marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Din 15 iunie reîncep evenimentele culturale la Arad, răsfirate în oraș. Noutăți: „Teatru la fereastră” și Taxi Drive-in Cinema

    de Tomck@t | 2 iunie 2020, 4:11 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Relaxarea măsurilor în Starea de Alertă permite deja instituțiilor de cultură să-și reia activitățile cu pași mici, drept pentru care, începând cu 15 iunie, pe tot parcursul verii până în septembrie, arădenii vor avea parte de mai multe evenimente culturale, chiar în mai multe locații din oraș.

    Directorii instituțiilor de cultură și reprezentanții autorităților locale au vorbit astăzi reprezentanților presei, în curtea Centrului Cultural Județean (Teatrul de vară), despre evenimentele care se vor desfășura în această vară și despre măsurile de precauție pe care vor fi nevoiți să le aplice în cadrul acestora. Teatrul de vară este doar una dintre locațiile în care vor avea loc spectacole culturale, celelalte fiind grădinile celor trei cinematografe (cinematograful „Arta”, „Solidaritatea” din Gai și cel din Grădiște), plus alte locații neconvenționale, cum ar fi anumite parcări dintre blocuri (în cartiere), străzi pietonale, parcuri, piețe și Ștrandul Neptun. Toate evenimentele vor fi în aer liber și cu aplicarea măsurilor de distanțare, astfel încât numărul publicului la un eveniment va fi, firește, semnificativ mai redus decât în anii anteriori.

    Este vorba, de altfel, de măsuri speciale și datorită faptului că, în mod normal, instituțiile culturale arădene ar fi fost în vacanță în perioada verii – cum ar fi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Teatrul de Marionete, Aradi Kamaraszínház și Filarmonica Arad  – cu excepția Centrului Municipal de Cultură (CMCA) și a Centrului Cultural Județean (CCJA).

    „Teatru la fereastră”, Taxi Drive-in cinema și Pop-Rock Simfonic

    Ionel Bulbuc (viceprimar și fostul director al CCJA), Sergiu Bîlcea (vicepreședinte al Consiliului Județean), Daniela Pădurean-Andreica (directorul Centrului Municipal de Cultură Arad), Bogdan Costea (directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”), Doru Orban (directorul Filarmonicii Arad), Ioana Engelhardt (directorul CCJA) și Tapasztó Ernő (directorul Aradi Kamaraszínház) au dat câteva exemple de evenimente care se vor organiza în perioada următoare.

    Bogdan Costea a detaliat, de exemplu, că spectacolele de teatru din timpul verii vor fi pe scene mobile amplasate în diferite zone ale Aradului, un proiect pe care l-a scris înainte de Starea de Alertă (și înainte să se știe precis ce va urma) și pe care l-a denumit „Teatru la fereastră”.

    Vor fi spectacole mici de teatru, cele cu distribuție mai redusă sau chiar doar one-man- și one-woman show-uri, care se vor juca în mare parte printre blocuri, în parcări. În fața scenei, numărul locurilor pentru public va fi redus la câteva zeci de oameni, plus oamenii care vor putea viziona gratuit spectacolul din fereastra apartamentului. „Se dorește demararea acestui proiect pilot cât mai repede, poate chiar până la sfârșitul acestei luni și ne aflăm în etapa identificării unor spații cât mai ofertante”, a spus Bogdan Costea. Frecvența acestor spectacole se preconizează a fi câte două pe săptămână, în serile din timpul săptămânii (de luni până vineri).

    Doru Orban a spus că pe 19 iunie va avea loc tradiționalul Concert Pop-Rock Simfonic, tot la Ștrandul Neptun, ca anul trecut, iar pe data de 25 iunie, închiderea stagiunii 2019/2020 va fi marcată cu un concert în Parcul Eminescu. Pe timpul verii, vor mai fi și alte concerte camerale, de exemplu pe scena Teatrului de vară sau pe scena Cinematografului Arta. „Ne adaptăm din mers. Cu siguranță, dacă vom identifica și alte spații generoase pentru un act de cultură, cu mare drag îl vom utiliza”, a precizat directorul Filarmonicii.

    De altfel, atât actorii teatrului, cât și artiștii Filarmonicii au scăpat de șomaj tehnic, din 1 iunie până în 15 iunie fiind oficial în concediu, după care va începe această „stagiune de vară”.

    IMG 20200602 120244

    Chiar primul eveniment va fi Taxi Drive-in”, un program special al Centrului Municipal de Cultură Arad, constând în proiecții de filme în grădina de vară a Cinema Arta. Primele proiecții sunt planificate pe 5 și 6 iunie.

