joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Partidul REPER a prezentat și la Arad strategiile prin care vrea să ajungă la guvernare. „Nu cu partidele extremiste!”

    de Raluca Medeleanu | 2 noiembrie 2022, 2:09 PM | Politikos | Topic special

    9

    Dragoș Pîslaru și Daniel Toda

    După ce sâmbăta trecută a fost lansat manifestul politic la București, conducerea noului partid REPER a pornit într-un turneu prin țară prin care dorește să facă cunoscute strategiile, planurile și propunerile pentru viitor. Caravana a poposit și la Arad, miercuri, 2 noiembrie.

    Deși REPER a fost înfințat în urma plecării lui Dacian Cioloș din USR PLUS,  acesta este doar membru, partidul fiind condus de europarlamentarii Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu. Pîslaru a fost prezent la întâlnirea de la Arad, acompaniat de Daniel Toda (deputat de Timiș, care a părăsit USR și s-a alăturat partidului) și de Andrei Tătar (fost membru USR PLUS Arad). Încă de la început, Dragoș Pîslaru a explicat că partidul își dorește o abordare proeuropeană, însă echilibrată, „de centru”, departe de scandaluri și blamări, axată pe competențe profesionale, subliniind o delimitare clară de USR*, PSD și AUR (partid pe care îl consideră printre „partidele extremiste”). Totodată, prin prisma că la Arad am recunoscut chipuri din partidul PLUS, copreședintele REPER ne-a specificat că noul partid nu este un „PLUS 2”, chiar dacă nu întoarce spatele acestei „moșteniri”. O consideră doar un prilej de a învăța din greșelile trecute și de a profita de experiența acumulată pentru o performanță mai bună pe viitor. Ținta principală: ajungerea la guvernare, chiar dacă se conștientizează că în primă fază nu va fi realizată ca partid unic, ci va fi nevoie cel mai probabil de o coaliție, însă una făcută cu atenție, fără a uita imporanța oamenilor competenți.

    La ora actuală, sondajul Sociopol plasează REPER la 4%, la doar câteva luni de la lansare, iar speranța este ca la primăvară să treacă pragul electoral.

    caravana REPER la Arad dragos pislaru 3

    „Suntem cel mai proeuropean partid din România”

    „REPER este un partid de centru, liberal, care are ca scop în perioada următoare scoaterea românilor din sărăcie, pe de-o parte. Avem ca scop că vom scoate un milion de români din sărăcie, noi vrem să terminăm cu realitatea aceasta a celor două Românii și să putem într-adevăr să ne asumăm un scop de comunicate și de a putea reface podurile dintre diversele segmente din societate. Iar al doilea lucru este că nu poți să faci aceste lucruri și să ai resurse sociale dacă nu creezi valoare. Economia României nu mai poate fi o economie bazată pe salarii mici, în care se exportă produse neprelucrate, ci trebuie să creezi valoarea în România. Nu în ultimul rând, foarte important, tot proiectul REPER este legat de Europa. Noi credem cu tărie că cele 80 miliarde pe care le primim de la UE, reformele pe care le are UE în acest moment, legate de digitalizare, de tranziție verde, de autonomia strategică, sunt benefice pentru România. Suntem cel mai proeuropean partid din România și credem cu adevărat că destinul României este un destin european. Nu așteptăm ca Bruxelles să ne zică ce să facem, ci pur și simplu contribuim ca români, cu identitatea noastră, la demersul mai larg european”, a spus Dragoș Pîslaru, adăugând că REPER face parte din grupul Renew Europe care activează în Parlamentul European.

    „Înțelegem importanța de a face majorități și nu mai credem, spre deosebire de ce s-a întâmplat în perioada trecută, că ar trebui să ne lamentăm că lumea nu ne lasă să facem, sau că toți ne bat. Am depășit acest moment, credem că vom putea arăta, în ciuda faptului că nu suntem la guvernare, că putem livra direct lucruri la nivel european, care au un impact direct asupra vieții românilor. Aici dau două exemple concrete: în Parlamentul European, cu mâna mea am negociat garanția pentru copii, care vine tocmai ca să scoată copiii din România din sărăcie, România fiind pe primul loc în Europa în materie de sărăcie în rândul copiilor, și – în același timp – acum negociez planul Repower EU, care este o anexă la PNRR care se va adăuga și care va avea măsuri de sprijin direct pentru populație, la nivel de gospodărie, pentru ca lumea să-și facă investiții în eficiență energetică: izolare de casă, pompe de căldură, schimbare de electrocasnice mari sau să devină prosumator. Până la urmă, cea mai bună cale să nu mai fi dependent de stat și de companiile de energie e să-ți produci singur energia…”, a mai spus Pîslaru.

