Din sânge de român: maiorul George Pleșca o sărbătorește astăzi pe cea pe care o servește zi de zi: patria!

  de Lucian Dănilă | 1 decembrie 2020, 4:22 PM | Povești despre oameni

  0

  Maiorul George Pleșca este unul dintre cei mulți, adică unul dintre cei care veghează zi și noapte asupra siguranței noastre, dintre care care sunt mereu în alertă și gata să reacționeze urgent la sunetul alarmei: pompierii…

  Imnul pompierilor români începe cu versul: „Noi stăm de veghe fie zi sau noapte”. Și chiar asta fac. George Pleșca este într-o veșnică alertă. De mai bine de un deceniu este purtătorul de cuvânt al ISU Arad, iar prin prisma meseriei i s-a întâmplat să transmită mesajul instituției chiar și la ore trecute cu mult de miezul nopții.

  Pentru că tot vorbeam despre versuri, și tot e ziua României, amintesc și câteva versuri din imnul național: „Să dăm dovezi la lume / Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman, / Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume / Triumfător în lupte, un nume de Traian!”

  Prin mâinile lui George, „Gigi” pentru toți cei care-l cunosc, curge sânge de român. E născut din sânge de rămân adevărat și patriotismul i-a fost insuflat de mic de chiar tatăl său, fost ofițer, plecat, din păcate, în urmă cu nu mult timp dintre noi. Copil fiind, Gigi visa, ca mai toți băieții care au copilărit în anii 80, să devină fotbalist. Și a ajuns portar în poarta fostei echipe Telecom Arad, dar cu adevărat fotbalist avea să ajungă doar fratele său, Răzvan Pleșca, portar al echipei din Liga 1 Gaz Metan Mediaș.

  Foto: Maiorul George Pleșca este mereu la înălțime. Dacă nu la propriu, atunci la figurat

  Destinul a vrut altceva pentru George Pleșca. Dacă nu a ajuns un mare portar de fotbal, a ajuns să stea de pavăză țării în fiecare secundă a vieții sale. Chiar și când este acasă, în familie, alături de soție și băiețelul său, „Gigi” este pregătit pentru orice urgență, pentru că în meseria asta prioritate are mereu… viața. Viața celorlalți.

  A trecut o bună bucată de timp de când mă tot gândeam să scriu despre maiorul George Pleșca, dar pentru oameni ca el parcă nicio zi nu este mai potrivită decât Ziua Națională a României, cea pe care Gigi și camarazii lui o servesc zi de zi, ceas de ceas, minut de minut.

  A fost un an foarte greu pentru toți cei care activează la ISU Arad. Pompieri, medici și asistenți de pe SMURD, toți au participat încă din primele zile în tot ceea ce a însemnat și mai înseamnă această campanie anti-COVID-19. Nedormiți zile la rând, cu toții și-au dus la bun sfârșit fiecare misiune în care au fost angrenați, fie că vorbim despre incendii, despre intervenții salvatoare, despre transport al bolnavilor sau despre dezinfectat ambulanțele care transportau bolnavii de COVID 19. S-a muncit non-stop, iar maiorul George Pleșca era activ și el non-stop, pregătit să transmită mai departe toate mesajele acestor oameni, acestei instituții.

  Foto: George Pleșca alături de omologii săi de la IPJ Arad, Adina Aconstantinesei și Claudia Iuga, dar și alături de Dan Monoranu, purtător de cuvânt al Jandarmeriei

  Sunt zile în care, epuizat fiind, Gigi și-ar dori un singur lucru: un concediu. Dar chiar și acela este de cele mai multe ori un concediu activ, fiind petrecut cu telefonul de serviciu pe noptieră…

  Sunt multe de spus despre George Pleșca. Un comunicator excelent, o persoană mereu deschisă și un povestitor extraordinar, Gigi Pleșca este foarte bine pregătit în ceea ce face. Cunoaște în detaliu tot ceea ce este legat de Inspectoratul de Situații de Urgență, fie că asta ar însemna istoria instituției, a clădirilor în care funcționează fiecare grupă din județul Arad, a foștilor comandanți sau a evenimentelor care au marcat trecutul pompieristic arădean și național, fie că vorbim despre regulamentele de funcționare, pentru că atunci când spui pompier, spui disciplină.

  Dar trecând peste toate cele spuse și nespuse, cuvântul care l-ar caracteriza cel mai bine pe maiorul George Pleșca este: profesionist!

  Un profesionist care-și servește patria.

  La mulți ani, România! La mulți ani, români!

  La mulți ani tuturor celor care vegheați asupra siguranței noastre! 

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.