duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivDosarul „Mită la primari”. Balint de la Covăsânț făcea calcule economice pentru a negocia șpaga: „No, cu cât am mers, cu 10…” (STENOGRAME)

  de Alin Olteanu | 3 august 2016, 9:02 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  10

  Comisionul de zece la sută pe care-l cer reprezentanții autorităților locale, comision care se traduce exact în cuvântul „MITĂ”, căpușează bugetele locale de ani de zile și putem spune că este achitat din buzunarul nostru. Este foarte clar (având în vedere câți edili au fost prinși până acum) că practica este generalizată și că foarte puțini fac administrație pentru binele cetățeanului. Pe cale de consecință, dacă statul român nu acționează rapid pentru a opri aceste practici, răul nu va putea fi eradicat. Ultimii trei primari arădeni prinși de DNA cu mâna în „sacul” public cu bani, primarul Șiculei, Aurel Radița, primarul Covăsânțului, Traian Balint și cel al Almașului, Teodor Avram, confirmă -practic- corupția generalizată. Chiar dacă, cum spuneam, mai există și excepții – dar foarte puține! 

  În fața judecătorilor, pentru a nu fi arestat pentru 30 de zile, Traian Balint, primarul comunei Covăsînț, aproape că a plâns. Și nu numai atât… A promis judecătorilor că nu va mai candida, că s-a săturat de politică… Ei bine, a mințit și a candidat, iar alegătorii i-au mai „servit” un mandat de primar, probabil pentru că nu și-a umplut destul buzunarele sau, cine știe, poate a făcut promisiuni că împarte șpaga cu toți concetățenii.

  Mai jos, despre Traian Balint e vorba și despre cum își negocia șpaga….

  Al doilea primar ridicat de DNA în cursul lunii mai, pentru mită (recunoscută de altfel de edil), Balint Traian-Gheorghe – Covăsînț, pe parcursul executării și plății unui contract de lucrări încheiat cu o societate comercială în calitate de executant, (obiectul contractului fiind modernizarea unor străzi din comuna Covăsînț), contract în valoare de 468.341,18 lei inclusiv TVA, a pretins de la denunțător, administrator al unei firme, în iunie 2015, suma de 18.000 lei,  reprezentând un procent de 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent și fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care şi a primit efectiv suma de 3.000 lei.

  Pe parcursul derulării contractului, Gheorghe Balint s-a prezentat la biroul denunțătorului, pentru a discuta unele aspecte privind plăţile deja efectuate. Cu acea ocazie, martorul i-a solicitat inculpatului Balint Traian Gheorghe să îi spună ce  pretenţii mai are şi să discute deschis: „No bun! Chiar de aia haideţi să avem o discuţie deschisă să îmi spuneţi exact ce şi cum, să ştim cum merem. Mie aşa îmi place să discut … să fie bine pentru toată lumea, acuma … de aia, io ce discut cu dumneavoastră, rămâne între noi doi … nici un altul nu are nicio treabă, că vreau să avem dis… mai bine să avem discuţia asta acum decât în viitor.” Inculpatul Balint i-a spus atunci martorului că rămâne valabilă înţelegerea anterioară în sensul că suma pretinsă de el rămâne tot 10% din valoarea facturată: „No, păi cu cât am mers, cu 10 …No, dacă-i bine aşa … sau cât zici şi tu.”

  „Așa-i… așa-i corect!”

  Martorul i-a explicat atunci inculpatului că nu poate aplica procentul de 10% la întreaga valoare a facturii de 269.000 lei întrucât din aceasta trebuie scăzute taxele aferente, TVA şi impozitul pe profit, rezultând suma de 18.000 lei care să fie dată inculpatului drept mită: „No bun, da’ eu mai vreau să vă explic nişte chestii …ăăă …da’ 10, 10 la sută vă referiţi … ideea îi in felul următor că eu, de exemplu, am suma asta totală de 269.000, care îi cu tot cu TVA … fără TVA mai am 217.000 lei … întrebarea mea îi, din ăştia 217.000, 10 la sută? Sau din … io am din ăştia 216, 17, io plătesc 16% … impozit pe venit mai scad şi ăştia 16 … no bun! Şi atunci vine 180 … şi nu ştiu cât.” Inculpatul Balint Traian Gheorghe a fost de acord cu rezultatul acelor calcule spunându-i martorului: „Aşa-i … aşa-i corect!”