    caravana REPER la Arad dragos pislaru 2

    „Profesionalizarea politicii în România”

    Acesta a mai explicat că acum se face închegarea echipelor, iar adeziunea la partid se va face pe baza unui interviu prealabil, prin care să se poarte discuții cu privire la pregătirea profesională a fiecăruia, despre domeniile de interes, în vederea îndrumării fiecăruia pe direcții clare, care vor fi stabilite prin Institutul partidului. Acest institut are la bază ideea de „profesionalizarea politicii în România” și va oferi posibilitatea fiecăruia de a se pregăti mai departe profesional pe zona de politică. „Suntem mai tocilari decât alții și vrem în primul rând să avem o calitate de politici publice bune și evident un discurs politic care să se bazeze pe fond, pe substanță și nu numai pe – îmi cer scuze de cuvinte – gargară ieftină”, a declarat Dragoș Pîslaru. De asemenea, a subliniat și că REPER va încuraja implicarea activă a cât mai mulți tineri în politică.

    Aradul, în viziunea REPER

    În legătură cu viziunea REPER față de Arad, este considerată în primul rând necesară o colaborare apropiată cu Timișoara, cele două municipii având oportunitatea să devină un pol economic extrem de puternic, dacă își lasă „rivalitățile” deoparte.

    „La ora actuală, există deja o echipă formată la Timișoara, Aradul are o șansă foarte mare de a se cupla la partea pozitivă pe care o avem la Timișoara și a își găsi propria identitate economică și socială. Cred că avem de a face aici în zona Arad – Timișoara de o aglomerație care ar putea să dea un model bun pentru întreaga economie și societate românească. Asta înseamnă că n-ar mai trebui să gândim neapărat în granițe administrativ- teritoriale care sunt până la urmă convenționale și mai degrabă să avem un pol real de creștere care să transforme vecinătatea aceasta cu zona de vest și poate chiar cu Serbia, care are și ea potențiale avantaje pentru noi dacă le jucăm bine. Este o conurbație cu foarte mare potențial și dacă jucăm cu atenție avantajele particulare ale comunității arădene, cât și cele la pachet, în zona mai largă a Banatului, am putea avea un model care a avut rol de far călăuzitor în România de atâtea ori, prin inovare, prin avangardă, dar care acum a rămas un pic într-o umbră față de alte comunități, de pildă rivalitatea cu Clujul, ca să dau un exemplu foarte bun”, a explicat Pîslaru.

    Despre această necesitate a unui parteneriat Arad – Timișoara, dar și despre importanța calității locurilor de muncă și nu a cantității a mai vorbit și deputatul de Timiș Daniel Toda:

    „Fiind deputat de Timiș, eu am o viziune mai strict legată de județul Timiș, dar îi susțin și pe colegii de la REPER Arad. Este important să avem conexiunea cu mediul de afaceri de aici, de la Arad, așa cum îl avem și în Timiș, pentru că zona aceasta ar trebui să conlucreze, nu să fie separat teritorială. Știu foarte mulți antreprenori din Arad care vin la Timișoara și muncesc și acolo, la fel – angajați din Timișoara care lucrează în Arad. Avem un hub tehnologic și logistic destul de mare, suntem conectați la Europa prin autostradă, sunt niște puncte foarte importante pe care le are zona aceasta de vest și cred că, împreună cu proiectele europene, putem să aducem un plus valoare zonei. Am vorbit despre smart cities în întâlnirile noastre, despre partea de conducere autonomă care poate să ia amploare, avem în zonă multe firme care sunt din zona auto care susțin zona și e un pol de creștere și cred că toate acestea pot să aducă mai multe locuri de muncă în zonă. Nu neapărat locuri de muncă multe, ci cu valoare adăugată, care sunt plătite bine, pentru că asta este cu adevărat important ca o zonă să crească. Nu trebuie neapărat multe locuri de muncă, la kilogram, deși sunt importante, trebuie ca ele să fie și bine plătite ca să creștem nivelul de viață a oamenilor”, a spus Toda.

