Despre începutul sfârșitului și libertatea neprețuită de după. Lajos Notaros și Ovidiu Balint au lansat cartea „2×1 Despre Revoluția din Arad” | Video





În cadrul programului ceremoniilor de omagiere a eroilor Revoluției, în organizarea Prefecturii județului Arad, astăzi, în holul Primăriei a avut loc lansarea cărții „2×1 Despre Revoluția din Arad” (Editura Mirador), avându-i ca autori pe colegul nostru de la Special Arad, profesorul și jurnalistul Lajos Notaros, și fostul nostru coleg, Ovidiu Balint, director al Hubului cultural mARTA.
Textele lui Lajos Notaros din această carte, publicate în prealabil pe Special Arad, evocă zilele Revoluției din decembrie 1989, așa cum au fost trăite și percepute de dumnealui în acele vremuri, iar secțiunea realizată de Ovidiu Balint cuprinde două interviuri cu revoluționarul arădean Valentin Voicilă, publicate în prealabil în ziarul Observator și pe blogul ovidiubalint.ro și, de asemenea, un articol apărut inițial pe Special Arad.
@specialarad.roLansarea cărții „2×1 Despre Revoluția din Arad”
„Lajos Notaros scrie despre Revoluția din urmă cu 35 de ani într-un mod, aș zice, literar-autobiografic. Despre evenimentele dinainte de Revoluție, din timpul Revoluției și chiar de după Revoluție. Ovidiu Balint, în schimb, are aici două ample interviuri cu Valentin Voicilă, care a avut un rol important în timpul Revoluției din Arad. Este o carte importantă, mai ales că azi, iată, în loc să se vorbească despre Revoluție, toată presa – televiziunile, bineînțeles – e plină cu cine va fi prim-ministru, cine va fi următorul președinte sau cine va candida la președinție și au cam uitat ce s-a întâmplat în urmă cu 35 de ani, când Aradul a avut un rol foarte important”, a spus editorul Ioan Matiuț la lansarea cărții.
„Eu cred că s-a terminat. Începe!”
„Am ținut să fim aici în 22 decembrie, la ora 12, la 35 de ani de la anunțul că Ceaușescu a fugit cu elicopterul. Eram în piață și se auzea cum erau zeci de mii de oameni. Era ceva deosebit, se simțea că se schimbă ceva. A fugit Ceaușescu – asta era ideea. Eu eram la vremea aia jurnalist la ziarul în limba maghiară și pur și simplu n-am făcut altceva decât să scriu ce am trăit eu atunci, începând din 21 decembrie, când am pornit cu nevastă-mea, cu Oltcitul, s-o duc la Ziridava să facă cumpărături de Crăciun. Când ne apropiam de Ziridava, am văzut oamenii pe bulevard și am zis «știi ce? Eu cred că s-a terminat. Începe!»”, a spus Lajos Notaros.
„Libertatea – pe care, din păcate, în zilele de azi nu mai știm s-o prețuim”
„N-am știut că o să jucăm într-un film despre ceea ce scriam noi aici. Adică exact despre manipulare, despre diversiuni, despre proaste interpretări ale mesajelor transmise sau primite, așa că jucăm exact în filmul care trebuie, iar faptul că azi se vorbește mai puțin despre Revoluție… pentru asta s-a luptat la Revoluție! Pentru asta am ieșit în stradă, ca să avem pe cine alege acum, liber, zicem noi. (…) Eu zic că e importantă apariția acestei cărți, chiar și așa, nu foarte groasă, cum este ea, în primul rând fiindcă cuprinde niște mărturii, care ar fi bine să fie auzite la 35 de ani, fiindcă… cred că și dvs. pățiți aceeași întâmplare neplăcută, cel puțin din punctul meu de vedere, când vine cineva și vi se spune că pe vremea lui Ceaușescu a fost mai bine. Cartea asta demonstrează că NU a fost mai bine pe vremea lui Ceaușescu și că cei care au ieșit atunci împotriva regimului totalitar, au făcut-o ca să câștige un drept fundamental: libertatea, pe care, din păcate, în zilele de azi nu mai știm s-o prețuim la adevărata ei valoare, în primul rând fiindcă o avem. Dacă n-am avea-o, am ști să o prețuim mai mult”, a spus Ovidiu Balint la prezentarea cărții.
Comentariile portalului
E o idee foarte buna. Fenomenul este evident și mult crescut în ultimele luni, de când sunt postaci chiar plătiți pentru asta. Sa vedem ce înseamnă asta (...)
Erata: “… o singura data…”
As propune redactiei ca voturile privind comentariile sa poata fi facute o singura de acelasi votant! Distorsioneaza perceptia vis a vis de articol!