    În colaborare cu o companie de taxi, care va furniza mașinile, se va utiliza curtea interioară ca un spațiu de parcare și, totodată, de vizionare a proiecțiilor speciale. „Spațiul nefiind configurat ca o parcare – și nedorind ca spectatorii să fie supuși stresului parcării în spații mici, vor fi puse la dispoziția publicului mașini gata parcate din care vor putea vedea filmele din program. Totodată, având un început de vară deosebit de răcoros, publicul are parte de confort termic la ora târzie a proiecției”, a spus Daniela Pădurean-Andreica, managerul CMCA.

    Intrarea la proiecții se va face pe bază de rezervare, iar în cazul în care solicitările vor fi numeroase, proiecțiile se vor repeta. „Totodată, dacă există cerere semnificativă, avem în vedere organizarea unui weekend de drive-in cinema, eventual într-una din parcările centrelor comerciale – sau în alte spații, în funcție de condiționările tehnice ale evenimentului”, a mai spus Daniela Pădurean-Andreica.

    Aceasta a mai spus că festivalurile care ar fi trebuit să aibă loc în perioada anterioară, cum ar fi Festivalul de Teatru-Circ și „Opera Comică pentru copii”, nu vor mai avea loc în acest an, dar este posibil ca la sfârșitul verii, respectiv în toamnă, câteva evenimente să aibă, totuși, o nouă ediție, printre care FARAD, Media Art Festival și Festivalul Minorităților.

    Ideea lui Tapasztó

    În interviul Special Arad din 22 mai, Tapasztó Ernő, directorul Teatrului Maghiar din Arad, Aradi Kamaraszínház, a venit cu ideea de a organiza, pe toată durata verii, un adevărat festival de artă cu participarea tuturor instituțiilor culturale arădene, cât și – mai ales –  a artiștilor independenți. Desigur, „festival” între ghilimele, cu public mai redus în număr, din cauza măsurilor de distanțare.

    Într-un fel, ideea acestuia prinde contur acum, chiar dacă doar cu pași mai timizi, pentru început. Actorii de la Aradi Kamaraszínház vor juca în perioada următoare pe scena Teatrului de vară și nu este exclus ca acest program să includă mai mulți artiști și mai multe tipuri de evenimente. Aici vor avea loc și spectacole pentru copii, asigurate de Trupa Marionete, precum și evenimentele tradiționale în organizarea CCJA: „Școala de vară” și „Grădinița culturală”, pe parcursul a două luni, cu respectarea tuturor reglementărilor impuse (distanțare, igienizare, număr limitat de copii).

    „Totul a pornit de la un interviu nebun realizat de Tomck@t în Special Arad, inițiat și de Lajos Notaros, după care a fost o întâlnire la care ne-a invitat pe toți directorii de instituții domnul Falcă ca să începem să lucrăm împreună. Eu cred că este doar un început pentru Arad,  faptul că vom utiliza acest spațiu minunat (n. red. – se referă la Teatrul de vară) și toate spațiile arădene posibile, pe care le vom umple cu artă nouă, vie, contemporană. Fac chiar un apel către societatea civilă, către liberii profesioniști, către muzicieni, către artiști plastici, precum și actori angajați sau neangajați, care vor să facă nebunii frumoase pentru acest oraș, să ni se alăture în proiect, ca Aradul să fie un oraș cu potențial cultural… și vedeți, chiar este potențial”, a spus Tapasztó Ernő astăzi, la conferința de presă în curtea Teatrului de vară.

    Administrația este deschisă ideilor

    Viceprimarul Ionel Bulbuc și vicepreședintele CJA Sergiu Bîlcea au subliniat că autoritățile locale și instituțiile de cultură sunt deschise ideilor noi pentru următoarea perioadă, mai ales în ceea ce privește utilizarea unor spații neconvenționale, în aer liber.

    Deocamdată, ca spații noi pentru evenimente culturale, sunt luate în condiderare stăzile Mețianu, 1 Decembrie 1918, Aleea Borsec, Piața Avram Iancu și Piațeta Bisericii Roșii, precum și parcările unor centre comerciale – pentru evenimentele drive-in cinema – , „dacă va exista interes din partea publicului”.

    Spațiile deschise propriu-zis culturale care vor fi folosite și în vara anului 2020 sunt grădina de vară a CCJA (Teatrul de vară), grădina de vară a cinematografului Arta, grădina de vară a cinematografului Grădiște și curtea clădirii Preparandiei, iar spațiile publice în care s-au mai organizat evenimente (și se vor organiza și vara aceasta) sunt faleza Mureșului, Piața Reconcilierii, platoul Primăriei, Parcul Eminescu și Ștrandul Neptun.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.