joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Discuția secretă” – un irodalmi fesztivál care nu mai are nevoie de nicio prezentare | Foto

    de Tomck@t | 4 iunie 2022, 6:05 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Seara a doua, unul dintre afișe și o bucată din expoziția Unbearable lightness”, de Lucia Ghegu

    Fără discuții – vorba vine, vorba pleacă –, „Discuția secretă” nu mai este niciun secret pentru nimeni și e foarte bine că nu e! Așa cum am scris într-unul din anii trecuți, „discuția” a crescut frumos an de an, iar astăzi, la cea de-a opta ediție, vorbim deja despre cel mai important eveniment literar în Arad, cu un program interesant și variat, trecând dincolo de limitele literaturii, fuzionând în termeni lirici cu arta contemporană, cu arta teatrală, cu filmul și cu muzica. Să nu uităm, de pildă, că „Discuția secretă” a fost evenimentul care l-a adus la Arad și pe vestitul regizor de Oscar, irlandezul Lenny Abrahamson… dar asta s-a întâmplat în 2017. Ce am avut / avem în program în acest an?

    Primele două zile s-au consumat joi și vineri, urmând să se încheie în această seară de sâmbătă, în Cafeneaua Literară Joy’s. În acest an, programul „discuției” s-a contopit cu un alt eveniment organizat tot de GMMC (Grupul pentru Management și Mediere Culturală) și anume „Scriitorii povestesc capodopere”, care i-a adus pe câțiva dintre invitații speciali în școlile din municipiu și chiar în județ, la Colegiul Național „Moise Nicoară”, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Colegiul „Csiky Gergely” și Liceul Tehnologic din Vinga.

    Includerea liceului maghiar nu este întâmplătoare, din moment ce programul festivalului (căci „Discuția secretă” se califică fără discuții drept un festival) marșează destul de puternic pe diversitate și multiculturalitate, iar asta nu de azi, de ieri, ci deja de ani de zile. În această idee, printre invitați și invitate s-au numărat acum scriitoarea în limba maghiară / actrița / regizoarea Láng Orsolya (invitată atât la o lectură publică, cât și pentru a-și prezenta scurtmetrajul „Szezon után / Off season”), scriitorul în limba maghiară Lövétei Lázár László, scriitorul în limba sârbă Goran Mrakić, scriitorul și dramaturgul în limba germană Thomas Perle, directorul Teatrului German din Timișoara și poetul în limba germană Lucian Vărșăndan (născut la Arad, de altfel), scriitoarea bilingvă (română și maghiară), precum și redactorul secției maghiare la Radio România Actualități, Márton Evelin (invitată, de asemenea, în calitate de co-prezentatoare la „Discuția secretă”), poetul și prozatorul bilingv (tot română și maghiară) Fischer Botond, poeta maghiară Mărcuțiu-Rácz Dóra, scriitorul bilingv (română și sârbă), jurnalistul cultural și muzeograful-PR al Muzeului Satului Bănățean Timișoara, Borco Ilin, scriitoarea și poeta sârbă Dragana Mladenović și scriitorul maghiar (născut în ex-Iugoslavia) Orcsik Roland, ultimii șase urmând să vină în fața publicului cu lecturi în această seară, sâmbătă, 4 iunie.

    E de menționat că (exceptându-i pe Orcsik Roland și Dragana Mladenović), cei enumerați mai sus sunt – mai mult sau mai puțin cu accent – și vorbitori de limbă română, fiind ori născuți în România și ulterior emigrați, ori chiar cetățeni români. Îl putem include aici, astfel, și pe actorul arădean Zoltan Lovas, invitat și el la „discuție”, deși în prim plan au fost mai degrabă elevii săi, Ana Bențe, Claudia Ştefan, Darius Țolea, Mădălina Habageru, Roberta Mihăescu, Vlad Şiclovan și Irisz Kovacs.

