Doze de vaccin expirate sau doar o neînțelegere? Arădenii refuză serul când văd data de pe etichetă

  de Andreea Daniela B. | 13 octombrie 2021, 11:17 AM | Sănătate | Topic special

  5

  Valul patru a luat România pe nepregătite. Doar ieri, 12 octombrie 2021, am avut peste 400 de decese la nivel național și peste 16.000 de cazuri noi, semn care indică faptul că românii nu s-au lăsat „păcăliți” și vaccinul pentru mulți nu este nici măcar o variantă de viitor, căci de trecut nici nu mai putem să vorbim.

  Din nefericire, lipsa comunicării și faptul că nu ne informăm mereu doar din surse oficiale poate să ducă la tot felul de incidente neplăcute, atât în Arad, cât și în țară. Desigur, nu vorbim doar despre conspirațiile care iau „viață” de la o zi la alta, ci de lucruri mult mai serioase care pot să panicheze lumea.

  Astfel, în ultimele zile, în Arad s-a instalat panica și mai multe voci ne-au povestit cum au refuzat vaccinul pentru că acesta are trecut pe etichetă „expirat”. Chiar dacă nu multă lume întreabă de data de expirare scrisă pe ambalajul serului, unii dintre ei au auzit acest „zvon” chiar înainte să ajungă în centrele de vaccinare și au vrut să se asigure că este doar o minciună. Totuși, nu a fost minciună, lucru de care s-au convins chiar înainte să li se administreze serul de la Pfizer. Eticheta vaccinului indica faptul că acesta a expirat. Odată ce unii au înțeles că data de expirare a trecut deja s-au îmbrăcat și au refuzat vaccinul fără să mai stea pe gânduri.

  După aceste întâmplări care au ajuns și la urechile noastre am început să punem întrebări ca să ne asigurăm că oamenii se înșală sau că vorbim despre o neînțelegere. Chiar de aceea, subliniem încă de pe acum că asta s-a și întâmplat, a fost vorba despre lipsa de informare sau o problemă de comunicare între Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 și români, inclusiv arădeni.

  „Nimeni nu dă vaccin expirat într-o țară europeană”

  După cum spuneam, având în vedere gravitatea acuzațiilor, am luat legătura cu directorul DSP Arad, Horea Timiș, pentru a înțelege ce se întâmplă acolo: „Există o notificare la nivel european prin care s-a stabilit că toate acele doze (nota red. printre care și cele din Arad) au prelungire de la producători cu trei luni de zile. Nimeni nu dă vaccin expirat într-o țară europeană. Nu sunteți primii care întreabă așa ceva, însă se poate găsi pe internet și comunicatul despre care vă spuneam”.

  Așadar, nu ne-a rămas decât să căutăm documentul și să înțelegem cu exactitate despre ce este vorba.

  „În urma analizării datelor noi de stabilitate, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech. Această decizie se aplică și loturilor fabricate și eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius și -60 grade Celsius.

  Pentru punerea în aplicare a acestei măsuri, stabilită la nivelul Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis instrucțiunea care să reglementeze gestionarea cu eficiență a managementului dozelor de vaccin administrate populației, astfel încât procesul de vaccinare să se desfășoare în cele mai bune condiții, într-un mediu favorabil și sigur.

  Documentul a fost transmis ieri (nota red. 29 septembrie 2021) direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București pentru punerea în aplicare a prevederilor punctuale prevăzute în acest sens. În urma acestei decizii, dozele de vaccin Comirnaty aflate pe lanțul de temperatura ultra joasă (intre -90 grade Celsius și -60 grade Celsius) în depozitele naționale au un termen de valabilitate extins, cu 3 luni, până cel mai devreme la finalul acestui an”, se arată în comunicatul emis de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19.

  Pe această cale, reamintim că în municipiul Arad avem cinci centre de vaccinare care administrează vaccinul Pfizer, un centru pentru cei care vor să se vaccineze cu Moderna și unul pentru Johnson&Johnson.

