vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Dilema Hamletului modern: To get vaccinated or not to get vaccinated, that is the question

  de Teofil Grădinaru | 19 ianuarie 2021, 8:45 AM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

  9

  Mă uit foarte rar la știri. Și atunci când o fac, mă uit efectiv la știri, nu și la dezbaterile din jurul acestora. Sunt nevoit să mă uit pentru propria mea informare și încerc să selectez informația. N-o iau „servită” în funcție de interesele posturilor TV sau de sfaturile unor specialiști care nu îmi oferă de fapt informații, ci interpretarea proprie a informațiilor.

  Acum, de când cu vaccinarea, mă mai uit și la știri și la interpretarea lor. De felul meu, sunt moderat în majoritatea subiectelor, nu îmbrățișez o părere până nu mă documentez și până nu am argumente solide. Dar când a fost vorba de vaccinare, am zis DA din prima, ca mireasa la altar! De ce, pentru că așa găsesc normal. În primul rând, că e opțiunea mea. În al doilea rând, că am încredere în organismul meu, dar și în vaccin. Deși știu că niciunul, nici organismul meu, nici vaccinul, nu sunt perfecte. Și, în al treilea rând, faptul că mă vaccinez nu reprezintă o virtute. Pentru mine, e o normalitate, bazată pe o asumare.

  Ca să dau un singur argument, nu doar Pfizer sau Moderna fac vaccin anticovid. Recent, Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Valneva. S-au semnat deja contracte cu încă 4 companii farmaceutice, s-au încheiat discuțiile preliminare cu încă una, ceea ce ridică la opt numărul posibililor furnizori de vaccin anticovid. Că, așa cum mulți își exprimă temerile, vaccinurile celorlalte șase companii trebuie să se dovedească sigure și eficace, pentru a intra pe piață e tot atât de clar. Admit și faptul că există riscul unor efecte secundare, poate mai mari, din moment ce avem un vaccin nou pe piață, făcut pe repede-înainte, raportat la durata de creare a altor vaccinuri. Admit, multe, la înțeleg, dar totuși mă vaccinez. Consider că vâlva privind unele riscuri e mult mai mare decât riscurile în sine.

  P.S. Ce părere am despre cei care nu doresc să se vaccineze, unii deloc, alți nu acum? Ce să fac, le respect părerea. Poate că le e teamă, poate că nu găsesc necesar, poate că… Dar le respect părerea. Dar până la un punct, când își transformă părerea într-o virtute.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Primul articol de presa care abordeaza tema vaccinarii intr-un registru al respectului pentru ambele optiuni.
   Problema apare in abordarea statului romanesc care pe de o parte afirma dreptul oamenilor sa opteze liber si apoi impune masuri care dau unei categorii drepturi mai mari decat celeilalte – o expresie a dublei masuri, a ipocriziei, a abordarilor autoritariste, a dezbinarii, urii, a incurajarii pentru nii de a revendica altora adevaruri de tip ideologic.
   Exemplul de ipocrizie sistemica: citesc in presa locala ca cei care intra in tara si sunt vaccinati nu mai stau in carantina in timp ce aceeia care sunt imunizati pe cale naturala vor trebui sa stea in carantina. Adica ambi imunizati insa unii mai egali decat ceilalti – asa ca piciorele la gaina care sunt ambele egale, mai ales stangul.

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Ideea e să consideri și opțiunea pentru nevaccinare ca fiind tot „o normalitate”, bazată tot pe o asumare și aceea, ca să nu zicem că există și o informare destul de solidă și în spatele acelei opțiuni, cu o grămadă de medici și de oameni educați adunați sub asumarea libertății de a spune nu și de a nu face ceea ce consideră ei că nu prezintă suficiente garanții.
   Că, așa cum se poate simți din subsolul unor afirmații*, din subtext, dacă avem impresia că ce facem noi e normal, iar cei ce nu fac ceea ce facem noi nu sunt [în]tocmai normali, putând fi, la limită și în anumite condiții, tolerați, atunci primii chiar și-au transformat opțiunea într-o virtute, chit că fac, cu fățărnicie, pe modeștii și zic că nu. Atâta timp cât consideri, mai pe față, mai pe dos, că opțiunea contrară opțiunii tale e pernicioasă, un soi de viciu, ceva diferit de „normalitate”, cred că atenționarea cu „până la un punct”, punct pe care tu faci deja tumbe și giumbușlucuri, e cel puțin bizară.

