Enola Day: DNA contra PSD de Ziua Anticorupției. La Arad

Ziua de luni, 9 Decembrie, nu a început prea bine pentru deputatul PSD arădean Florin Tripa.
După cum povestește chiar el, s-a trezit acasă la șase dimineața cu DNA-ul la ușă, polițiștii ducându-l nu la aeroportul din Timișoara, unde vroia să ajungă pentru a merge la București, la Parlament, ci la sediul din Timișoara a instituției care se afla chiar în sărbătoare, 9 Decembrie fiind declarată de ONU în 2003 Ziua Internațională a Anticorupției.
În cursul zilei au mai ajuns și alți liderii arădeni ai PSD acolo, în frunte chiar cu președintele Dorel Căprar sau Cristian Ispravnic, director la DRDP (Direcția Regională de Drumuri și Poduri) Timișoara, nemaivorbind de soțul Doamnei Horgea (da, cea cu tatuajul pe gleznă), fostă prefect, cea care a fost înlocuită cu domnul liberal comunitar Stoian, cel care a depus jurământul de prefect tocmai ieri în sala Ferdinand a Primăriei arădene.
Dar a fost dusă la DNA Timișoara până și Ancuța Stoenescu, cea care a fost înlocuită nu de mult în fruntea Inspectoratului Școlar arădean cu fostul domn sindicalist devenit și el liberal, Göndör.
Deși părea o lovitură din senin, semne prevestitoare au fost destule, ultimul fiind chiar atacul furibund de duminică împotriva lui Căprar în ziarul Domnului Ovidiu Palcu, cel cu drumurile, Glasul Aradului. Înainte de asta ne aducem aminte de atacurile repetate ale proaspătului europarlamentar liberal, cel care de cum se reîntorcea de la Bruxelles o atenționa pe Doamna Horgea că este cazul să se dea la o parte și să-și scoată pesediștii din conducerile instituțiilor guvernamentale din județ și teritoriu. La un moment dat a amintit și de deputatul Tripa, legat de niște terenuri, cu alte cuvinte europarlamentarul liberal se arăta încă din octombrie foarte deranjat de faptul că pesediștii țin ca orbul de bâtă de funcțiile lor, fără să bage de seamă schimbarea direcției vântului politic. Legat de scandalul iscat cu Skoda (Scoda) care nu a ales Aradul, europarlamentarul își încheie comentariul de pe FB la adresa Doamnei Horgea cu următoarele cuvinte, cităm, respectând ortografia: „Cât tupeu…ați blocat investiti în Arad (când a venit Scoda la ordinul lui Fifor ati fugit și ati ordonat sa nu vina de la Finante și drumuri) ati retrocedat ilegal terenuri…nu uitați…eu când vorbesc…am documente…vine vremea pentu voi”.
Și iată, vremea a venit fix pe 9 Decembrie, ziua Internațională a Anticorupției. Această atenționare amenințătoare este de la începutul lunii octombrie, iar cercetarea a început la DNA în iunie, în urma unui denunț, imediat după alegerile europarlamentare.
Având toate acestea în vedere, mă așteptam ca învinuirile aduse pesediștilor să fie grave, chiar foarte grave: că au blocat investiția Skoda de la Arad, că au manipulat cu terenuri și altele, câștigând milioane în euro sau chiar și în lei.
Nici vorbă de așa ceva: șpagă la cântar la vama Nădlac – ea există de când este vama la Nădlac, indiferent de cine este la putere la Arad sau București, amintiți-vă de instalația de stropit din vamă a Domnului liberal Calimente de acum câțiva ani -, respectiv angajări pe linie de partid la diferite instituții, înainte de toate la DRDP, angajări care se lăsau cu obligația celui angajat de a cotiza la casieria partidului.
Nu-mi venea să cred ochilor citind acuzațiile aduse fraierilor din conducerea PSD Arad. Într-o țară în care fiecare funcție bănoasă se plătește, nu ai nicio șansă să ajungi parlamentar dacă nu vii și tu de acasă, faptul că PSD Arad strângea bani pentru partid astfel, mi se părea de o banalitate fără seamăn. Nemaivorbind de faptul că Doamna Stoenescu de la inspectorat a fost dusă la DNA pentru un posibil abuz în serviciu atunci când a scăpat de un subaltern. Fără să mai vorbim de învinuirea adusă lui Căprar cum că a strâns bani de la colegi – 4500 de lei –, fiindcă fondurile partidului s-au terminat, pentru a plăti niște cheltuieli cu o delegație din Japonia. E vorba de evenimentul sportiv din vară cu japonezi, dacă bănuiesc corect.
Adică banii mergeau la partid, nu în buzunarul propriu. Urât, ce-i drept, dar cunoaștem lucruri și mai urâte de corupție pe aici prin apropiere.
Nemaivorbind de faptul că DNA Timișoara se bazează pe denunțul inițial, mărturii și declarații, fără să ne prezinte deocamdată probe materiale. Măcar un flagrant micuț așa, chiar și aranjat, ca în cazul lui Ioțcu. E vorba de niște euro găsiți în seiful partidului și cu asta basta. Să sperăm că nu este doar atât, fiindcă dacă da, un avocat priceput va demonta acuzațiile împotriva pesedisților arădeni cât ai zice pește.
Departe de noi să susținem că cei duși luni la DNA și lăsați apoi liberi (destul de semnificativ cu privire la greutatea acuzațiilor) sunt niște îngerași, însă această acțiune a DNA de Ziua Internațională a Anticorupției ni se pare cel puțin nepregătită, stângace și mai mult simbolică, asta ca să nu spunem mai multe.
Dar, este drept, un scop a fost atins: liderii PSD Arad au căzut de fraieri, au fost puși cu botul pe labe, arătându-li-se unde le este locul mai nou, au fost desființați în ochii opiniei publice, marcați pentru totdeauna, chiar dacă se va descoperi în viitor că e vorba de niște mizilicuri care se practică pe scară largă în lumea politică românească și vor scăpa nepedepsiți sau cu pedepse simbolice.
Numai că acesta nu poate fi scopul DNA: să compromită anumiți oameni, fără să ajungă la corupția cea mare pe care ar trebui s-o vizeze.
Asta poate fi doar scopul altor oameni deranjați de cei dintâi.
Comentariile portalului
Este adevărat, suntem, adică mai precis eu. De exemplu, după vreo cincizeci de ani de școală - elev, student, profesor - cred în continuare că poate fi și mai (...)
Dezbateri, dezbateti, .... vorbe, vorbe! Adevarul e ca daca verifici scolile si rezultatele demnitarilor romani constati ca nu au .... nici o scoala completa! Carpeli, de studii liceale ori universitare, ..... serale, la (...)
Ba! Da sunteti.... culmea! Care din voi are pasus de padurar!? Sa stie.... ce si cum cu taiatul pomilor! Ha!? Nime!? Stie dansu Bibi primar, padurar cu acte-n regula! In (...)