complicată de lunga perioadă a comunismului. Socializate în dictatură, obișnuite să folosească priceperea lor atât cât este împotriva celor neagreați de regim, serviciile noastre scapă cu mare greutate de bolile tinereții revoluționare. Nu e vorba aici că ai trăit și ai învățat în comunismul ceaușist, ajunge să fi trecut în anii din urmă prin „educația” care vine prin practici și obiceiuri de acolo, să „moștenești” cum ar veni spiritul dominant.

  Cel care zice că tu ești șeful, intangibil și peste legi, iar ceilalți sunt cei care trebuie să îți spună mulțam că îi lași în pace. Să te folosești de informațiile la care muritorii de rând nu au acces – de exemplu, cine este iubitul secret al unui om important – în interes propriu, respectiv interesul celor de care depinde existența și bunăstarea ta. Adică „mahării” societății în care trăiești, indiferent că sunt șefi de partid, parlamentari sau doar niște bogătani cu relații sus-puse.

  De fapt, faci afaceri în interes propriu cu informațiile confidențiale – unele considerate astfel perfect ilegal – fiind un bișnițar al secretului de stat și alte secrete mai puțin secrete.

  Ajunge să ne gândim la cariera și la performanțele unui astfel de om mai local, așa, un arădean cum ar veni care a ajuns foarte departe pe această filieră. Și care, cel puțin așa pare, influențează în continuare viața publică prin puterea sa izvorâtă din faptul că este cunoscătorul unor secrete care ar putea distruge legiuni de oameni.

  coldea

  Da, de generalul Coldea vorbim, știți băiatul acela din Târnova care a terminat liceul la gaze și petrol, după care a ajuns în vârful serviciilor secrete românești. Prieten din copilărie cu al nostru primar, amic cel puțin cu omul nostru din Bruxelles, arădeanul când aude de el doar dă din mâini a lehamite: Ah, Coldea, nu mai are sens să vorbim, se explică orice! Inclusiv îndepărtarea unui redactor-șef care nu mai ascultă de comenzi al unei publicații ce se credea independentă…

  Generalul, la ora actuală în retragere de ani de zile, la nici 48 de ani, este un om de afaceri foarte prosper, dar tot la secret, cu inițiative secrete, activități despre care știi un lucru precis: că nu știi nimic sigur.

  El însă știe tot ce este necesar despre oricine care îi este necesar. Iar dacă nu se întâmplă cum vrea el, se folosește de această măreață știință a sa.

  Nu doar el, desigur, prezența unor astfel de oameni în societatea nostră explică de ce trăim în continuare într-un stat aproape securistic în care nu performanța, ci interesul decid cine este acela care câștigă.

  Este și acesta un spectacol.
  Al corupției…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Păi nu la luat încă dracu pe tremurătoare ăsta? Parcă numa ce se trata prin clinici vieneze. Da poate totuși îl ia să îl scape de dat din cap și tremurat. „Korea Hamtington ” scrie pe el și tot nu se oprește din manevre. În fond rădăcia lui e adânc înfiptă și loco și sus. Aici l-a pus pe nașu-su vătaf, înconjurat de neosecuricu pensionar T oma sus mai e una care știe totul despre toți angajații sr ilui . Da poate totuși într-o zi se duce la frat-su dracu. Baiu e că-vorba lu nașusu ” o făcut puieți”

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Stimate postator „Tremurici”.D.voastra ati facut o compilatie din multele postari din anii trecuti.Generalul Coldea a fost discreditat permanent de cei care au avut de a face cu activitatea dumnealui.Presupun ca nu faceti parte din cei care au fost cercetati de SRI si DNA.Ei au lucrat pe profile mult mai sensibile.Incerc sa fiu impartial si cat mai realist.Eu personal nu am avut trac in acea perioada,pt.ca nu aveam nici un motiv.Nu am facut parte(cum nici in zi de astazi)dintre marii corupti si devalizatori.Concurenta ‘la sange’dintre servicii este destul de cunoscuta.In paranteza va mai spun ceva:nu se pun diagnostice pe internet.Ce v-ati amintit d.voastra din postarile unor pseudospecialisti,se numeste Coree Huntington.Nu cred ca avem cadere sa punem diagnostice ca simpli profani in medicina.Daca sunteti vreun interlop de „mare clasa” sau ati tunat sume mari din banul public,atunci va inteleg.