    În lumina acestei particularități multiculti, afișul Discuției secrete a apărut – în premieră – și în varianta tradusă în „Titkos megbeszélés – irodalmi fesztivál”, adică „Discuția secretă – festival de literatură” în maghiară:

    284531421 7664940563546362 6793648016332421391 n

    O idee excelentă, drept pentru care așteptăm, la anul, și variantele de afiș în germană, sârbă și eventual engleză, cu invitați și parteneri media din acele țări așișderea (engleză british sau americană, whatever, la urma urmei au mai fost în anii trecuți invitați inclusiv din SUA, de exemplu – în 2016 – muzicianul-poet David Berman, decedat între timp, în 2019)… ba chiar ar fi beton până și în japoneză, ori altă țară asiatică, ori africană (de ce nu?), ori – iată, o ocazie ratată, dar complicată, ce-i drept, în acest an – ucraineană.

    Pentru prima oară în opt ani de discuții secrete, organizatorul principal, scriitorul Cătălin Lazurca a decis că a venit momentul să iasă și el în față, cu o lectură publică și cu un scurt interviu / dialog cu Márton Evelin, în care a mărturisit că deși este deja arădean, el rămâne cu mintea și sufletul preponderent în Timișoara, unde s-a născut (glumea chiar că între două cimitire, fiind printre cei vii, din zona Bisericii „Apele Vii”) și a mai mărturisit că în ultimul timp a tot scris, chiar dacă n-a publicat nimic și chiar dacă a mai comis și câte un „ghostwriting”, adică texte scrise de el, dar semnate de altcineva. Tot despre chestii vii în societate?

    Cei enumerați mai sus nu au fost singurii invitați ai festivalului.

    Arădenii prezenți la festival au avut ocazia să-i citească, să-i audă și să-i vadă și pe Simona Popescu – eseistă, poetă, prozatoare și conferențiar doctor la catedra de literatură română a Facultății de Litere a Universității din București, actorul arădean Ioan Peter „Pit” și actorii Teatrului Pit, Roxana Gancea, Mihai Chițac, Călin Chebeleu și Bogdan Chebeleu, scriitorul timișorean Cosmin Leucuța, romanciera, autoarea dramatică, regizoarea, criticul de teatru și jurnalista târgumureșeancă Alina Nelega (pe care, apropo, în cadrul unei discuții mai secrete-așa, am auzit-o comparând Aradul cu Târgu Mureș… un lucru ce ne cam onorează pe noi, arădeni), scriitorul băcăuan Andrei Codrin Bucur (cel care tot încearcă să devină norvegian, dar încă nu-i iese), scriitorul născut la Târgoviște Dmitri Miticov și, nu în ultimul rând, artistul, teoreticianul și curatorul Călin Dan (totodată directorul Muzeului Național de Artă Contemporană din București, născut, de altfel, la Arad) – cel care a adus la „Discuția secretă” scurtmetrajul său intitulat „Roșia”. Tot Călin Dan a fost curatorul expoziției din cadrul festivalului, la etajul Joy’s-ului, „Unbearable lightness”, a tinerei artiste Lucia Ghegu.

    Să nu uităm nici de muzică, în prima seară (noaptea, mai exact) fiind invitată să cânte trupa arădeană Desolate Moors, a doua seară să pună muzică Tomadidntsleep, iar astăzi, la final, va pune muzică de „cyborgeală și singurătate cosmică” arădeanul Alex Halka.

    Azi mai urmează în program și dramaturgul și scriitoarea Elise Wilk (vor citi fragmente din piesele „Dincolo” și „Nu s-a întâmplat nimic” actorii arădeni Roxana Sabău și Ioan Peter), scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu (care „insistă să menționeze că e din Teleorman”, aflăm de pe Scena9, unde este autor), și prozatoarea / traducătoarea Lavinia Braniște (despre care nu știm dacă insistă, dar cert e că-i născută la Brăila).

    Programul de azi:

    ora 22:00, Cafeneaua literară Joy’s
    Elise WILK: spectacol lectură
    fragmente din piesele Dincolo și Nu s-a întâmplat nimic • dialog cu autoarea
    citesc actorii Roxana Sabău și Ioan Peter

    LECTURI PUBLICE:
    FISCHER Botond, poezie
    MĂRCUȚIU-RÁCZ Dóra, poezie
    Mihai DUȚESCU, proză
    Dragana MLADENOVIĆ, poezie
    MÁRTON Evelin, proză
    Lavinia BRANIȘTE, proză
    ORCSIK Roland, proză

    Concert ALEX HALKA / INTERFONIC.RO: Cyborgeală și Singurătate Cosmică

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.