miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Stimate domnule europarlamentar, Gheorghe Falcă, dragă Ghiță,

  de Valer Mărginean | 23 octombrie 2023, 10:22 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  29

  Nu știu ce crezi despre mine – crezi multe, cu siguranță, chiar dacă în ultimii ani te-ai învățat să nu spui ce crezi – dar să știi, dragă Ghiță, că mă gândesc de multe ori la tine și, așa, mai de la distanță te urmăresc. Însă, înainte de toate, vreau să te asigur și chiar să-ți demonstrez că am rămas om și, sincer, îți doresc multă sănătate. Cu tot ce vine pe lângă, chiar și putere de muncă, deși în jurul acesteia s-au creat multe discuții.

  Dar știu că pe tine nu te afectează discuțiile care te-ar pune într-o lumină, elegant spus, nefavorabilă. Pentru că, așa cum, pe vremuri, spuneai că nu ai nevoie de sfaturi despre cariera ta – „singur îmi gestionez cariera”, așa spuneai, mai ții minte? – nici despre poziția față de lumină n-ai cerut sfaturi. Orientarea asta ți-a venit de la sine, nu ai avut nevoie de vreun profesor. Este și ăsta un talent, recunosc.

  Dragă Ghiță,

  Deși n-am vorbit cu tine de mulți ani, timp în care nu am simțit nevoia s-o fac, iată că acum, după o scurtă reîntâlnire cu un vechi prieten, am simțit nevoia să-ți scriu. Am ezitat câteva zile, gândindu-mă că nu-i cel mai potrivit moment. Am preferat să mă rog pentru tine, să primești de la bunul Dumnezeu puterea de a trece cu bine peste toate încercările vieții.

  Apoi te-am văzut la un fel de reuniune de familie, dotată cu premii. Ba chiar ai și vorbit prietenilor și rudelor prezente. Am trecut peste situație mulțumindu-i lui Dumnezeu că mi-a dat înțelepciunea să nu reacționez chiar la tot ce ar merita o reacție.

  Citește aici, ca să-ți reîmprospătezi memoria: Gală aniversară la Topul Firmelor 2023: 30 ani de activitate

  Dar acum, dacă tot suntem doar între noi, nu mă pot abține și-ți întorc o vorbă ce-ți era dragă mai demult: comunistule! Și ăia, comuniștii, exact așa făceau în ultimii lor ani de domnie, se lăudau și premiau între ei. Au făcut-o atât de mult încât au ajuns, ca și tine, să creadă în laudele astea.

  Și ai mai fost la ceva lansare de carte, adică tot o reuniune de familie, politică dar fără premii. Mi-ai răscolit amintirile, comunistule!

  Citește aici, dacă nu mă crezi: Au fost lumini și umbre la Librăria Cărturești din Arad

  Ca filmul ăla făcut prin anii ’80 a copiat titlul cărții pe care ai lansat-o, treacă, meargă. Dar de ce a trebuit să-mi amintești de  lucrările științifice „scrise” de Elena și de zecile de cărți „scrise” de soțul ei, Nicolae? Pentru o clipă am crezut că m-am întors în timp printre polimeri și societatea multilateral dezvoltată. Și asta, fără să fi citit cartea. Am revenit imediat la realitate: nu eu, ci tu te-ai întors spre acele timpuri.

  Și mi s-a făcut milă de tine. Tare milă.

  În același timp însă, mi-am redobândit liniștea necesară pentru a-ți scrie. În fond, dacă ai putut participa activ la reuniuni cu public, înseamnă că poți citi și această scrisoare.

  Dragă Ghiță,

  Am să te rog ceva. Înainte de asta, însă, simt nevoia să-ți spun că nu mă interesează cariera ta politică, nici statutul tău social. Cinstit vorbind, cariera politică ți s-a oprit cam în primul an în al celui de-al doilea mandat de primar, dacă nu cumva înainte de încheierea primului mandat. Din poziția în care mă aflu, de simplu cetățean, restul mandatelor, inclusiv cel de europarlamentar, se văd doar ca o cursă furibundă spre feudalizarea orașului și județului Arad în interesul tău și al apropiaților tăi.

