duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Stimate domnule președinte PNL Arad, Gheorghe Falcă, dragă Ghiță

  de Valer Mărginean | 18 martie 2024, 7:15 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  9

  Nu cred că știi de ce îți scriu iarăși. Ai ajuns prea sus și cred că te-ai lăsat amețit de aerul tare și rarefiat al înălțimilor. Am să-ți spun direct, fără ocolișuri, așa cum îți plăcea ție, pe vremuri, să vorbești – între timp ai devenit mai sofisticat, ai învățat să ataci pe flancuri și chiar să vorbești fără să spui mare lucru. Așadar, îți scriu ca să-ți spun că te-ai muiat, dragă Ghiță.

  Ești mult prea moale pentru tot ce ți-ai asumat să faci în acest an dificil, dar și pentru tot ce vrei să continui din cele începute în trecut. M-aș bucura, Ghiță dragă, dacă ai înțelege exact ce-ți scriu acum și nu ai recepta această scrisoare ca pe cea din urmă cu aproape cinci luni.

  Ce repede trece timpul, nu-i așa? Parcă mai ieri îi dădeai cu flit lui Sergiu Bîlcea – uns, într-un spectacol grandios, candidatul PNL la primărie – pentru a-i face loc, fără spectacol, lui Bibarț. Iar acum te lași înghesuit pe la colțuri de același Bibarț. Clar te-ai muiat, dragă Ghiță. În urmă cu câțiva ani, dacă vreun coleg de partid ți-ar fi pus condiții pentru a candida, măturai și prin oraș cu el, nu doar prin sediul din Palatul Cenad.

  Așa că nu te mira dacă se vorbește că poziția ta în partid este tot mai șubrezită de susținerea lui Bibarț.

  Surprinzător este că nu înțelegi dimensiunea acestei probleme, care trece dincolo de partid. Sau, poate înțelegi, dragă Ghiță, dar nu te interesează? Că ai rupt partidul cu jocurile tale legate de Bibarț, este treaba voastră internă – n-ați mai fi liberali dacă nu v-ați certa din când în când.

  Doar că, dragă Ghiță, problema asta trece dincolo de partid și devine a orașului. Pentru că este vorba despre actualul și, posibil, viitorul primar al Aradului și, dacă este adevărat că te șantajează, arădenii chiar au dreptul să știe.

  Arădenii au dreptul să-l cunoască pe Bibarț așa cum este el cu adevărat, nu doar cum se prezintă pe la emisiunile plătite din banii lor. Au dreptul să știe de la președintele partidului ce-i cu telenovela asta ce pare că se va încheia în cel mai curat stil Mircea Geoană, cu „Cristina, dragostea mea”.

  Dacă ai uitat cumva (se întâmpla în 2009), ți-o reamintesc aici:

  Ești moale, dragă Ghiță, și în relația ta cu UTA, unde tot despre un fel de șantaj pare a fi vorba. Iar dacă nu, înseamnă că sunt alte interese, pe care iarăși arădenii au dreptul să le cunoască.

  Te-am înțeles atunci când refuzai să procedezi ca alți primari care finanțau de la bugetul local echipele de fotbal din orașele pe care le conduceau. Aveai dreptate, dragă Ghiță, legislația de atunci era mult mai restrictivă și oarecum ambiguă. Unii primari chiar au avut probleme penale pentru acele finanțări.

  Apoi, ați primit, voi, primarii, liber la cheltuit mult mai lejer banii publici și astfel s-a deschis și portița pentru finanțarea unor așa-zise proiecte – pentru mine proiect înseamnă altceva decât „Promovarea sportului de performanţă”, dar fie cum ziceți voi, cei care conduceți Primăria Arad.

  Oricum, te-am înțeles și m-am bucurat văzând UTA cum renaște până a ajuns în prima ligă. Ce nu înțeleg este cum ai ajuns să pari un subordonat al celui pe care l-ai pus să conducă UTA din umbră. Pentru că așa arăți, privit în spectru alb-roșu, ca și cum ai fi sub talpa lui și pari că te porți cu el de parcă îi ești subordonat. Sau, mă rog, ca și cum el te-ar plăti.

