marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Apare a treia antologie „Discuția secretă”, cu autori români și maghiari, despre naționalisme, propagandă și alte cele

  de Tomck@t | 6 iunie 2023, 3:07 PM | Cultură

  0

  Între 15 și 18 iunie, la cafeneaua Joy’s, urmează să aibă loc cea de-a zecea ediție a Festivalului de Literatură „Discuția secretă”, iar cu această ocazie apare și al treilea volum antologic al festivalului, intitulat „Lumea asta-i 66% Atunci și 33% Acum / Ez a világ 66% Akkor és 33% Most”.

  Titlul nu este întâmplător bilingv. În carte apar texte – fiecare atât în limba română, cât și în maghiară – semnate de 12 autori în total: Demeter Zsuzsa, Szántai János, Cătălin Lazurca, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Ionuț Chiva, Vida Gábor, Andrei Dósa, Mihai Duțescu, Cătălin Furtună, Fischer Botond, Márton Evelin și Gabi Eftimie. Textele au fost traduse de Andrei Dósa, Márton Evelin și Papp Attila Zsolt, iar fotografiile care ilustrează cele două variante ale copertei sunt realizate de regizorul Cristi Puiu.

  „Ideea mi-a venit în vis. Eram înconjurat, la o bere, de scriitori maghiari, probabil invitați la DS, și m-am pomenit zicînd: «În nemernicia mea, ca un cîine turbat, am mușcat mîna care m-a hrănit!» Îl citam pe Gheorghe Dinică / Bastos din filmul patriotic Columna, dar nici unul din ungurii cu care beam bere în vis n-a înțeles și n-a rîs. Am rîs eu, singur și treaz, pe urmă mi-a venit gîndul că, da, nu avem poate, români și maghiari, aceleași filme în cap. Și gîndul a mers mai departe, către o antologie back to back, despre felul în care am trăit diferit niște experiențe comune, despre naționalisme și propagandă, despre cultura oficială și cultura pop, despre Generația de Aur a fotbalului românesc și tot așa. Fiind un volum DS, are în titlu un vers din David Berman: «because this world is 66% Then and 33% Now». Restul de 1%? O fi scrisul despre procentele mari și coincidențele dintre ele”, scrie într-o postare pe Facebook Cătălin Lazurca, organizatorul festivalului „Discuția Secretă”.

  „Am fost mereu interesată de amintiri / memorie, de felul în care se schimbă acestea în timp și, pe de altă parte, de întrebarea: de ce ne amintim în mod diferit aceleași evenimente și întâmplări? Pentru mine, această antologie este un fel de căutare de răspunsuri, dar și de cunoaștere. Dacă avem doar un procent în comun, cred că avem câștig de cauză”, declară scriitoarea și jurnalista Márton Evelin.

  Mai pe larg despre această antologie se va vorbi la ediția din acest an a Festivalului „Discuția secretă” în ziua de vineri, 16 iunie (ora 20:00), la Joy’s.

  „Lumea asta-i 66% Atunci și 33% Acum / Ez a világ 66% Akkor és 33% Most” vede lumina tiparului la OMG Publishing, editura la care, de curând, a apărut și volumul de poezie semnat de Cătălin Lazurca, „Lumea e oricum o idee proastă”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.