joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cu geci pe ei în clase, cu toalete care nu se închid… așa învață o parte din elevii unuia dintre cele mai prestigioase colegii din Arad

  de Mihai Todoca | 14 decembrie 2023, 9:07 PM | Știri Arad | Telefonul cititorului | Topic special

  11

  Elevii și… „Sistemul de învățământ este la pământ”. „Educația în colaps”. „Școala românească în cădere”…  sunt doar câteva din titlurile pe care le-am avut în minte pentru acest articol, însă nu l-am ales pe nici unul. Și asta nu pentru că nu erau potrivite, ci pentru că au mai fost uzitate.

  Au fost folosite până la epuizare de alte publicații, dar și de televiziuni deopotrivă, în mai toate cazurile prezentându-se situații în care elevii învățau în condiții insalubre, improprii, cu unitățile sanitare în curte sau în frig.

  Dacă vorbim despre frig, unii dintre elevii noștri arădeni au fost chiar obișnuiți, pentru cei de la Colegiul Național Ghiba Birta devenind chiar în pandemie o rutină statul în bănci înfofoliți în geci groase. Întreaga poveste a fost relatată pe larg în paginile ziarului nostru încă din fazele incipiente. Noroc că în cele din urmă au revenit în sediul original…

  Astăzi însă vom vorbi despre elevii de la un alt liceu de renume din Arad, care au ajuns să treacă prin același lucru. Elevii din clasele a IX-a și a X-a de la Colegiul Național Preparandia Dimitrie Țichindeal au fost relocați în clădirea în care au fost până anul acesta colegii lor de suferință de la Ghiba Birta, adică în clădirea care aparține Fundației Vasile Goldiș, de pe strada Mihai Eminescu.

  Soluții de avarii…

  Părintele unui elev ne-a contactat zilele acestea, spunându-ne că nu i se par normale condițiile de învățare din respectiva clădire: „Până și pușcăriașii au două ore de plimbare”, ne spune acesta. „Acolo nu există curte, nu au unde să meargă elevii în pauze, ușile de la toalete nu se închid, nu merge să tragi apa la baie. Iar de temperatura din clase… nici nu vreau să mai vorbesc! Aici nu este vorba de denigrarea Liceului Pedagogic, defel. Înțelegem că au fost luate anumite decizii, dar din nefericire aceste decizii afectează procesul educațional al elevilor”.

  Și nu ne miră. Nu ne mai miră respectul de care au parte unii elevi arădeni, elevi care trebuie să învețe în frig, elevi care sunt mutați din stânga în dreapta ca pe niște mărfuri…

  Situația în care se cerea mutarea elevilor a fost explicată, tot în paginile ziarului nostru, în urmă cu două luni, ea fiind o soluție de compromis, provizorie, după care elevii vor fi din nou mutați: Inspectoratul de Poliție stă provizoriu într-un imobil de pe str. Labirint, dar când lucrările de renovare de la sediul original ajung la final, cândva anul viitor, clădirea în care stă acum temporar rămâne liberă. Acolo, în schimb, va fi mutat în întregime Liceul Penticostal. Prin această mutare, sălile de clasă pe care le ocupă acum la Colegiul Tehnologic „Aurel Vlaicu” vor fi puse la dispoziție pentru Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal.

  • Citește și: „Mișcări de trupe” în mai multe imobile, pentru clasele a două școli din Arad

  Astfel, așa cum era planul, elevii de la Pedagogic au luat locul elevilor de la Ghiba Birta pe str. Eminescu, iar Primăria continuă să plătească o chirie lunară de 4000 de euro Fundației Vasile Goldiș pentru găzduire.

  Dacă mutarea provizorie a elevilor de la Ghiba a fost însă cauzată de renovarea sediului, la Pedagogic problema are de a face chiar cu lipsa spațiilor. După cum a explicat și directorul școlii, clasele de la „Peda” s-au dovedit a fi insuficiente încă de acum 7 ani, de la implementarea la nivel național a clasei pregătitoare, denumită și clasa zero, preluarea numărului mai mare de elevi producând reale bătăi de cap, iar compromisul ales acum a fost făcut pentru a renunța la orele de după-masă.

  Astfel, de voie, de nevoie, până când Primăria va amenaja clădirea de pe strada Labirint pentru elevii de la Liceul Penticostal, făcând loc în clasele de la Vlaicu pentru Colegiul Național „Dimitrie Țichindeal”, elevii vor fi nevoiți să continue orele în încăperile de pe strada Eminescu, în starea în care sunt ele acum, căci nimeni nu pare dispus să le îmbunătățească pe acestea, cel puțin nu deocamdată.

  Până atunci… vă lăsăm cu un video, pe cât de simplist, pe atât de edificator, spunem noi, în a arăta modul în care se face educația improvizată din România:

  •Citește și: Colegiul Tehnologic „Aurel Vlaicu” s-a împotrivit degeaba să cedeze laboratoarele pentru „Peda” · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. == EXCELENT == O FRUMOASA LECTZIE PT TINERI == ASTA E RESPECTUL FANARIHOTZILOR PT TINERET – NU E DE MIRARE CA PESTE 85/100 DINTRE TINERII MERITOSI DORESC SA PRINDA O BURSA IN STRAINATATE . == PORCII SUNT FERICITZI IN MLASTINA CAII PE PAJIJSTE (IN ELVETZIA)== VORBA VECHE DIN BANAT == INCURAJATZI TINERII INTELIGENTZI SA PLECE SI SA NU AJUNGA BATAIA DE JOC A FANARIHOTZILOR SI SLUGILE LOR CU EPOLETZI . ==

   +19 voturi
   +1
   -1
  2. Cine ,,se baga” la o investigație jurnalistică? Sunt sali nefolosite la Vlaicu? Răspunsul e DA. De ce Primăria nu le-a dat în folosință celor de la Pedagogic!? Domnul Primar aude, îl interesează? Consiliul Local știe ceva de povestea asta? Se aude, dragi demnitari?

   +16 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.