  Ghiță dragă, ai primit sau primești bani de la UTA? Sau, cu ce altceva te are la mână de pari, în relația cu el, șantajat? Altfel, cum de ai ajuns să accepți ca sub „umbrela” ta să fie devalizat clubul? Cum accepți să fie condus un club ca UTA de cineva care nu este angajat al clubului?

  Și încă ceva, Ghiță dragă: știi cumva de ce nu se face un control financiar serios la club? Dacă știi, spune-ne, te rog, și nouă, ca să nu dăm crezare celor care cred că tu blochezi acest control. Și te rog să nu-mi spui că n-ai știut ce se întâmplă în club!

  Dacă totuși nu știai, ceea ce nu cred, citește aici: Am avut dreptate, Meszar a făcut datorii de 2 milioane de euro într-un singur an! „Famiglia”, însă, prosperă, iar UTA are datorii de 5 milioane de euro…

  Altceva, dragă Ghiță

  Oare, înțelegi cât de mult i-ai zăpăcit pe arădenii care au crezut în tine și au votat cum le-ai cerut: ba PD, ba PD-L, ba M-CL, ba, mai nou și cam greu de înțeles, PNL?

  Toate înțelegerile astea contra naturii doctrinare dăunează imaginii partidelor, dar asta nu-i problema noastră. Oricum, ambele partide implicate în afacere (așa arată, Ghiță, ca o afacere) aveau o imagine deplorabilă și înaintea acordului. Ca să înțelegi mai bine: înțelegerile post electorale pot fi înțelese de electorat, pentru că formarea unei majorități necesare guvernării, chiar cu unele concesii, cu renunțarea la unele puncte din programul electoral, care au adus, deci, voturile.

  Dar, să arunci la gunoi tot ce declarai despre doctrina de dreapta înainte de alegeri, înseamnă modificarea orientării. Înseamnă, dragă Ghiță, predarea partidului. Posibilă și asta, dar de ce nu v-o asumați? Cât de avid de putere ești, Ghiță încât să-ți calci în picioare convingerile de până acum și să te duci, împreună cu ceilalți negociatori, cu căciula-ntr-o mână și cu partidul în alta, la cei cu care te-ai luptat de când ai intrat în politică?

  Ai declarat chiar tu asta și te-ai lăudat că ai bătut PSD în toate alegerile.

  Și, știi ceva, Ghiță? Modificând doctrina (orientarea) partidului, de fapt vă trădați alegătorii. Iar tu, dragă Ghiță ești unul dintre cei care ai negociat această trădare. Știu că obținerea puterii este scopul luptei politice. Nedeclarat, nerecunoscut, dar real. Doar că, uneori, până și oamenii politici trebuie să știe că principiile sunt mai importante decât un scop ascuns.

  Or, voi v-ați aruncat la gunoi principiile declarate. Probabil n-au fi fost principii, ci doar niște vorbe goale.

  Încă ceva, dragă Ghiță

  Poate aerul tare al înălțimilor la care ai ajuns te face să ne crezi incapabili să observăm că setea de putere vine la pachet cu setea de îmbogățire. Se vede de la distanță, crede-mă, Ghiță. Și nu știu de ce, dar am impresia că știi că știm, dar nu te interesează. Te crezi și tu, ca mulți alții, în siguranță, cu spatele asigurat, cum se spune. Ne-am obișnuit cu tine, așa cum ești, cu voi, așa cum sunteți.

  dragă Ghiță F

  Dar deja te-ai întins prea mult, dragă Ghiță. Pe vremuri erai ceva mai ponderat. Sau, poate, mai prevăzător. Chiar așa de sigur ești acum pe imunitate? Mă rog, treaba ta, dar eu te sfătuiesc să ai grijă la ață. Bătrânii spuneau că ața se rupe unde-i mai subțire. Iar în ce te privește, pare că se subțiază la „afacerile familiei”.