   0 voturi
   +1
   -1
  3. Domnule „datta” cred ca si dumneata faci parte din cei ca si Coldea(nu spun ca si dumneata general deoarece nu s-a nascut cu acest grad) care va pensionati la 40 si ceva de ani cu pensii cat 20 de oameni care au lucrat pana la 65 de ani. Nu mai vorbiti prostii. Toti „specialii” sunt hoti, ne fura din banii nostrii ,ai tuturor celorlalt,banii nu pica din cer ,tot din buget sunt alocati,acolo unde cotizeaza toti ceilalti in mod corect mai putin cei „specali”. Aceste pensii speciale sunt niste talharii obtinute pe baza unei legi smecheresti data ilegal.Acum toti hotii care beneficiaza de ele sar in sus ca este un drept al lor dat pe baza unei legi.

   +8 voturi
   +1
   -1
  4. Roșu galben galben roșu

   Te uiți la comentarii și vezi cum se simte unul sau altul atacat si îl mănâncă degetele să dea replica care de fapt îl defectează. „DNA și SRI au lucrat pe profile mult mai sensibile”. O exprimare mai tehnică nici că se poate. Iar în privința denumirii corecte a diagnosticului o altă dovadă de experiență profesională. Bun materialul dacă în comentarii se implică lucrătorii de la „tehnic și logistică!”. Felicitări „Special Arad” pentru articol!

   +8 voturi
   +1
   -1
  5. Domnule profesor, fiindca observ ca nu sunteti foarte sigur in presupunerile pe care le faceti (ba sunt ungurii lui Orban la mijloc, ba e Coldea…), va vand eu un pont: se cheama ”varianta mixta” si secretul consta in faptul ca, daca n-ati stiut, Coldea e de fapt Koldya, urmasul unui general habsburg (ca si serviciile secrete au stramosi, o stie oricine!) care a luptat in 1687 la Mohacs. Asa ca, acest Koldya, mana in mana cu ungurii, cu spioni infiltrati in Inform Media Press Srl, au pus ochii pe doamna Adriana Barbu (tot respectul!) si si-au spus ca, exact ca in legenda Cidului, daca dispare doamna, batalia e castigata! De unde si ”vitejia” domnului Valer Marginean, care scrie eroic ca ”noi nu ne temem” (parca-l si aud pe Dan Andre Aldea! 😂 – you know what I mean).
   Si de la varianta asta se pot face o sumedenie de alte scenarii, cum ar fi ca scutierul acelui stramos al lui Koldya (ceva gen soferul lui Cionca, stiti cine, nu?) a adunat probe peste probe (unii zic ca si de sange), astfel incat, in cardasie cu fostul portar de la Revolutiei 62 si beneficiind de neatentia corectorului de la Aradon, a pus mana pe schitele articolelor, trimise de la un cabinet de europarlamentar, iar Koldya a ajuns la concluzia ca, intrucat locatarul biroului euro nu poate fi pus in discutie, caci mai exista ceva unguresc la Bruxelles ( pe linie de procurori), s-a decis eliminarea din redactie a celui mai nevinovat. Ca asa se intampla in… democratia damboviteana!
   Si, asa, ca o concluzie, eu as zice sa va revizuiti articolele despre cabinetul lui Biden (Kamala Harris), ca am auzit ca acest stramos al lui Koldya ar avea ceva neamuri suspuse emigrate, ca multi alti unguri) in prospera America. Nu de alta, dar ar fi pacat sa va pierdem!
   P.S. Luati-o ca un soi de banc, dar, fara suparare, la cate articole/bancuri am citit pe subiectul acesta, nu puteam mai mult! 🤔

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Fain bancu, problema e că îndepărtarea redactorului șef de la aradon, nu e banc, e amestec în treburile interne. Simplu, ceva ce nu se acceptă într-o societate care se ia în serios. Noroc, că omul Dumneavoastră nu se ia, de aceea mi-am permis șă fac și eu un banc cu Coldea, pardon…
    Chiar m-am mirat că nu ați comentat în analiza în care îl fac pe Bibi singurul vinovat pentru îndepărtarea Adrianei Barbu.

