miercuri, 8 mai, 2024

Special Arad Logo

    Emanuela Tătar Ghiș, candidată USR PLUS pentru Camera Deputaților: Educația – de la șansă la drept (P)

    de - | 4 decembrie 2020, 10:40 AM | Politikos

    0

    Astăzi mai mult ca oricând vedem problemele acumulate în 30 de ani de corupție și neglijență din partea clasei politice: spitale care au devenit focare de infecție, drumuri asfaltate de mântuială, abandon școlar și oameni care trăiesc la limita sărăciei.

    În toată această perioadă, educația a simțit din plin efectele efectele politizării, ale corupției și ale dezinteresului din partea clasei politice. De 30 de ani, educația românească tot încearcă să se adapteze lumii aflate în continuă schimbare, dar tot la coada clasamentului este. Suntem ultimii în Europa la testele PISA, dar suntem fruntași la abandon şcolar. Numărul copiilor din învățământul preuniversitar a scăzut cu 14% între 2007 și 2017. Sistemul de învăţământ din România este disproporţionat în privința  şcolilor, în timp ce 10% dintre școli sunt supraaglomerate, 58% dintre şcoli sunt în subcapacitate. 38% dintre școlile din mediul rural au toalete exterioare, fără apă curentă și canalizare, față de 7% din mediul urban. În România, numai 15,7% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani sunt înscriși la creșă, faţă de media din Uniunea Europeană care este de 34%, inclusiv din cauza lipsei de creșe. Iar acestea sunt doar câteva dintre datele Raportului de țară din 2019 privind România al Comisiei Europene.

    Sunt cadru didactic de 13 ani. Pentru mine și pentru Alianța USR PLUS școala este principala sursă de reușită în viață. De aceea suntem hotărâți să punem școala în centrul fiecărei comunități. Avem nevoie de școli moderne, conectate la tehnologie și în același timp trebuie să ne asigurăm că toți copiii au acces la educație de calitate.

    În programul de guvernare Alianța USR PLUS și-a luat patru angajamente în ceea ce privește educația:

    Fără politică la școală

    Depolitizarea învățământului românesc și așezarea copilului în centrul sistemului. Desființarea inspectoratelor școlare și transformarea directorilor de școli în manageri performanți, aleși prin concurs.

    Dreptul de a alege în educație

    Să poți alege școala la care merge copilul tău, din mai multe opțiuni bune. Deciziile în școlile publice să fie luate nu de Minister și Primărie, ci de Consiliul de Administrație al școlii. Regândirea materiilor și stabilirea unui curriculum național simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de școală. Un proces mai ușor de înființare și funcționare a grădinițelor, școlilor și liceelor.

    Școala de la 8 la 5, masă caldă și școală după școală

    Creșterea calității învățământului prin reorganizarea programului elevilor. Astfel, în intervalul 8.00-17.00 elevii participă la orele de studiu dimineața, la pranz au parte de o masa caldă, iar după-amiază se pot implica în activități opționale (teme, activități sportive, cluburi de interes, etc.)

    Sprijin pentru școala online

    Organizarea și dezvoltarea a 8 Centre Regionale pentru Suport în Educație Online, care să ofere școlilor sprijin în desfășurarea orelor online; de la conectarea la internet de mare viteză și achiziția de echipamente, până la formarea de competențe digitale pentru cadrele didactice.

    Singura soluție durabilă este o Românie fără hoție: fără nepotisme în administrație, fără numiri politice la conducerea școlilor, fără șpagă în spitale. Doar după ce vom elimina corupția vom putea cu adevărat îmbunătăți educația, sănătatea, infrastructura sau economia folosind bani europeni care nu se fură și pe care știm să îi investim. Suntem singura forță politică ce poate curăță România de corupție pentru că nu am fost complici la hoție timp de 30 de ani și pentru că nu avem nimic de pierdut.

    Dacă îți dorești să îți ajuți copiii să facă pasul de la o șansă la educație, și să beneficieze din plin de dreptul la educație, pe 6 decembrie votează Alianța USRPLUS.

    Comandat de Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate – PLUS, CUI mandatar financiar: 11200033

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.