duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day: Arădeanul și cultura

  de E. Nola | 9 iulie 2015, 12:16 PM | Opinii | Recomandările editorilor

  0

  Lumea zbârnâie în jurul meu, Tsipras și grecii sunt pe toate canalele, MRU a revenit de la vatră, Ponta e în continuare cu piciorul operat și cu mintea în ghips, țipă toată lumea și nimeni nu bagă de seamă țipetele care nu vin de la ei înșiși.

  În mare.
  În mic, lucrurile sunt mai nuanțate, iată, de pildă: Cătălin și-a dat demisia din CLM și a plecat în excursie. Nimeni nu știe exact de ce și cum, unii vorbesc de supărări de natură personală, alții dau a lehamite din mână: și ce-i dacă a fost unul printre ei care știa cât de cât cum e în cultură, era corp străin, nu e ușor să fii lebădă printre rățuște sau invers, mă rog, frații ăștia Grimm sau Andersen, naiba-i știe pe toți, scriau de fapt povestiri de groază mascate în povești pentru copii.

  Da’ bine a făcut că s-o dus tocmai la timp, înaintea apariției sondajului. Cum care sondaj? Păi acela comandat de CLM despre obiceiurile culturale ale arădenilor. Din care reiese, precum poți observa la tot pasul cu ochiul liber, fără să fi plătit pentru asta, că-l doare în cot. Pe arădean! De cultură!

  Da, dom’le! Arădeanul, mai abitir decât alții, dacă nu e la muncă, e la Mall. Că-s două în oraș. Malluri, molluri, cum le-or zice la plural. Unu’, aproape pustiu la marginea orașului, vizavi de clădirea industrială în paragină a baronului din o mie optsute cincizeci și ceva, altu’ lângă gară, mai aproape de lumea nebună, nebună, nebună…

  Dacă nu e la mall, e la ștrand sau la insulă, să nu-l cauți la Biblioteca Județeană! Normal, ar mai putea fi la una dintre nenumăratele piețe, dar despre asta am mai scris. Ce face arădeanul în aceste locații, oare? Nu, sub nici o formă el nu desfășoară una dintre activitățile culturale prevăzute în sondaj: citit cărți, ascultat muzică simfonică, vizionat vreun spectacol de teatru. Fără să-și dea seama, se mai pretează la câte un happening nu neapărat artistic, dar pe aproape. E vorba de mirarea sau enervatul la preț sau la prețuri și alte chestii dintr-astea superimportante.

  Așadar, primăria, prin organele sale cele mai competente dar devenite, prin plecarea lui Cătălin Lazurcă, total incompetente, a lansat un sondaj ca să afle toate astea, adică nimic. Aflarea nimicului contra cost este, din câte ne dăm seama, este o îndeletnicire tradițională a tuturor sistemelor birocratice, de ce să facă excepție primăria arădeană?

  Totuși, înainte de încheiere să reținem preocupările culturale predilecte ale arădenilor, așa cum reies ele din acest sondaj autoreferențial: lucrul manual, pictura și dansul. Precum observați, sunt activități artistice care se pot practica atât în piețe și cu atât mai mult pe terase, malluri, nefiind nevoie pentru ele de spații specializate. Nu o sală de teatru sau concerte, nimic, nici măcar o scenă în fața primăriei. Nu-i de mirare că toate se mută-n una la Cercul Militar sau cum îi mai spune în ultima vreme.

  Arădeanul cult, așadar, se va pune la o terasă cu un șevalet sau niște scule de traforaj, iar pentru dezmorțire va executa din când în când una mică și mărunțită sau alta mai feciorească, atletică. După dorință și putirință!

  Și, iată așa, arădeanul sondat, curat și uscat, se pregătește să trăiască în capitala culturală a Europei. Mai cu un lucru manual, mai cu o pensulă, iar din când în când cu câte o scurtă bătută caniculară pe terasă…

  Lajos Notaros

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.