    +2 voturi
    +1
    -1
    • „omul Dumneavoastra”… asta-i tot banc? ☺(detalii?)
     Nu trebuia sa va mirati, de obicei comentez la articole serioase, nu la scenarii SF (daca n-ati remarcat). Totusi, nu puteam sa nu comentez la un SUBIECT pe care dvs construiti scenarii. Problema e ca intr-o presa care colcaie de fosti colaboratori (si sigur sunt foarte multi, nu doar cei dovediti) , eliminarea unuia DOAR aparent incomod devine o problema care, cu tot respectul, poate sa fie dintr-o zona mult mai „light” decat serviciile secrete (un redactor sef raspunde nu doar la „comenzi”, ci si pe linie de performanta, eficienta etc). Personal, ca unul care cam citesc presa, dupa cum ati observat probabil, n-am vazut in doamna Barbu un adversar atat de periculos pe cat incercati sa o faceti. In plus, daca tot stati bine la scenarii, cum ar fi sa luati in calcul o „alta mana” care a calculat ca actul asta va fi pus in carca… cui trebuie? Nu- i asa ca ar fi interesant? (chiar am niste nume in minte) Dar, eu ma opresc aici. Nu de alta, dar mi-a trecut vremea in care ma topeam dupa SF-uri.
     P.S. va felicit ca ati descoperit America! Aia despre care scria… Machiavelli cu gandul la politica (si, sa fim maturi, nu doar damboviteana! Ce naiba, domnule profesor, sunteti om cu parul alb!) 🤔 Noapte buna!

     0 voturi
     +1
     -1
     • Și Dumneavoastră mă bănuiți de scenarii, Dumneavoastră care vă începeți povestea a lua în calcul o alta mana.
      De fapt tot scenariu este până si afirmația Dumneavoastră după care articolul meu ar fi doar un scenariu: nu, Domnule, jurnalistul responsabil nu lucrează cu poate, ci cu informații. Chiar dacă sunt confidențiale, că așa e în tenis. La asta nu v-ați gândit?
      Somn ușor!

      0 voturi
      +1
      -1
      • Greierele lui Pinnochio

       Buna dimineata! Ati dormit bine? Ati visat frumos, sper! Intre timp, normal ca m-am gandit la treaba cu ”informatii confidentiale”! Chiar mi-a venit instantaneu in minte un refren adecvat (sigur trebuie sa-l stiti!): ”Mi-a soptit o viorea…” In fine, se pare ca trebuie sa fac cateva precizari: nu fac scenarii, va ajut doar cu sugestii pentru viitoare articole; SF nu e obligatoriu sa insemne ”science fiction”, poate fi si… ”scenarii fanteziste”.
       Acestea fiind spuse, eu ma abtin si iau masuri adecvate. Prima, trec pe la sarbi cand plec spre vest, ca vad ca ungurii au o gasca periculoasa acolo, clanul Zsolt-Meszaros-Koldya, cand desfac berea ii dau intai pisicii vecinului cativa stropi, sa ma asigur (de vina e pisica, fiindca mereu imi strica florile!) si nu mai fac cumparaturi de la Profi. Sau, daca fac, nu merg cu masina… 😂

       0 voturi
       +1
       -1
      • Chiar foarte bine, mersi, uite abia acum m-am trezit.
       Eram convins că veți scrie ceva în genul acesta, o poezioară ratată a spiritului captiv.
       Eu doar vă spun atâta: ia, gândiți-vă la asta!
       Special a dat informația, înainte ca ea să devină oficială. A fost, de altfel, singura publicație care a făcut asta.
       Nici asta nu vă spune nimic? Sau credeți că am obținut-o direct de la Bibi?