  Iar statutul tău social îmi este la fel de indiferent cum îți este ție de indiferentă soarta arădenilor.

  Cursa de care vorbeam, dragă Ghiță, te-a dezumanizat. Îți mai amintești cum în primul mandat mergeai zilnic prin cartiere și vorbeai cu zeci de oameni? Îi ascultai, le vorbeai, le explicai mai ales despre lucrări, pentru că pe-atunci Aradul era sufocat de șantierele pe care le-ai deschis.  Iar oamenii te ascultau, nu pentru că neapărat înțelegeau ce le spuneai, ci pentru că erai acolo, aproape de ei. Și le dădeai speranțe.

  dragă Ghiță Falcă in Vlaicu

  Ai mai avea, acum, curajul să faci la fel? Te sfătuiesc să nu încerci

  Știi ce ai făcut pentru pentru toți acei oameni simpli care au crezut în tine? Le-ai luat puterea votului. Și cu asta, și speranțele. Ai pustiit tot în jurul tău și astfel votul arădenilor nu mai înseamnă decât formalitatea ce permite ciulinilor din pustiul tău să ajungă la putere. De unde să te servească pe tine, oriunde ai fi. Pe tine și pe cei ce au format o caracatiță ce și-a pus tentaculele pe Arad.

  Dragă Ghiță,

  Rugămintea pe care simt nevoia să ți-o adresez acum este să-ți iei mâinile de pe tot ce înseamnă Arad. Nu mă interesează dacă vrei să mai activezi în politică. E treaba ta, dar dacă vei mai activa, te rog s-o faci în așa fel încât să lași Aradul să-și ducă viața normal.

  Te rog, ia-ți mâinile de pe UTA și lasă instituțiile statului să-și facă datoria de control la club. Tu chiar te simți confortabil auzind că sub umbrela ta UTA este devalizată – furată, Ghiță! – de oamenii pe care tu i-ai pus acolo și pe care îi susții? Te simți bine când oprești orice verificare serioasă la club? Probabil te crezi puternic făcând asta, iar dacă este așa, chiar că ai nevoie de multe rugăciuni, Ghiță.

  Te rog, dragă Ghiță, dacă ții cât de cât la cetățenii din municipiu și județ, nu te mai implica în desemnarea câștigătorilor tuturor licitațiilor importante din Arad. Ar fi cazul să te oprești și să realizezi că îți ajunge. Și le ajunge și celor pentru care intervii. Ai câștigat destul încât să-ți permiți să-ți plătești concediile în Dubai, Thailanda sau la Paris, așa că lasă-i pe constructori să concureze corect la licitații. Chiar dacă-ți sunt fini sau doar prieteni de vacanțe exotice.

  Ia-ți mâinile de pe Poliția locală, Ghiță. Ai făcut destul rău și mai faci cât timp o conduci din umbră prin cel pe care l-ai adus la conducerea instituției. Plătește-ți altfel eventualele datorii față de el, pentru că uite, mor oameni sub conducerea lui, iar tu, dragă Ghiță, ai partea ta de vină.

  Te joci cu focul și s-ar putea să te arzi rău de tot. De aia te rog, nu mai suna, nu mai pune pe alții să sune, nu te mai băga să-i aperi pe cei ce fură sau fac alte prostii sub umbrela ta. Nu mai încerca să fii un Ceaușescu pentru Arad, pentru că riști un sfârșit urât.

  Ascultă-mi, dragă Ghiță, rugămintea și lasă Aradul și pe arădeni în pace. Poate a sosit vremea să te retragi și să te apuci de scris. Sau de citit.