     
     

    –––––
    (* erată: deși în prima variantă publicată a articolului a apărut ideea că și USR este considerat partid extremist, Dragoș Pîslaru a ținut să aducă clarificări că referirea la USR era strict o observație legată de delimitarea politică, doar AUR fiind partidul despre care făcea referire ca fiind „extremist”).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Am fost prezent la intalnire si pot zice cu siguranta ca autorul a interpretat (voit sau nu) mesajul la adresa USR. Mesajul a fost clar de deschidere spre eventuale colaborari si, mai mult decat atat, s-a specificat ca in ciuda unor animozitati din partea acestora(USR) nu vor fi considerati drept ,,inamici”.
      La capitolul partide de neabordat in ceea ce priveste colaborarea s-a facut referire la cele de tipologia AUR, alt nume nemaifiind mentionat.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Ne-a indus in eroare acel discurs lung despre cat de deschisi vor fi cei din REPER fata de anumite subiecte mai tabu…. acolo s-a facut referire la abordarea AUR si la cea USR, care sunt ambele la poluri opuse… specificandu-se ca REPER va vrea sa fie pe la mijloc. Am discutat pe aceasta neintelegere ulterior cu cei de la REPER si de aceea apare si erata de la finalul articolului. Multumim pentru intelegere.

        0 voturi
        +1
        -1
    2. Dupa ce si-au facut rost de niste mandate cu Plus, acum, cand ele se apropie de expirare ( totusi, usor mai din timp)si cand din Plus a mai ramas un punct in noua sigla Usr, aceeasi stratagema.

      Infiintare de partid nou, poate mai ciupesc niste mandate, si tot asa. A mers treaba cu Plus, de ce nu si cu Reper si peste 4 ani cu alta gaselnita si tot asa.Invatand mereu din “ greselile trecutului”

      Cu “ noua oferta” care de fapt e aceleasi de 30 de ani. Toti sunt foarte preocupati de diaspora de mediul de afaceri ,de incluziune ,de fonduri, de joburi, de nivelul de trai de tot ce misca in tara asta , râul, ramul.

      Voteaza, si votul tau conteaza. Insa nu pentru tine ci pentru ei.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Domnule Cristian, de ce nu vă înscrieți într-un partid? Împreună cu toți cei care stau pe margine, cu acest simț critic marcă înregistrată, și comentează pe marginea unor subiecte din postura unora care le știu pe toate. Habar nu am ce se va întâmpla cu REPER. Dar vedem realitatea celorlalte partide. PSD+PNL+UDMR au fost la frâiele acestei țări în ultimii 33 de ani. Cu mici excepții, dar chiar și atunci, au fost majoritari în legislativ. Rezultatele le vedem cu toții. În 2016, a apărut USB (actualul USR). Din păcate, aceștia au promovat schimbarea doar la nivel declarativ, preferând să joace politic după regulile stabilite de partidele tradiționale. O imbecilitate, să încerci să combați PSD sau PNL practicând politica patentată de ei. Din nou, rezultatele se văd. Cu mențiunea că totuși, liderii USR, cel puțin din prisma competențelor profesionale, sunt net peste ce am avut. Despre Aur, doar atât: un partid care se promovează ostentativ ca fiind pentru cetățeni, dar care au aproape 0 (zero) inițiative legislative. Personal, aș fi foarte interesat să aflu punctul dumneavoastră de vedere. Cum ar arăta politicianul perfect? Dar partidul perfect?

        --2 voturi
        +1
        -1
        • Imi pare rau, nu posed calitatile necesare unui politician din Romania, sau sa zicem de pretutindeni.
          Capacitatea de a manca rahat(sa spunem turcesc) si a spune ca e ciocolata Milka, capacitatea de a spune azi ca x e un porc pentru ca maine sa spun ca e cel mai bun prieten, afirmand in acelasi timp ca nu am spus niciodata ca e un porc, capacitatea de a calca in picioare tot si orice pentru a ajunge sa racai putin cu unghiile la ciolanel, capacitatea de a-ti suprima orice parere personala, si a manca cu lopata tot ce spune partidul, etc etc etc etc. Cunoasteti si Dvs prea bine suficiente exemple.

          Imi pare rau sa va spun, dle Marx, ca setul de valori care fac un om, om, nu se aplica si in cazul politicii.
          Este nevoie de o rasa aparte .

          Partidul mentionat, Reper, nu este decat exemplul clasic al unor mandate , ramase acum fara „vehicul politic” si care incearca sa „activeze” unul nou, pentru a ajunge din nou la alta serie de mandate.

