Dispar excursiile școlare? Profesorul Mircea Lascu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare





Profesorul Mircea Lascu, organizatorul taberei în care o elevă de 13 ani din Bucureşti, olimpică la matematică, a murit după ce a căzut de la etajul vilei în care era cazată, în staţiunea Buşteni, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Piteşti, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă.
La începutul lunii ianuarie 2013, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 „Jose Marti” din Bucureşti, care se afla în tabăra de la Buşteni organizată de profesorul Mircea Lascu, a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă şi şoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.
Fata, care avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălţime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. La scurt timp după ce a fost adusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reuşind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern. Fata a murit însă după ce a făcut un nou stop cardio-respirator. Necropsia a arătat că tânăra avea o alcoolemie mare în momentul în care a căzut de la etaj.
Adolescenta se afla împreună cu alţi 21 de elevi olimpici la matematică în tabăra organizată de o asociaţie nonprofit care aparţine profesorului pensionar Mircea Lascu din Zalău. Profesorul s-a retras din învăţământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înfiinţat-o – Gil -, el fiind cunoscut pentru iniţiative de promovare a performanţelor copiilor. La tabăra de la Buşteni au fost acceptaţi elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a, însoţiţi de cadre didactice, programul incluzând zilnic şase ore de matematică, nivel avansat, pentru fiecare copil părinţii plătind 1.500 de lei.
În februarie 2013, profesorul a fost pus sub urmărire penală, el fiind acuzat de omor din culpă.
În urma acestui incident, tot mai mulți profesori au început să renunțe să mai organizeze tabere școlare, temându-se că riscul pe care și l-ar asuma ar fi prea mare, iar după sentința dată lui Lascu ieri, la Pitești, probabil numărul celor care mai organizează tabere va scădea și mai mult.
Joi, 9 octombrie, magistrații Curţii de Apel Piteşti au dat o sentință prin care au majorat pedeapsa de un an şi jumătate stabilită iniţial de Judecătoria Sinaia, însă au dispus suspendarea executării pedepsei cu un termen de încercare de patru ani, în condiţiile în care instanţa de fond stabilise o pedeapsă cu executare.
De asemenea, aceștia au dispus interzicerea organizării de tabere de studiu şi a altor activităţi similare de către profesorul Mircea Lascu şi majorează cuantumul daunelor morale la plata cărora acesta a fost obligat în solidar cu partea responsabilă civilmente, Asociaţia Math Time Zalău.
Astfel, instanţa a hotărât ca părinţii fetiţei moarte să primească suma de 90.000 lei daune morale, şi nu 60.000 de lei, cum stabilise instanţa de fond. Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă.
Comentariile portalului
Am înțeles această atitudine. Numai că aprecierea situației depinde de raportarea la ideea de pandemie. Dacă acceptăm că a fost, asta înseamnă că măsurile de siguranță (...)
Ce ziceti de bl A1-3 de la Fat-Frumos care este in reabilitare de 3 ani de zile si nici acum nu e finalizat ?
Daca nu le convine,pot sa isi dea demisia(nu de onoare,ca de unde nu este....)si sa mearga in privat; de ex.CTP Arad ii poate angaja ca (...)