Toate restricțiile se ridică din 9 martie: masca rămâne doar opțională, liber la nunți și petreceri, liber la circulație

  de Special Arad | 8 March 2022, 10:12 AM | Naţional | Recomandările editorilor | Sănătate

  1

  (foto: incrediblesmiles.com)

  Începând de mâine, 9 martie, ora 00:00, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

  Principalele restricții la care se renunță, potrivit Ministerului Sănătății:

  •  masca nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise.

  •  accesul în centre comerciale, instituții, evenimente este permis fără certificat verde.

  •  intrarea în țară este permisă fără certificat verde, dar autoritățile atrag atenția că el este solicitat în continuare la intrarea în alte țări

  •  se renunță la formularul PLF la intrarea în țară.

  Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu: obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc).

  •  CNSU a anulat carantina pentru persoanele revenite în România din toate celelalte țări

  Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță.

  De asemenea, punctele de trecere a frontierei care erau închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel: la frontiera româno-ungară: Carei – județul Satu – Mare, respectiv la frontiera româno-bulgară: Lipnița, Dobromir – județul Constanța.

  Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită automat pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă (9 martie). În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee.

  În ceea ce privește măsurile, cu caracter temporar care vor rămâne în vigoare, de protecție sanitară pentru gestionarea situației epidemiologice și limitarea răspândirii Covid- 19, în contextul încetării stării de alertă, Ministerul Sănătății urmează să emită recomandări populației în acest sens.

  Ministrul Sănătății a subliniat astăzi că România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului – cu peste 5.000 de cazuri pe zi – ceea ce înseamnă că, chiar dacă restricțiile nu mai sunt obligatorii, respectarea unora dintre aceste măsuri este recomandată în continuare, potrivit HotNews.

  În ultimii doi ani, peste 22.000 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizate, zilnic, în gestionarea efectelor pandemiei cu Sars- Cov-2. În această perioadă au fost efectuate peste 44 de milioane de verificări la persoane fizice și aproximativ 2,5 milioane la persoane juridice.

  „România a parcurs timp de mai bine de doi ani una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă. Chiar dacă a fost o perioadă plină de provocări, în cele din urmă efortul nostru comun a dat roade. Mulțumesc românilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă, pentru că au înțeles să respecte regulile de protecție sanitară și au ales să se vaccineze, limitând astfel răspândirea pandemiei de Covid – 19.  Mulțumesc, de asemenea, tuturor angajaților MAI care și-au făcut datoria pentru binele românilor. Împreună am reușit să depășim momente grele, iar această încercare ne va da puterea să trecem peste toate provocările pe care ni le rezervă viitorul”, a transmis astăzi ministrul afacerilor interne, Nicolae Lucian Bode.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.