          Si Nu din dorinta de a va face bine Dvs, sau mie, sau oricui altcuiva.

          Nu vreau sa intru in nici o dezbatere ampla a fenomenului, pentru ca nu merita nici macar 5 minute din timpul nimanui.
          Avem suficiente probleme in viata reala.
          Care vor fi aceleasi, independent ca va fi REPER, AUR, PNL, PSD, USR, Ciuma rosie, galbena sau portocalie sau albastra , orice culoare vreti Dvs.

          +2 voturi
          +1
          -1
          • Mulțumesc pentru răspuns și pentru tonul civilizat. Raritate când vorbim de discuții purtate pe internet, mai ales în scris. Ca să închei, voi face o ultimă observație: descrierea dumneavoastră este destul de exactă și tocmai de aceea este și tragică. Fiindcă politicianul tot timpul provine din societatea care l-a ales. Prin urmare, la modul în care ați descris politicianul autohton, ați descris și stereotipul românului comun, dacă-mi permiteți formularea. Cât timp noi, societatea, nu ne vom asuma responsabilitatea alegerilor făcute și vom opta în continuare să jucăm acest rol de chibiț, România își va continua acest parcurs dezastruos. Schimbarea se face doar prin implicare. Da, dacă se înscriu 5 oameni integrii într-un partid, oricare ar fi el, vă garantez că într-un timp foarte scurt vor claca. Dar dacă se înscriu 100 de oameni sau 1000, datele se schimbă. Mă refer la cei care nu-și negociază principiile, integritatea sau caracaterul. În rest, voie bună.

            0 voturi
            +1
            -1
            • Chiar credeți că noi (boborul) avem dreptul de a alege? Să spui că neimplicarea și chiar absenteismului este o problemă a nivelului de cultură civică denotă neînțelegerea sistemului electoral. Dacă în politică nu înțelegi că sistemul pe liste blocate face ca alegătorul să nu aleagă candidați ci formațiuni politice (liste de partid) înseamnă că ai ratat momentul să taci sau că ai interese să manipulezi. Formațiunile politice sunt abstracții juridice dubioase, cu multe privilegii și motivații care n-au nicio legătură cu reprezentarea alegătorului. Șefii partidelor sunt deținătorii discreționarului de compunere a listelor și astfel devin niște mici moșieri medievali pe plantația numită partid, pe care o mulg ca un arendaș ordinar în propriul beneficiu și cu grijă mare pentru păstrarea puterii.
              Pe de altă parte povestea asta cu Eropa este foarte plăcută pentru unii și neplăcută pentru alții … depinde de ce parte a fluierului te afli ori noi, în marea majoritate suntem pe partea neplăcută. Eu cred că ați ratat șansa să vă promovați ca fiind un partid de centru cu respect pentru valorile creștine (câteva, nu toate, nu bigotism) și care își propune să reprezinte interesul național, cu puțină demnitate (care dacă te-ai obișnuit cu partea neplăcută sau poate chiar îți place, n-ai cum să o înțelegi). Dar asta ar fi însemnat să renunțați la cele 4% pe care cică le-ați avea și care sunt compuse din frustrații din USR care nu reușeșsc să admită că au fost manipulați și luați de fraieri de USR/PLUS (again pe partea greșită a fluierului).
              Eu cred că e vorba de un proiecțel care mărește șansa unor individuți mărunță să rămână prin zonele de privilegii și asta în varianta pozitivă fiindcă cealaltă ar însemna că individuții ăștia chiar cred că sunt necesari și utili într-o societate și nu văd că o îngroapă și condamnă la mizerie, sărăcie, prostie și umilință (aș spune că sunt mai proști decât șmecheri).

              0 voturi
              +1
              -1
    3. Gura păcătosului adevărat grăiește. Partid mai extremist ca USR nu veți găsi în România. Curentul politic pe care-l reprezintă nu are nimic în comun cu România, ci cu o politică mondială în care albul nu mai e alb ci negru, iar dacă ai altă părere ești ostracizat și transformat într-un paria.

      +1 voturi
      +1
      -1
    4. Suntem mai tocilari decât alții și vrem în primul rând să avem o calitate de politici publice bune și evident un discurs politic care să se bazeze pe fond, pe substanță și nu numai pe – îmi cer scuze de cuvinte – gargară ieftină”, da ce fu discursul lu mataluta altceva decit o gargara ieftina?

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.