vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Din 1 iulie, nunțile pot avea până la 300 de invitați, iar concertele până la 2.500 de participanți. Nu scăpăm însă complet de mască și de alte restricții

    de Special Arad | 24 iunie 2021, 2:16 PM | Naţional

    0

    (foto: Jonathan Borba, picjumbo.com / Pexels.com)

    Începând cu 1 iulie, conform noii Hotărâri CNSU de astăzi (nr. 41 din 24.06.2021), nunțile vor putea fi organizate cu 150 de invitați, iar la concerte vor putea participa 2.500 de persoane. Noile măsuri de relaxare se aplică în special persoanelor care s-au imunizat împotriva COVID-19, dar sunt și excepții.

    Diferit față de valul de relaxări de la 1 iunie 2021 este numărul participanților la evenimente precum concerte, nunți, evenimente private sau intrarea în sălile de cinema.

    Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) urmează să fie validată de Guvern și publicată în Monitorul oficial. Rămâne de văzut dacă în forma actuală sau cu mici rectificări, însă, în linii mari, urmează aceste „relaxări” la nivel național.

    „Relaxarea” vine tot cu anumite restricții

    Respectarea distanței s-a redus la 1 metru obligatoriu, însă rămâne obligativitatea purtării măștii în cazul unor evenimente (concerte sau festivaluri, cum va fi AOA, de exemplu) la care s-ar produce aglomerație, chiar dacă acestea se petrec în aer liber.

    Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă TOȚI participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

    În cazul nunților, în schimb, fie că e vorba de interior sau exterior, Hotărârea nu specifică obligativitatea purtării măștii.

    Evenimentele private, cum ar fi nunțile, vor putea fi organizate cu 150 de persoane în exterior și 100 în interior sau 300 de invitați, în cazul în care toți cei prezenți s-au vaccinat anti-COVID.

    De asemenea, deși numărul persoanelor acceptate la evenimente culturale și de divertisment în aer liber (de exemplu, festivaluri) a crescut, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

    E însă o mică excepție:

    În cazul evenimentelor culturale de mici dimensiuni în aer liber – cum ar fi la Arad proiecțiile de filme în grădina de vară a cinematografului Arta sau la spectacolele de teatru din grădina de vară a Centrului Cultural Județean (Teatrul de vară)nu se va mai cere adeverință de vaccinare, rămân valabile doar măsurile de distanțare (4 metri), normele de protecție sanitară și purtarea măștii.

    Lista măsurilor de relaxare aplicate de la 1 iulie 2021 includ următoarele:

    Se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

    Se propune creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 8 persoane la 10 persoane.

    Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.07.2021, cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

    Se propune ca organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să fie permisă cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior și 200 în exterior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanțare, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și obligativitatea purtării măștii de protecție.

    Se propune permiterea organizării de conferințe în spații închise, cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanțare și cu obligativitatea purtării măștii de protecție.

    Se propune ca desfășurarea activității operatorilor economici care gestionează locurile de joacă în spații închise, începând cu data de 01.07.2021, să fie permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).

    Începând cu data de 01.07.2021, se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

    Sălile de sport și restaurantele/cafenelele, deschise la capacitate maximă până la 02:00

    Se propune ca activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă începând cu data de 01.07.2021 cu participarea publicului până la capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.

    Se propune, de asemenea, desfășurarea activității la capacitatea maximă a spațiilor închise pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

    Discotecile, cluburile și sălile de jocuri, la 70% din capacitate, până la 02:00

    Începând cu data de 01.07.2021, CNSU propune creșterea gradului de ocupare la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

    Participarea la aceste activități este, de asemenea, permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

    Documentul integral cu noile măsuri ale CNSU:

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.