Guvernul a aprobat finanțarea prin „Anghel Saligny” pentru proiectele depuse de Primăria Arad. Unul a primit finanțare parțială, restul finanțare completă din suma solicitată

  de Raluca Medeleanu | 8 July 2022, 6:41 PM | Administraţie | Topic special

  4

  După ce Primăria Arad a depus în toamnă cererea de finanțare pentru anumite proiecte, prin programul național „Anghel Saligny”, alături de primăriile din țară, iată că acum Guvernul a publicat lista cu finanțările aprobate. Aradului nu i-a fost tăiat niciun proiect și urmează să primească circa 6,5 milioane de euro pentru aceste investiții.

  Inițial, Primăria municipiului Arad a depus cerere de finanțare pentru cinci proiecte, însă ulterior a restras cererea pentru unul dintre ele, care viza construirea unui drum de legătură între Zona Industrială Vest și viitorul drum expres Arad – Oradea, întrucât a fost obținută finanțare pentru el în cadrul proiectului drumului expres.

  Astfel, au rămas pe lista și primit aprobare următoarele proiecte:

  1. Proiectul „Amenajare drum de acces Zona Industrială Vest și iluminat public”, prin care se dorește construirea unui drum de o lungime de 613 metri și o lățime a părții carosabile de 7 m în zona respectivă și asigurarea iluminatului public pe acesta, se ridică în total la suma de 5.612.536,62 lei, din care Primăria a solicitat Guvernului 5.367.060,29 lei și i-a și fost aprobată finanțarea.

  2. Proiectul „Amenajare Pasaj Subteran Piața Drapelului”: un proiect amplu, prin care se dorește atât amenajarea unui pasaj rutier subteran în Piața Drapelului (Podgoria), cât și un drum public cu 4 – 5 benzi, ce intră în intersecția din P-ța Drapelului. Realizarea unui pasaj rutier subteran ar include și lucrări conexe: devieri/relocări de rețele subterane (apă, canal); devieri/relocări de rețele subterane (linii electrice LES; termoficare, telefonie, etc; lucrări reconfigurare sistem de semaforizare, iluminat public, e-ticketing; reconfigurare traseu de transport public de călători cu tramvaiul (linii de tramvai și stații călători). Investiția este calculată la 165.703.150 lei, dintre care Primăria a solicitat finanțare prin Anghel Saligny de 157.254.150 lei, însă i-a fost aprobată o finanțare de doar 9.225.353,23 lei. Suma pe care o va primi astfel Primăria de la Guvern va acoperi cel mai probabil doar partea necesară realizării documentației pentru proiect.

  3. Proiectul „Reabilitare străzi de pământ în municipiul Arad” (vizează 8 străzi din municipiu, de o lungime totală de 3,8 km). Investiția totală este calculată la 10.864.847,24 lei, din care Primăria a solicitat Guvernului 10.454.537,98 lei și i-a fost aprobată suma integral.

  4. Ultimul proiect pentru care s-a mai cerut finanțare este în strânsă legătură cu penultimul, Primăria intenționând să rezolve și subteranul acestor 8 străzi care urmează să fie asfaltate. Proiectul „Rețele de canalizare ape uzate și canalizare pluvială aferente străzilor de pământ”. Pentru acesta, valoarea totală se ridică la 8.396.543,16 lei, dintre care au fost solicitați și aprobați de Guvern pentru finanțare 7.493.392,38 lei.

  Primăria Arad va primi așadar, în total, pentru proiectele solicitate suma de 32.540.343,88 lei (circa 6,5 milioane de euro), din fondurile guvernamentale puse la dispoziție prin programul „Anghel Saligny”.

  lista proiecte aprobate pentru finantare anghel saligny arad

  În total, pentru toate comunele, orașele și municipiu, județul Arad obține prin acest program circa 240 milioane de euro.

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Probabil pt ca unii au fost mai realiști decât cei care au promovat acest proiect megalitic…!
    Noi ( recte Administratia Locală) nu suntem în stare să ne ridicăm „la genunchiul broaștei”, dar vrem să ” construim zgârie-nori”… 😲

    Timișoara, în care lucrările de infrastructură se fac într-un ritm amețitor (raportat la Arad) – comprabil cu Oradea- , a avut nevoie de câțiva ani ca sa faca Pasajul de la Complexul Studențesc, un pasaj relativ banal, comparativ cu cel care se dorește a fi făcut la noi la Podgoria . 🙄
    … Iar Administrația Timișorii e infinit mai potentă decåt cea a Aradului (și aici nu mă refer la Primar, ci la OAMENII DIN APARATUL ADMINISTRATIV, cei care fac adevărata muncă de administrare si organizare a Timișoarei !!!), în timp ce cea din Arad, a rămas la nivel „de sătuc”, cu găinării marunte, ambiții personale (și stupide), țepe personale și de grup, etc.
    … dar „noi vrem să mutăm munții din loc!”😎

    Fiți cuminți, copii, și mergeți la culcare…! Lăsați „planurile mărețe” pt. CEI CARE AU DEMONSTRAT DEJA CĂ POT (printr-o multime de proiecte semnificative, duse la bun sfârsit ÎN TIMP REZONABIL).😉
    Altfel va fi, si acest Proiect, O NOUĂ BĂTAIE DE JOC LA ADRESA ARĂDENILOR. Și ar fi păcat, pt că, deja, au tolerat mult-prea-multe acestei găști care „și-a întabulat Aradul ca si proprietate personală”.

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.