luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Două zile de festival cu tradiții, obiceiuri și meșteșuguri din șase zone din România, la Zăbrani

    de Special Arad | 27 mai 2024, 12:03 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Zăbrani

    0

    De un weekend plin de obiceiuri, meșteșuguri și produse tradiționale au avut parte locuitorii din Zăbrani și din împrejurimi.

    Aici, Grupul de acțiune locală (GAL) Lunca Mureşului de Jos a organizat două zile de festival, în fapt primul din cele trei festivaluri cuprinse în cadrul proiectului TOM -„Tradiţii, Obiceiuri, Meşteşuguri” din care grupul de acţiune locală cu sediul la Pecica face parte alături de alte cinci GAL-uri din ţară.

    Zabrani 3

    Sâmbătă şi duminică, în cadrul „Festivalului de tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri” de la Zăbrani, cele şase GAL-uri și-au pus oferta tradiţiilor şi obiceiurilor pe tavă, pentru a promova valorile mediului rural românesc. Au fost, în fapt, două zile pline de culoare, de gust, de zâmbete și de voie bună, oferite de GAL Lunca Mureşului de Jos, alături de GAL-urile partenere ale proiectului TOM: GAL Delta Dunării, GAL Tecuci, GAL Podişul Mediaşului, GAL MVC, GAL Podgoria Panciu.

    Zabrani

    Zăbrani, două zile cu meșteri populari, meșteșuguri și tradiții

    Au fost la Zăbrani zeci de producători locali veniţi din zonă, dar şi producători şi meşteri populari din teritoriile partenerilor. Brânzeturi, vinuri, zacuscă, muștar, sucuri naturale, socată și miere, produse cosmetice hand-made, picturi, icoane, flori, obiecte de uz casnic din lemn, obiecte de artă făcută din oase de peşte, podoabe cu iz dacic, plăcintă întinsă și dulciuri care îți fură ochii, costume populare din toate zonele amintite mai sus, împletituri, șansa de a învățat cum să folosești războiul de ţesut, dar și cum să tragi cu arcul, celebra și nelipsita pită de Pecica și multe, multe altele.

    Toate i-au așteptat pe locuitorii zonei într-un cadru de poveste: în superbul Parc „Turnul Pompierilor” din Zăbrani la „Festival de tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri”, după cum au punctat și organizatorii.

    Zabrani 6

    Lada de zestre cu tradiții, obiceiuri și meșteșuguri

    A fost, în fapt, „o imensă ladă de zestre pusă în lumina reflectoarelor. O ladă de zestre cu ce au mai bun de oferit din punct de vedere al tradiţiilor şi obiceiurilor cele şase teritorii acoperite de grupurile de acțiune locală partenere în proiectul TOM”.

    Provocarea TOM, așa cum o descriu creatorii săi, este aceea de a scoate în lume și a pune la loc de cinste adevăratele valori culturale, de a le face cunoscute nu doar celor din zonă, ci şi oaspeților veniți din alte colțuri de ţară, din Germania, Ungaria şi nu numai, așa cum a fost cazul la festivalul de la Zăbrani.

    Valori care să devină atractive pentru tinerii care au uitat poate de ele, pe care să le prezinte așa cum sunt ele și așa cum le-a văzut și Marinela Petran, liderul GAL Lunca Mureşului de Joc, organizatorul festivalului, drept „comori inestimabile, pe care încercăm să le promovăm cât putem mai bine pentru ca să nu se piardă, să-şi arate puterea de seducție.

    Aşa că am gândit aici, la Zăbrani, într-un spaţiu multicultural, acest festival cu tradiţii, obiceiuri, cu port şi folclor, cu meșteșuguri și gastronomie, cu lecţii care au legătură cu meșteșugurile şi bucătăria veche de la noi. Pe scurt, un festival despre comorile mediului rural, cele care ne definesc şi ne fac unici, comori cu care i-am aşteptat pe cei mari, dar şi pe cei mici aici, la Zăbrani”.

    Zabrani 8

    Alte acțiuni, târguri și festivaluri pe TOM

    Managerul de proiect TOM, Corina Popescu Pavel, de la GAL Delta Dunării, prezent la evenimentul de la Zăbrani, a ţinut să precizeze faptul că în cadrul proiectului mai sunt zeci de acţiuni care au rolul de a pune în lumina refectoarelor tradiţiile şi obiceiurile din cele șase zone: „Alte două festivaluri, la Poiana, organizat de GAL Tecuci, şi la Şeica Mică, în organizarea GAL Poiana Mediaşului, își vor scrie şi ele povestea în această vară și vor promova valorile autentice ale mediului rural. Iar oferta TOM e doar la început. Staţi aproape de acţiunile noastre prin care încercăm să scoatem la lumină tradiţiile, obiceiurile, miturile şi riturile care dau putere şi autenticitate mediului rural”.

     

    Citește și:

    • Înapoi în casa bunicii. Casa tradițională din Socodor care își deschide porțile pentru curioși

    • Două zile de festival. A fost „Punem ruralul pe roţi”, la Socodor

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.