vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Echipa de robotică „HexaGods” de la „Moise Nicoară” va reprezenta România la Campionatul Mondial FIRST Lego League de la Detroit! | Foto • Video

    de Tomck@t | 1 aprilie 2019, 1:31 PM | Educaţie | IT | Topic special

    1

    Am anunțat săptămâna trecută că două dintre echipele a patru licee arădene au obținut premii speciale la competiţia naţională de robotică „BRD FIRST Tech Challenge”. Există, în schimb, o altă competiție de robotică similară, „FIRST Lego League”, dedicată elevilor din școlile generale, iar echipa Colegiului Național „Moise Nicoară” a atins o performanță formidabilă: „HexaGods” a ajuns pe podium în două secțiuni diferite la Campionatul Național și merge mai departe la Campionatul Mondial de la Detroit (SUA)! Este singura echipă din România care participă la acest concurs, în acest an.

    Campionatul mondial „FIRST Lego League” va avea loc în Statele Unite, la Detroit, în perioada 23-27 aprilie, sloganul fiind „Into Orbit”, iar tematica se inspiră din aniversarea a 50 de ani de la prima aselenizare pe Lună. Toate echipele participante, de peste tot de pe glob, vor simula în cadrul concursului o expediție pe o suprafață extraterestră (cum ar fi Luna) cu ajutorul unui robot construit în mare parte din piese Lego.

    Echipa „HexaGods” există, în formula actuală, de doi ani și e compusă din elevi de clasa a VII-a și unul din clasa a VIII-a. Aceștia sunt: Andrei Szőke, Alex Metzner, Ștefan Dărăban și Vladimir Rus, iar mentorii lor sunt prof. ing. Ileana Selejan, prof. ing. László Szőke și prof. Metzner Zoltán (informatician).

    Anul trecut au obținut locul IV la Campionatul Național „FIRST Lego League”, iar anul acesta locul I pentru construcție mecanică și locul III pentru performanța robotului.

    Lucrează de șase luni la acest robot

    De obicei, lucrează sâmbăta vreo cinci ore într-o sală special amenajată în subsolul Colegiului „Moise Nicoară”, dar și în timpul săptămânii, după ore. Pregătirile au fost în toi și sâmbăta aceasta, când am vizitat echipa și am fost plăcut surprins să văd că – deși agitația era mare – atmosfera în „sala de robotică” era una degajată, totul părea că mergea ca pe roate. Au fost acolo și liceenii de la echipa „Harambe Cartel”, care-și perfecționează în continuare robotul, pregătindu-se intens pentru următorul sezon al concursului. Nu puteau lipsi nici profesorii, mentorii celor două echipe, care, de multe ori, învață câte ceva nou despre programare și robotică alături de elevi, așa cum a mărturisit prof. ing. László Szőke. Robotul numit „Harambestein” al liceenilor este mult mai mare și funcționează deja cu Inteligență Artificială. După cum spunea profesorul László Szőke, echipa arădeană nu este cu nimic mai prejos din punct de vedere tehnologic decât orice altă echipă de robotică din lume: „Pentru ei este ceva absolut natural să lucreze cu coduri, cu giroscoape, cu senzori… ei au crescut într-o lume în care tehnologia le-a fost din start la îndemână, astfel că, față de generațiile anterioare, înțeleg fără nicio problemă cum funcționează un robot”.

    Robotul celor mici, cel al echipei „HexaGods”, este construit din piese Lego, dar „creierul” acestuia este dispozitivul „Lego Mindstorms”, deopotrivă hardware-ul și software-ul care pune robotul în mișcare. Desigur, simplul fapt că programul de bază și senzorii robotului sunt astfel asigurați nu este de ajuns, pentru că fiecare participant din lume folosește același limbaj de programare, oferit de Lego. Ceea ce trebuie să facă elevii e să construiască robotul astfel încât să aibă o mobilitate cât mai eficientă și să îl programeze ca să îndeplinească cu exactitate misiunile specifice cerute la concurs, cu autonomie 100%. Cu alte cuvinte, robotul trebuie „învățat” să acționeze de la sine, cu cea mai mare precizie.

    echipa
    Echipa „HexaGods”, alături de mentori

    Robotul lor nu are un nume, deocamdată. Întrebații fiind, elevii au venit cu câteva propuneri, însă nu au fost pe placul fiecărui membru. Aceștia au subliniat că pentru ei contează foarte mult munca în echipă, toate ideile sunt discutate, iar în momentul de față, numele robotului este cea mai mică și irelevantă „problemă”.

    De altfel, de la Campionatul Național încoace, i-au mai făcut o serie de modificări și îmbunătățiri robotului.

    Profesoara Ileana Selejan și-a amânat pensia ca să ajute elevii pasionați de robotică

    În România, campionatul „FIRST Lego League” este organizat de Asociația CreSTEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Chiar dacă e tot sub egida „FIRST” (inițiat în Statele Unite), a nu se confunda cu concursul „FIRST Tech Challenge”, dedicat liceenilor și organizat în România de Asociația „Nație prin Educație”, la inițiativa fostei jurnaliste Dana Războiu… despre care puțini știu că a crescut la Arad. Ea a învățat la Colegiul Național „Moise Nicoară” și Ileana Selejan i-a fost profesoară.

    Când fosta jurnalistă TVR a inițiat în România competiția „FIRST Tech Challenge”, i-a propus fostei sale profesoare din Arad să formeze o echipă și la „Moise”. Ileana Selejan a acceptat provocarea, chiar dacă a fost nevoită să-și amâne pensia pentru acest lucru. Evident, nu regretă decizia. Echipa „Harambe Cartel” participă încă de atunci, de trei ani, la fiecare sezon al competiției, iar de doi ani s-a format și echipa mai mică, „HexaGods”.

    Pe de altă parte, un alt aspect important al acestei competiții este atragerea banilor pentru a dezvolta proiectele elevilor. „HexaGods” are câțiva sponsori locali, precum și o sumă asigurată de Asociația „Nație prin Educație (în valoare de aprox. 3500 lei), care le-a asigurat elevilor achiziția pieselor Lego, necesare construirii robotului. De asemenea, o investiție semnificativă vine și din partea părinților, peste 2000 lei în total, deoarece deplasările s-au făcut din bugetul propriu al echipei.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.