luni, 16 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Dintr-o simplă joacă în pandemie, un show teatral 100% original pentru copiii arădeni: Trupa veselă Țac Pac

    de Tomck@t | 8 august 2022, 1:51 PM | Povești despre oameni | Topic special

    0

    Roxana Sabău, Cosmin Blaga și Iulia Dragoș - Trupa veselă Țac Pac

    În interviul cu actrița Roxana Sabău am scris că la cât este ea de obsedată de muncă (workaholică), doar pandemia a reușit s-o oprească. De fapt, nici măcar asta nu a stat în calea ei. Trupa veselă Țac Pac este, practic, un produs al pandemiei Covid-19 și al dorinței Roxanei de munci, de a face ceva, orice. Fiind proaspătă mămică în 2020, acel ceva a venit cumva firesc, ceva pe placul copiilor de grădiniță sau de clase primare. Însă proiectul a devenit un spectacol complet doar pe parcurs, dintr-un pas într-altul. Cum s-a „născut”, deci, Trupa veselă Țac Pac?

    „Lockdown total, nu muncea nimeni, în afară de chestii mici online”, a început să ne povestească Roxana Sabău. Stătea cu fetița la televizor și se uita la cântecele de copii, tralala-uri din ciclul „Elefantul Cici” și „Țușca Rățușca”, dar Roxanei i s-a părut că aceste cântecele nu au nicio noimă, niciun substrat, nimic „util” pentru copii sau pentru părinți. „La un moment dat era o melodie, care era așa: «banana este cătrănită, fiindcă are hepatită». O alta era cu Ghidușel, un purcel, care e întrebat: «Mama ta oare nu știe să te învețe o poezie?»”, cea din urmă punând într-o lumină destul de proastă mămica acelui copil care s-ar apuca să cânte cele auzite la televizor, e de părere Roxana Sabău. Așa că a luat problema în mâini proprii.

    L-a sunat pe George Dancu (cântăreț, sunetist la teatru și „unchiul George” pentru fetița Roxanei, Iris, chiar dacă nu există o rudenie oficială între ei). „Nu mai suport muzica asta pentru copii! Nu suntem oare noi în stare să facem melodii mai mișto?”, l-a întrebat Roxana. George a spus „Sigur că da, dar eu nu știu să scriu versuri”. „Las’ că știu eu!”, a răspuns Roxana, deși a recunoscut pentru Special Arad că n-a scris versuri în viața ei. „N-am crezut niciodată că o să iasă ceva”, ne-a mai recunoscut actrița, dar proiectul abia de aici a început să prindă contur.

    „Ce ar vrea să asculte copiii? Sau ce ar fi frumos, curat… dar și educativ?”, se întreba Roxana. De exemplu, „cântecele despre cum ne spălăm pe mânuțe cu apă și săpun, despre cât de bine e să mâncăm fructe, despre fetițele care-și ajută mămicile, băieții care-și ajută tăticii etc.”.

    Roxana a scris versurile, iar pasul următor a fost înregistrarea lor. Alături de George Dancu, i-a venit în ajutor și Cosmin Lupan, celălalt sunetist al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, cel care e și compozitor și are un studio de producție.

    La început, proiectul „Țac Pac” nu însemna un spectacol. „Proiectul era despre un material muzical care trebuia postat pe YouTube și crescut în online”, ne-a spus George Dancu. „Poate vorbim ulterior cu ceva graphic designer să ne facă animația”, s-a mai gândit pe vremea aceea Roxana.

    „Nu aveam nicio idee cum să ne numim trupa, la început. Mi-a venit ideea Țac Pac, dar nu mai știu cum. Pur și simplu”, iar ca să nu fie o confuzie cu lipiciul românesc Țac-Pac, s-a ajuns la „Trupa veselă Țac Pac”.