  După stabilirea cuantumului sumei pretinse de inculpat, martorul XXXi-a relatat acestuia că nu are momentan întreaga sumă asupra sa şi că îi poate remite în acel moment doar 3.000 lei din cei 18.000, restul urmând a-i remite ulterior, în măsura încasărilor: „No bun! Atunci facem în felul următor. Tăt n-am acuma. Tăt n-am acuma. O să fie …acum aş avea undeva la 3.000 lei. Îi bine? Îi OK?” … şi mai rămâne 15, 15.000 … atunci dacă săptămâna viitoare mi-i daţi ăştia, numa’ bine mai pot  … o parte” Inculpatul Balint Traian Gheorghe a acceptat suma de 3000 lei, pe care a şi primit-o în acel moment de la administratorul S.C. YYY S.R.L. fiind de acord ca restul să fie plătit ulterior: „Bine! O să mai vedem noi … atunci, după ce mai vine şi aia, ne mai … Sau dacă mai poţi aşa …”

  Ulterior martorul a mai fost contactat telefonic de inculpatul Balint Traian Gheorghe, însă nu a răspuns apelului acestuia.

  Citiți și Unul dintre primarii corupți ai Aradului, în fața judecătorilor: „Nu mai fac politică!” S-a sucit…

  Dosarul „Mită la primari”. Aurel Radița vorbea codificat când era vorba de bani și spunea direct că-l doare în p… când se referea la alegători (STENOGRAME INCREDIBILE)

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Lasă-mă să te las. Că nici dacă ar fi fost Stoica primar sau mai stiu eu cine, n-am fi fost mai bine. Si sa nu uitam ca nu doar la Covasint s-a petrecut asa ceva. Numa ca Vali pune paie pe foc ca n-a iesit primar, si nici n-o sa iasa curand. Comenteaza el de strazi, ca nu-s bine. Da’ casa lui? Pe aia cine-o face? Are pretentie de la primarie, la care are datorie de Dumnezo stie cate mii de lei, sa-i faca locuinta lui? Dinaintea alegerilor, si-a pus geamuri termopan. Nici in zi de azi nu-i reparat pe langa ele. Si se leaga el de Balint. Hai sa ne uitam prima data la noi in curte, apoi la altii.

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Auzi ,,șefu”, Balint are casa în Covasint, casa de vacanta în județ și 2 apartamente la oraș. Ți se pare puțin? Asta în condițiile în care a venit pârlea la primărie, doar cu hainele de pe el și a stat în gazdă. Asta știi tu mă sefule??? De unde neamul lui a avut venituri sä-și facă atâtea? Să facem o paralelă între veniturile lui și banii cheltuiți pe imobile și îți spun eu, nu dă bine.Măcar de l-ar ascunde ăștia vreo 5 ani.Și toți care fac, ca el, ca el să pățească.

    +4 voturi
    +1
    -1
  2. pai mai stefule asta nu e primar sa isi faca casa top class intr-o luna. daca era ca primarul era posibil sa aibe alte conditii plus tencuiala in jurul termopanelor 🙂 da asa mai asteapta baiatul si le face prin munca cinstita si pe rand 🙂

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. mai sa vezi! cate jigodii pe kilometru patrat in satul care a dat natiunii oameni de mare valoare! oare Ioan T. Florea nu se invarte in groapa? Oare Academicianul Miclosi se odihneste vazand cloaca formata acolo? Oare cum oameni de valoare de la voi stau pe tusa vazand cu un primar ca Balint a iesit cu concursul ” asistatilor sociali, micilor ciupitori sau interesatilor? Sa fie complici oamenii de valoare ai localitatii la alegerea acestui domn? Neimplicarea se zice ca te face complice.

   +1 voturi
   +1
   -1
  4. Nu se face liniște la mine. Îi las pe ei să se manifeste în felul lor. De tencuit geamurile domnului Stoica? Se descurca singur, ca e zugrav. Am mai așteptat să văd ce se mai discută si despre problemele gramaticale si aspectele locuințelor din Covăsînț. Cam nimic nu s-a schimbat, mă declar nemulțumit. Fie ce-o fi. Oricum, până peste 4 ani, poate n-om mai fi nici noi pe pământu’ asta. Si se mai ia în calcul problema ca oare cine iese primar.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.