       +1 voturi
       +1
       -1
      • Greierele lui Pinnochio

       Uite ca va plictisesc din nou (sau nu?) cu niste informatii care sa va imbogateasca si mai mult scenariile! Vedeti, eu nu fac scenarii, doar le alimentez pe ale dvs! Asadar… cuplul Cionca-Noghiu, plus consoartele, se afla intr-o excursie ”sfanta” in Tara Sfanta (si ea, sarmana!). Ei, asta n-ar fi neaparat o stire de senzatie. Dupa cum nue chiar senzational nici faptul ca, absolut… intamplator, cam tot pe acolo se afla, tot in ”excursie”, poate la fel de ”sfanta”, si domnul Seculici. (toate aceste informatii pot fi verificate pe Facebook, caci oamenii nu se feresc sa se afle… Dimpotriva!) N-am depistat inca daca Ando e si el pe acolo, dar stim ca el e mereu omul din umbra (desi acolo umbra e… scumpă!) 🤪. In cele din urma, ajungem la ceea ce poate fi cu adevarat senzational, si anume faptul (arhicunoscut) ca Mossad-ul e poate cel mai performant serviciu secret (de securitate!) din lume! Ei, aici s-ar putea sa avem cu adevarat ceva… senzational: batalia serviciilor secrete! Acum, avem patru variante:
       – cei mentionati se afla acolo absolut intamplator;
       – s-au dus acolo toti in gestionarea unei coalitii anti-Falca;
       – sunt acolo pentru punerea la punct a unei coalitii electorale (extinse) impotriva lui Bibi;
       – toate cele trei anterioare, impreuna! 🤪

       +2 voturi
       +1
       -1
      • Informații vechi, cu barbă, cum se spune între jurnaliști. Le știam încă înainte ca ei să decidă să plece.
       Însă Dumneavoastră uitați în scenarita care v-a cuprins așa în loc de gripă de sfârșit de sezon o chestiune de mare importanță. Cel puțin între jurnaliștii care se respectă.
       Noi nu am pornit de la bârfe când am anunțat, singurii de altfel, că Adriana Barbu va fi schimbată cu Flavius Ștețcu. Nu am construit scenarii, ci am dat o informație exclusivă. După care am dat o analiză a informației. Ei, asta, v-a deranjat peste măsură, având în vedere că Dumneavostră nu vedeți clownul, ci doar Regele.. Ce să facem: C’est la vie!

       +3 voturi
       +1
       -1
  6. Mi-a placut asta cu ”poezioară ratată a spiritului captiv”. Ador genul acesta de ”complimente”. Imi pare rau sa va dezamagesc (amintiti-va ca v-am spus in repetate randuri ca am si eu sursele mele, chiar dintre ziaristii aradeni), dar eu am aflat stirea inainte de a o publica Special. Diferenta e ca eu n-am ziar. Daca stiam ca doriti intaietate, v-as fi anuntat.
   P.S. Ma distreaza insistenta asta cu Bibi. O sa ajungeti sa faceti ronduri cu el… 😂

   +1 voturi
   +1
   -1
  7. Dar securitatea nu renaste,ea nici nu a murit,s-a trasformat,odata cu anul 1989; nu cred ca exista urma de indoiala ca servicile conduc si azi statul asta nenorocit,care nu va putea scapa de ele,ca de raie…Securistii audus-o bine si inainte,o duc bine si acum,atit ei cat si progeniturile lor,blestem pe capul lor de „patrioti”.

   +2 voturi
   +1
   -1
  8. „Uite ca va plictisesc din nou (sau nu?) cu niste informatii care sa va imbogateasca si mai mult scenariile”, citat din ce mi-ați spus DVs în comentariul precedent, plin de modestie și reținere. Dar, dați-i înainte, schimbul de idei e folositor și atunci când în loc de idei schimbăm prejudecăți…

   0 voturi
   +1
   -1
  9. Când mă uit la multe dintre aceste Comentarii, îmi dau seama cât de eficientă continuă să fie tactica „perdelelor de fum”:
   .
   – CÂND NU-ȚI CONVINE UN SUBIECT și nu-l poți contracara cu ARGUMENTE PERTINENTE (sau cu o cenzură eficientă), atunci ridiculizează Subiectul și/sau Persoana care-l promovează, și atenuezî la maxim impactul social, prin „mugurele” de suspiciune pe care împlantezi în subconștientul colectiv.
   .
   Tactica e veche, doar proștii (care „pun botul”) sunt noi… 😉

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.