  Rămâi sănătos, dragă Ghiță.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Adevărat pe Ghiță l-au transformat banii în rău.
   Tot adevărat ca după vreun mandat și jumătate a început s-o ia pe câmpii să plutească către Societatea Vie-prima carte, societate care defapt era în comă.
   Nimeni nu la tras de mânecă și a ajuns la fardurile nevestei și botox.
   Din sursă sigură, bea vinuri de la 500-700 euro în sus sticla cam asta e nivelul lui don Falca și după apare sa ne spună la TV cât de creștin este el… Megalomania se găsește în niște cărți de specialitate medicale…

   +55 voturi
   +1
   -1
   • @ Dinu – foarte posibil să fie așa cum spuneți. Adevărul este că s-au obișnuit să nu bage în seamă ce spune presa. Ei sunt convinși că articolele critice vor trece, dar la vot vor cont doar cei ce-i adoră.
    Depinde, la urma urmei, de noi. Teama lor cea mai mare este prezența numeroasă la vot…

    +32 voturi
    +1
    -1
  2. Articolul este bine punctat, iar cei care nu cunosc realitatea a ceea ce este sub nasul nostru, acest material cuprinde absolut tot, ca să-ți dai seama cu cine avem de-a face .
   Lansarea de carte a adunat toți oamenii care sunt defapt niște marionete, iar dacă le rețineti chipurile, cand mai mergeti prin anumite institutii, nu uitati cine le-a dat ,,scaunul” !

   +34 voturi
   +1
   -1
   • @ RASPUTIN – este unul dintre mesajele care ne motiveaza. Multumesc pentru încrajarea pe care ne-o transmiteți. Vă asigur că întreaga redacție a Special Arad este înregimentată în slujba ideii de i formare corectă. Și vă asigur că vom merge în continuare pe această cale. Vom spune în continuare ceea ce alții nu au curajul s-o facă.
    Mulțumim.

    +31 voturi
    +1
    -1
  3. == DECI – FANARIOTUL GHITZA PUSHCULITZA == CUM ERA CUNOSCUT IN HAITA PIEDELIE DIN MAHALA PE VREMEA CAND LA DOMNIE ERA FANARIOTUL CHIORU CARCIUMA . NASUL LUI == TRAIASCA FANARIHOTZII ==
   == TAT EL ESTE CEL CARE I A DAT LOVITURA DE GRATZIE LUI CHIORU CARCIUMA SI L A SCOS DIN CANCELARIILE EUROPENE == GHITZA PUSHCULITZA L A PROPUS CA SEF LA POLITZIA DE FRONTIERA PE GEN DE CARTON HANDRA == IN TURCA INSEAMNA ZDREMTZA == DIN PECICA == ACEST HANDRA CARE SE AFLA IN BAZA DE DATE A EUROPOL INREGISTRAT CU DELICTE DE FRONTIERA INCA DE PE VREMEA CAND ERA LA GRANICERI . PROTESTUL UNGURILOR SI AL AUSTRIECILOR AU ARATAT CANCELARIILOR EUROPENE CAT DE MARE ESTE CORUPTZIA LA FRONTIERA EXTERNA A UE CU ROMULANIA DE LA ACEA VREME – == DACA PRESEDINTE INTENTZIONEAZA SA NUMESTE LA SEFIA POLITZIEI DE FRONTIERA UN POLITZIST DE FRONTIERA INREGISTRAT IN BAZA DE DATE A EUROPOL AJUNS SI GENERAL CU AJUTORUL LUI GHITZA PUSHCULITZA .

   == DIN ACEST MOMENT CREDIBILATEA LUI CHIRU CARCIUMA IN FATZA EUROPENILOR A FOST ZERO . VA AMINTITZI CUM SE PLIMBA STINGHER SI NU L BAGA NIMENI IN SEAMA LA UN FORUM EUROPEAN . IAR ULTERIOR TIMP DE 3 ANI NICI UN INALT OFCIAL EUROPEAN NU A MAI VIZITAT ROMULANIA CAT TIMP CHIORU CARCIUMA A FOST LA DOMNIE .
   == CHIORU CARCIUMA NU L A UITAT NICIODATA CA L A PACALIT CU ACEA PROPUNERE SI RELATZIILE DINTRE EL SI GHITZA PUSHCULITZA S AU RACIT F MULT .