  Citește și Program prelungit la trei centre de vaccinare din municipiu

  View Fullscreen

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Bai jurnalistii lu’ peste prajit. Iarasi mancati rahat si panicati lumea gratis. Iarasi faceti campanie ANTIVACCIN prin pseudo-jurnalismul vostru de 2 bani. Ziceti ca “au refuzat vaccinul pentru că acesta are trecut pe etichetă „expirat””. Hai nu zau! Unde in lume ati vazut voi pe vaccin sau pe oricare alt produs de exemplu alimentar trecut, adica SCRIS, cuvantul “Expirat”. Niciunde. Niciun produs nu pleaca din fabrica avand cuvantul “expirat” scris pe el, ca nu are cum un produs nou creat acuma sa fie deja expirat. Si cine l-ar mai cumpara daca are scris pe el “Expirat”? Nimeni. Se trece o data calendaristica ulterioara, in viitor, cand produsul va expira. Adica data expirarii. Mincinosilor. Ca de exemplu va uitati la cutia voastra craniana si vedeti scris pe ea data de 13.10. 2021, data la care va expira inteligenta, adica azi, drept consecinta ati scris acest articol de 0 bani. Prin urmare cum spuneam: mintiti lumea de la obraz. Va bateti joc de lume si ii trimiteti la moarte. Criminalilor.
   Sunt chiar curios sa vad daca o sa publicati acest comentariu. S-au drept la libera exprimare nu are decat Sosoaca si psihopatii criminali din tagma ei.

   --5 voturi
   +1
   -1
   • Sigur că îl publicăm, cu toate că nu meritați acest lucru pentru jignirile gratuite pe care le-ați aruncat aici. Și totusi, poate prin acest comentariu își dă seama lumea cât de important este să înțelegi un text, apoi să-l comentezi. Aparent nu ați priceput nimic, ideea articolului era întocmai de a face lumea să nu se mai panicheze că nu este cazul.
    Din păcate, ați “urlat” degeaba. Mai încercați să citiți încă o dată, poate după aceea reveniți cu altă părere.

    +3 voturi
    +1
    -1
  2. Bună ziua! De la început doresc să subliniez că sunt vaccinat și cu a treia doză (Pfizer). Îmi pare rău, dar după părerea mea, organele statului care coordonează toată această campanie (dacă vreți ”luptă”) împotriva acestui virus și sunt responsabile pentru modul cum decurge totul, au greșit în modul de comunicare. După părerea mea, -și să rămânem doar la nivel județean- DSP-ul trebuia să folosească de la bun început mass media (și cea de pe internet, ca de ex: Special Arad, sau Aradon) ca să înștiințeze populația. Nefăcând acest lucru, le- au dat apă la moară acelora care oricum fac campanie împotriva vaccinării și ”subțiind” și mai mult încrederea noastră în instituțiile statului (care este și așa șubredă). Din păcate nu este prima omisiune (dacă vreți greșeală) a celor responsabili de coordonarea acestei campanii anti Covid-19: vă amintiți că anul trecut Seleușul a intrat la un moment dat în carantină (în baza legilor emise de către organele statului), ca -încă în perioada de carantină- să fie dat în judecată statul pentru carantinarea localității amintite, iar instanța de judecată să dea dreptate celor care au dat în judecată statul. Cum este posibil așa ceva? … A fost doar un exemplu. Nu doresc să ”mă întind” prea tare, dar s-ar putea da multe exemple din care se vede că organele statului nu-și fac treaba cum trebuie.. Îmi pare rău pentru cei care și-au pierdut aparținătorii, cunoscuții, prietenii!

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Ok,te-ai vaccinat cu doza x….dar de ce trebuie sa faci propaganda?
    Apoi tot tu nu esti de acord cu cei ce fac propaganda anti…pai ce facem,unii au voie si altii nu?
    Spui ca judecatorii au anulat carantina la Seleus? Foarte bine,oamenii sanatosi nu au ce sa stea in carantina. Carantina e pentru bolnavi. Nu arestezi oameni sanatosi pe povesti si supozitii. La fel trebuie sa se faca cu orice restrictie impusa de guvern,inclusiv masca,nu exista motiv pe lumea asta ca sa suspendam Constitutia. Tot ce trebuie sa faca guvernul e sa faca recomandari. Nu sa-mi impui masca si restrictii idioate,care defapt au un singur scop,sa determine vaccinarea cu un ser experimental….pentru care unii au luat spagi ametitoare.
    De ce naiba ungurii au terminat demult cu asta si au revenit la tot ce e era normal? Pentru ca se bazeaza pe tratament medicamentos nu pe vaccinare indoilnica.

    --1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.