    Trupa vesela Tac Pac 2

    În vara anului 2020 aveau melodiile înregistrate deja și au început să vrea să scoată mai mult din acest proiect. „Ce ar fi dacă am face din toată chestia asta un show? Dar să fie ca lumea, cu început, cuprins, încheiere”, își amintește Roxana, cea care a scris scenariul într-o săptămână, a inserat melodiile și așa a creat și personajele, fetița Țac (personajul ei), fetița Pac și Leuțul.

    „Din vorbă în vorbă, proiectul online s-a transformat într-un spectacol muzical și de teatru, chiar în studioul MagicSounds, din Arad, unde am scris muzica împreună cu Cosmin Lupan, iar textul l-a scris Roxana. Pentru că imprimările au mers foarte bine, era un vibe foarte bun și condițiile pandemice ne-au permis, cumva ideea de a-l face un show cu public a venit de la sine”, ne-a povestit George Dancu.

    Dar cine să fie „fetița Pac” și „Leuțul”?

    Au făcut melodiile, după care au început să formeze o echipă. Atunci a fost cooptat Cosmin Blaga, regizor tehnic la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din anul 2019, dar și coregraf și, nu de puține ori, actor colaborator: a jucat în spectacole ale teatrului mare precum „Tartuffe”, „Casa Bernardei Alba”, „Parcul”, „Săptămâna luminată”, „[ză] Pes©ăruş”, „Our Last Terminal. Platonovka”, „Dorde Nuende” – cel din urmă fiind un spectacol al Trupei Marionete și s-a ocupat de coregrafie la „Scufița verde” (Teatrul Clasic „Ioan Slavici”) și „Capra cu trei iezi” (Trupa Marionete), printre altele.

    „Colaborarea mea cu teatrul a început cu mult timp în urmă, în 2009. Pe vremea respectivă eram în trupa de teatru «Teatrul Veșnic Tânăr», de care se ocupa atunci Carmen Vlaga și mai apoi Roxana Sabău. La teatru se monta «Slugă la doi stăpâni» în regia lui Laurian Oniga și era nevoie de tineri pentru figurație. Astfel, am ajuns să joc în prima producție profesionistă de teatru. Colaborarea cu Roxana a venit cumva firesc. Mi-a fost mai întâi profesoară, apoi colegă de scenă și mai apoi am devenit și prieteni foarte apropiați. Proiectul Țac Pac vine după o lungă serie de colaborări și spectacole independente pentru copii, spectacole care ne-au făcut să ne cunoaștem și să funcționăm foarte bine pe scenă. Roxana a venit cu ideea și scenariul și eu am spus «da» fără să ezit, pentru că deja știam că va fi ceva mișto. M-am ocupat de partea de coregrafie mai mult, dar în timpul repetițiilor, alături de fete, s-au mai născut tot felul de situații pe care le-am valorificat și păstrat în varianta finală a show-ului. Fiecare a venit cu idei și am ajuns la o formulă, spunem noi, ideală”, ne-a povestit Cosmin Blaga, adăugând că „este un show complet, cu muzică, dans și voie bună, care solicită, dar și consumă multă energie. Eu sunt îmbrăcat într-un costum de leu, cu blăniță și după 50 de minute de spectacol sunt efectiv murat, dar și fetele, care deși poartă rochițe subțiri, sunt leoarcă după spectacol. Să nu spun cum e când avem două show-uri, unul după altul!”.

    Al doilea personaj feminin, „fetița Pac”, a fost la început Anca Dancu, actriță dintr-un alt oraș, ulterior înlocuită pentru că a rămas însărcinată. În locul ei a venit Iulia Dragoș, actriță a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din 2017 (a jucat în spectacole precum „Titanic Vals”, „Our Last Terminal. Platonovka”, „Ziua când vin Marile Maree…”, „Geniul crimei”, „Don Juan se întoarce de la război”, „Rosencrantz și Guildenstern sunt morți”, „[ză] Pes©ăruş”, „Familia Ibsen” și, recent, „Insule”).

    „Iulia era cumva alegerea firească”, spune Roxana. „A devenit și ea proaspătă mămică și ea cântă și foarte bine, are o voce extraordinară. Se descurcă foarte bine cu copiii și e o super-prezență pe scenă. Când a înlocuit-o pe Anca și i-am trimis textele, Iulia a venit cu textul gata învățat, știa deja tot. După două repetiții a și intrat în spectacol”.