   +15 voturi
   +1
   -1
  4. Teoriile sofisticate, apelul la figuri de stil mărețe, tratarea unor subioecte tehnice nu ajung unde trebuie și adesea nu contează dar adevărul ăsta simplu ajunge.
   Toți am tăcut. Unii s-au lăsat amăgiți, unii s-au lăcomit, unii au fost doar proști și rezultatul se vede … o clasă politică (alegeți voi un adjectiv care să descrie adevărata dimensiune a hoției, corupției, prostiei, aroganței, imposturii, lașității din perspectiva unui trădător sociopat, unul care nu vede că trădează, că este un jeg infect) într-un oraș fanariot plin de Dinu Păturică și cu o populație de zdrențe care nu pot, nu înțeleg, nu le pasă sau cred că nu mai are rost. Un oraș de învinși, de boi și vaci. Un oraș fără eleganță, fără demnitate, fără rafinament. Un oraș obosit și trist blocat în nemernicia portocalie dusă sub culori galbene la apogeul nemerniciei.
   Un oraș în care presa se ferește să spună ce este evident pentru toată lumea dar care se crede că nu trebuie spus … că repercursiuni, că securiști, că nu e elegant, că ….. O presă părtașă la degradarea asta incredibilă. O degradare ce va continua fiindcă nu mai există mecanisme de corecție. Sisitemul electoral nu ne lasă să votăm oameni ci doar liste, saci de cartofi stricați, găleți cu dejecții. La sac, la găleată.
   În spatele ”echipei”. În spatele unui grup unde nu se știe cine este infect și se presupune că ar trebui să mai fie și niște oameni cu omenie printre ei. Din spatele grupurilor și echipelor de specialiști iubitori de urbe, din gură bineînțeles, se fac manevrele cele mai infecte de aceeași și aceeași indivizi. Indivizi care nu pot fi acuzați fiindcă ei persoanl nu au făcut nimic, ba chiar s-ar fi opus … echipei pe care o domeină și o controlează.
   Presa ar trebui să înțeleagă că poate schimba.
   Presa, alte echipe, alte grupuri, alte entități abstracte. Presă fără jurnaliști care să vorbească simplu și clar. Presa ieftină. Presa de vânzare. Presa de partid. Presa bleagă și fricoasă.
   Unde se interzice sau descurajează reportajul de opinie? Nicăieri. Felicitări autorului că și-a adus aminte că are voie să spună ce simte.
   Aștept să redescopere și celelalte ipochimene cu titulaturi de jurnaliști că au voie fie oameni și că vor reîncepe să existe și să trăiască ca jurnaliști abia după ce își vor face curaj să nu mai fie doar niște slugi.

   +26 voturi
   +1
   -1
   • @ Joaj – cam dur comentariul față de jurnaliști. Poate meritată, deși rămân convins că este prea dur. Tema ar merita o analiza mai profundă – cauze, context social, economic, istoric, cultural. Presa românească nu va putea fi niciodată americană sau englezească. Pentru că nici societățile nu sunt la fel

    +6 voturi
    +1
    -1
  5. Despre ce sa vorbim mai întâi: despre semidoctul botoxat care a fost ajutat să scrie o carte? Sper că următoarea să-i fie dictată din pușcărie, unde ii este locul de fapt! Sau despre cel mai nenorocit și hot primar din România, care a transformat Aradul într-o comună! Cuvintele sunt de prisos pentru a caracteriza acest jeg uman și pe adepții lui portocalii!

   +26 voturi
   +1
   -1
  6. Scurt și la obiect, Domnule Mărginean. Un articol excelent, însă rămân cu un semn mare de întrebare. Oare va ajunge la destinatar? Pentru că la că este de „implicat” in tot și în toate, presupunerea mea este că nu va ajunge nimic la urechile lui. Gogu este atât de încrezut încât va considera aceste rânduri că fiind scrise din răutate și nu din sinceritate…. Sunt deznădajduit…

   +13 voturi
   +1
   -1
   • @ Ti2gol – foarte posibil să se întâmple așa cum spuneți. Ar fi prea frumos să se conformeze pur și simplu. N-ar mai fi el. Poate, totuși vor avea o reacție cei asupra cărora se exercită presiuni.
    Sau,poate vor reacționa arădenii. Dacă nu altfel, măcar la vot.
    Mulțumesc pentru aprecieri.

