vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  E-WAD-area din cotidian. Manifestul Artiștilor Dependenți, în sprijinul comunității

  de Tomck@t | 18 mai 2014, 8:05 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  WAD – „Weekendul Artiștilor Dependenți” s-a organizat pentru prima oară la Arad și e un bun început pentru animarea orașului prin creativitate, libertate de exprimare, dăruință și ironie fină. Cam așa ar trebui să se desfășoare arta aproape în fiecare zi în Arad, mai ales acum că tindem spre un titlu atât de ambițios cum e cel de Capitală Culturală Europeană. Sâmbătă și duminică a fost un astfel de weekend plin de evenimente și manifestări culturale, dacă mai luăm în calcul și Festivalul de Teatru Nou și Noaptea Muzeelor. În KF, maestrul desenator Dan Perjovschi a delectat arădenii avizi de artă urbană cu experiențele lui și, nu în ultimul rând, integrat în evenimentul WAD, a avut loc și acțiunea socială „Fapte bune pe Mețianu”.

  Sâmbătă și duminică dimineața, ilustrul ilustrator Dan Perjovschi a schimbat puțin aspectul mohorât al stațiilor de tramvai din Boul Roșu și din fața Bisericii Catolice prin desene și mesaje deștepte precum „Am cam JOBosit”, „Atârnăm de-un fir de vi ață” sau „Avem mii de minute gratuite, toate ascultate” – ultimul fiind chiar peste reclama unui operator de telefonie mobilă. Cei care se uită stupefiați la desenele și mesajele astea aparent fușerite, ar cam trebui să știe despre Dan Perjovschi că nu e un oarecare băiețaș neînțeles de societate, cum ar crede unii neavizați, ci are un rol important în cultura românească, fiind ilustratorul Revistei 22 încă de la înființarea acesteia, adică de la căderea comunismului încoace. A avut expoziții cu astfel de desene și mesaje sociale în Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia sau chiar și China și Coreea de Sud. După cum a spus în fața auditoriului într-o cameră ascunsă din KF, plină de artiști urbani sau pur și simplu amatori de artă modernă, veniți chiar și din Timișoara sau Cluj, Dan Perjovschi a fost chemat, recent, la Monte Carlo să fie ilustratorul cotidianului Metro. Perjovschi este, deci, la nivel internațional, printre promotorii manifestului artistic prin artă brută.

  Mergând mai departe, până pe la strada Mețianu, trecătorii arădeni au avut surpriza, sâmbătă, de a fi întâmpinați de niște tineri prietenoși, care au oferit GRATUIT înghețată, ceai, suc de socată, cărți, jucării, haine sau obiecte confecționate, aducând un zâmbet – sau mai bine zis mirare – pe fața arădenilor. Felicitări… și… să mai fie! 🙂

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.