  Poate ție ți se pare normal ca o firmă ce are ca asociat un om politic de rang înalt -eurodeputat și președinte județean al unui partid aflat la guvernare – să aibă afaceri cu instituții publice din județul pe care partidul pe care-l conduce îl domină de aproape 20 de ani. Te asigur că nu-i normal. Nu-i moral, dragă Ghiță, oricât de legal ar fi.

  Așa cum nu-i normal să nu găsești câteva cuvinte prin care să-ți spui părerea despre ciudata situație în care se află firma ta care, de o jumătate de an blochează o investiție a Consiliului județean (Complexul Matern – Pediatrie).

  O părere cât de cât obiectivă, din care să putem înțelege și noi cum este cu blocarea unor investiții. Așa cum ai avut în urmă cu aproape zece ani, când spuneai că „Ministerul Economiei cu rea-credință o investiție de 10 milioane de euro la CET Arad”. Să înțelegem, bunăoară, care-i diferența dintre blocarea cu rea-credință și cu bună-credință a unei investiții. Oricum, bănuiesc că firma ta a blocat investiția cu bună-credință…

  Știi, dragă Ghiță, toate aceste contestații promovate de firma ta par rodul unor jocuri regizate de tine. Poate nu sunt, poate chiar nu ai fost deloc implicat în toată povestea asta ce miroase a influență. Doar că nu vei convinge pe nimeni de asta dacă răspunzi tăios, ca să nu zic țâfnos, cum ai făcut recent. Dacă ai uitat, citește aici: Pro Arhitectura ar urma să primească proiectul Matern-Pediatrie. Gheorghe Falcă: „Nu comentez eu lucrurile de business ale firmei”

  Dar să știi că nu vei convinge pe nimeni decât prin sinceritate. La fel și în povestea cu UTA. Degeaba ne spui că nu ești implicat de vreme ce realitatea te contrazice. Îl ssuții în continuare pe acela care a produs un dezastru financiar la UTA. Așa cum îl susții și pe acela care – cuminte, ascultător sau doar fraier de serviciu – a continuat să dea bani din bugetul local omului pus de tine, făr să fie interesat de felul în care sunt cheltuiți banii în club.

  Îți doresc multă sănătate și putere să poți răspunde sincer la toate întrebările arădenilor, din care câteva ți le-am transmis aici.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu mai puneti poze din astea in care Falca era sărac. Puneti poze in care Falca cel bogat are operatii estetice, implant de par și ceasuri de zeci de mii de euro. Nu-l mai face de râs, a trecut de la SĂRAC ȘI RUPT ÎN CUR la bogăție și deșteptăciune. Ce știe si Falcă este că … moartea le va rezolva pe toate, așa cum a facut-o dintodeauna. Și toată fuga după bani și avere va fi spulberată atât de fiică-sa cât și de cei ce vin după el. Așa că Falcă … ești pe drum … Știi ce te așteaptă!

   … DOARE?????

   +35 voturi
   +1
   -1
  2. Felicitări pentru articol.Din păcate sunt puține persoane care prezintă problemele Aradului și ale arădenilor.Nu vad nici o luare de poziție de la partidele politice ( – PNL), de societatea civila, de la aradenii cărora le mai pasa de Arad.Nimic.Chiar la toți le este frica de FALCA? Aradul este moșia lui FALCA? Rău am ajuns. Ne mai plagem ca Aradul a ajuns un sat între Oradea și Timișoara.Ne meritam soarta.

   +27 voturi
   +1
   -1
  3. Aradul este fieful PNL de 20 de ani si s-a distrus fara probleme. Nu avem spirit civic, cei carora le pasa stau acasa sau isi impart voturile intre alte partide, iar cei racolati de sistemul local, tineri cu misiuni pe retele de socializare – stiu cativa liceeni plimbati pe la sediile PNL si invitati chiar in capitala, bugetari speriati ca isi pierd posturile sau sefia, etc. voteaza in bloc! Nu aveti idee ce circ fac, pe la evenimente organizate pentru poze, laude interne si denigrari opozantilor politic, servicii cu firme pe alese, santaj, promisiuni, coruptie si minciuna. Nu mai e nimic de gluma, orasul sau judetul asta e tratat ca fiind mosia lor. Iar restul, nu mai conteaza.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.