    +16 voturi
    +1
    -1
  7. Te rog, lupule, nu mai mânca oi!!! Hi, hi, hi!
   Apoi, mulțumim iubitului și apreciatului „domn domnos” Seculici, pentru podoaba pe care ne-a adus-o în Arad.
   Dar de vină este și societatea arădeană, mediul politic și de afaceri, care s-au lăsat subjugate de un astfel de specimen de tipul Kim, Putin, Orban, Lukașenko sau Erdogan.

   +13 voturi
   +1
   -1
  8. Cel mai bun articol din acest an!

   De cand lumea indivizi fara scrupule si educatie au ajuns sus, dar ca astazi, nu cred ca a mai fost.Traim zile in care cei care conduc, nu fac decat sa-i dezbine pe cei putini care ar mai putea ajuta la o normalizare a societatii, la o salvare a libertatilor si a ratiunii.Ei sunt cei care poarta in spate aceasta dezbinare tragica si foarte posibil, fatala!Noi, cei sub 3%, ramasi, nu vom avea niciodata puterea de a intoarce lucrurile spre bine, dar avem datoria de a le spune celorlalti 97%, din nou si din nou, ca ar trebui sa se trezeasca; caci daca nu se trezesc, ei sunt vinovati pentru distrugerea totala si ireversibila a societatii occidentale si a mostenirii noastre intelectuale.O zi frumoasa!

   +13 voturi
   +1
   -1
  9. @ Valer Mărginean
   Nu cred că ar trebui făcută nicio analiză a contextului. procesul ăsta de analizare a contextului l-ar albi și pe cel mai infect torționar. pe de altă parte nu cred că este relevant să vedem de ce au făcut sau n-au făcut unii sau alții ceva. Nu cred că aven nevoie de a judeca trecutul cuiva. Fiecare din noi am făcut greșeli. Ideea este să le recunoaștem și dacă se poate să le corectăm. Să ajungem să ne pese și să vrem să corectăm ceva.
   Dacă punem întrebarea (corectă zic eu): de ce nu scriu jurnaliștii nimic de rahaturile evidente pentru toată lumea? Nu caut indicarea vinovaților ci caut explicații pentru prezent, pentru acest moment în care jurnaliștii continuă, cu consecvență (au măcar o calitate!?) să fie slugi, să tacă, să folosească mesaje subliminale (pe care dacă nu le înțelegi ești prost. tot cititorul este de vină că nu a reușit să treacă de subtilitatea autorilor care în realitate nu erau niște lingăi ci niște luptători din rezistență, plini de curaj și mânați de țeluri nobile).
   De ce nu apelează la pseudonime dacă le e frică? De ce nici măcar nu există ca oameni? De ce niciodată nu au reușit să-și zică lor: ”îmi bag picioarele, fie ce-o fi!” Pentru că sunt inteligenți? Pentru că anticipează riscuri și dezavantaje de moment într-o lume în care riscurile sunt MINIME – față de riscurile pe care și le asumau ziariștii pe vremuri? Poate că doar s-au obișnuit să se gudure în 4 labe și le este inconfortabil să se ridice în picioare? Poate sunt inculți, fără spirit civic, niște mercenari cu talent jurnalistic dar sterili conceptual?

   +6 voturi
   +1
   -1
   • @ Joaj – aveți și dvs. dreptate să priviți așa lucrurile. Nu renunț la ideea anakizării în context a problemei în discuție.
    Oricum, este o temă la care mă voi gândi și promit că voi răspunde. În fond, s-ar putea ca și de aici să pornească tot mai accentuata lipsă de încredere a cetățenilor în presă.

    +6 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.