marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Asociația Flamandă de Stomatologie reclamă diplomele eliberate în România. „Absolvenții nu cunosc informații de bază”

    de Special Arad | 26 august 2023, 4:50 PM | Internaţional | Sănătate

    2

    (foto: Providența Medical)

    Asociația Flamandă de Stomatologie își exprimă dubii serioase cu privire la calitatea diplomelor absolvenților de stomatologie eliberate în România. Organizația acuză că diplomele se pot cumpăra și că absolvenții nu cunosc informații de bază. Ministrul Sănătății a cerut explicații din România.

    „În ultimii cinci ani, în Belgia au existat mai multe infracțiuni legate de stomatologi străini, după cum au dezvăluit colegii noștri de la publicația „Standard”. Potrivit Asociației Profesioniste Flamande a Medicilor Dentiști, problema vine în special de la școlile private din România, unde diplomele se obțin pur și simplu în urma unei plăți, relatează publicația belgiană 7sur7.be.

    Aproape jumătate dintre noii stomatologi care încep să lucreze în Belgia o fac cu o diplomă străină, în principal din România.

    Când candidații cu diplome românești se prezintă în fața comitetului de acreditare, nici măcar nu sunt în stare să răspundă la cele mai banale întrebări”, a declarat pentru cotidianul belgian „Le Soir” Frank Herrebout, președintele Asociației Flamande a Medicilor Stomatologi.

    Cum se acreditează diplomele în stomatologie, în Belgia

    Comisia de acreditare nu le poate refuza însă cererea, deoarece România este parte a Uniunii Europene. În consecință, diplomele sunt omologate automat. Ceea ce poate face această comisie este să le recomande candidaților un stagiu de pregătire în Belgia.

    Franck Herrebout subliniază și numărul mare de persoane din Africa de Nord care dețin diplomă românească. „Știm de școli private din România unde este posibil să absolvi contra cost”, a spus el.

    Cercetările efectuate de RIZIV (Institutul Național de Asigurări de Boală și Invaliditate) au arătat că cel puțin 27 de cazuri de „fraudă intenționată” au fost detectate în ultimii cinci ani. În raportul său, RIZIV afirmă că „nu toate indiciile de fraudă sunt investigate”.

    Citește și: Enola Day – Doctoratele la kilogram, între simțul comun și bunul simț

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.