    IMG 20220601 143446 cropped

    „Am început acest proiect fiind înlocuitoare, de prin primăvară. Ce pot să-ți spun? Este o bucurie pentru mine. Băiatul meu, Alexandru, a văzut aproape toate spectacolele live. Știe melodiile și dansurile. Are 2 ani și jumătate”, ne-a spus Iulia Dragoș. Iris, fetița Roxanei Sabău, are tot 2 ani și jumătate. De fapt, copiii celor două actrițe au fix aceeași vârstă, s-au născut în aceeași zi. „Ea a fost prea mică ca să fie primul spectator al Trupei Țac Pac, dar acum știe deja și ea versurile și uneori chiar cere Țac Pac acasă”, a menționat Roxana.

    „E mult mai solicitant decât multe spectacole pentru adulți”

    „Este un spectacol interactiv unde oferi și primești multă energie concomitent. Fizic e mult mai solicitant decât multe spectacole pe care le joc la adulți”, ne-a spus Iulia Dragoș. „Primul proiect după naștere a fost un spectacol pentru copii – «Punguța cu doi bani» –  la Teatrul de Marionete și după o perioadă mi-a propus Roxana să joc cu ea și Cosmin în Trupa Veselă Țac Pac. Au venit chiar la momentul potrivit. Am acceptat pe loc. Copiii reacționează diferit la fiecare spectacol, dar ce au în comun, indiferent de vârstă, este că se distrează maxim, cântă și dansează împreună cu noi. Când văd o sală plină de copii în extaz (și știu că am contribuit la un moment fericit din viața lor), sunt topită… E un sentiment extraordinar! Sper ca acest proiect să crească frumos și să bucure multe generații de acum înainte!”, a declarat Iulia pentru Special Arad.

    „Copiii sunt un public foarte sincer și sunt cel mai bun indicator al reușitei unui show complet. Reacțiile lor și bucuria lor vor fi întotdeauna adevărate, reale”, a completat Cosmin Blaga, adăugând că „La final, de obicei, rămânem să facem poze și tot timpul suntem uimiți de cât de atenți au fost la poveste cei mici și chiar și părinții. Unii vin cu întrebări, alții cu completări, iar asta este un semn clar că i-am captivat și au fost cu noi în poveste”.

    „Sunt foarte bucuros că am fost de la început parte a proiectului Țac Pac, aceasta fiind prima producție de acest gen pe care o produc”, a mai adăugat George Dancu.

    „Practic, tot produsul este original, creația noastră, din mințile noastre și din sufletele noastre”, ne-a spus Roxana Sabău.

    Primul spectacol a fost în 2021, când s-a dat liber la evenimente pe timpul verii, la Vladimirescu, apoi la Chișineu-Criș, Curtici, Lipova, anul acesta chiar și la teatru, în sala mare, precum și în sala Teatrului de Marionete sau în Parcul Europa, în cadrul evenimentului „O zi cu tata” și în Parcul „Aventura Voinicilor”, de Ziua Copiilor.

    Continuarea este deja pusă la punct 

    Cu fiecare spectacol, devenim și noi mai pregătiți, vedem care sunt lucrurile care prind, chestiile la care se reacționează mai bine și așa știm mereu cum să rămânem fresh, iar pe viitor, vrem să ducem povestea mai departe și să plecăm în noi aventuri, care mai de care mai fascinante”, ne-a spus Cosmin Blaga.

    „Am zis că-l epuizăm pe acesta, primul scenariu, dar acum avem deja scenariul scris pentru sărbători: «Țac Pac în căutarea lui Moș Crăciun». Apoi vrem să facem mai multe scenarii, mai multe spectacole”, a dezvăluit Roxana Sabău, adăugând: „Sunt extrem de mândră de tot spectacolul acesta. E ca și cum ar fi copilașul meu”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.