   * „faptul că mă vaccinez nu reprezintă o virtute. Pentru mine, e o normalitate, bazată pe o asumare.”
   „Admit, multe, le înțeleg…”
   „Ce să fac, le respect părerea. Poate că…”

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. Acesta este un material de opinie, e părerea mea. Tocmai că am spus că pentru mine a mă vaccina nu e o virtute, păi să nu fie nici pentru cei care nu se vaccinează. Sau nu cântărim cu măsuri egale? Faptul că mă tutuiți are și o latură pozitivă, că mă simt tânăr, dar și una negativă, ce ține de respectul în dialog. Și asta cu tumbe și giumbușlucuri e chiar simpatică.

   --4 voturi
   +1
   -1
  4. Vreau să scap de îmbolnăvirea cu virusul nou! Ce să fac? Te vaccinezi și primești imunitate 6-8 luni( spune d-l Arafat) Cu ce vaccin? Deocamdată de la Pfizer. Păi cercetând puțin văd că firma Pfizer îl are în spate pe Bill Gates( care vrea să depopuleze pământul prin vaccin, vezi pe YouTube declarația sa), apoi aflu ca firma Pfizer a plătit milioane de dolari amendă( atenție pentru că medicamentele produse de ei aveau efecte secundare nespecificate). Aoleu!!!! păi atunci mă vaccinez cu altceva. Bine avem pentru dvs. vaccinul de la Moderna. Asta e bun? Să vedem ce scrie în prospectul său: nu toate persoanele vaccinate cu vaccinul produs de Moderna protejează împotriva Covid 19 și ne se știe câte luni esti imunizat. Bine, bine și eu ce fac? Cercetează mai departe și afla ca din 5.000 de cadre din Arad ce lucrează în sănătate sau în legatura( farmacii, etc) s-au vaccinat mai puțin de 2.000. Aoleuuu! Cum păi aceștia nu sunt normali? Apoi din cadrele didactice au ales sa se vaccineze 37%. Aoleuuu nici aceștia nu sunt normali? Dorința mea fierbinte este să scăpăm de covid-19 dar se pare că vaccinul nu este o soluție reala. NU TREBUIE SĂ MĂ CREZI, CERCETEAZĂ ȘI ALEGE SĂ FACI CEEA CE E MAI BINE PENTRU TINE!

   +2 voturi
   +1
   -1
  5. 1. De ce se delimiteaza producatorul de orice responsabilitate in caz ca vaccinul produce nasoale? De ce cel vaccinat tre sa semneze ca isi asuma TOATA raspunderea?
   2. De ce fac astia reclama agresiva la vaccinare , desi legea le interzice?
   3. De ce mai trebuie masca daca esti imunizat? Cate mai sunt de vandut , pana isi fac astia plinul?
   4. Daca tu esti vaccinat , ergo imunizat , ce rau pot sa iti fac eu paganul nevaccinat?

   Raspunde macar la 2 din astea 4 si promit ca ma vaccinez. Si nu o sa fac o virtute din asta. 🙂

   +1 voturi
   +1
   -1
   • # Tonton
    Dacă aș răspunde aș intra tocmai în păcatul pe care am încercat să îl evit și care e esența articolului. Tu, în acest comentariu, îmi spui, subliminal, de ce NU te vaccinezi. Foarte bine! E decizia ta. Eu mă vaccinez. E decizia mea.
    Dar, fac totuși, o concesie. 1.a Nu am declarația oficială a firmei, așa că nu mă pot pronunța. Am doar reacții la această declarație. 1.b Cel vaccinat își asumă că se vaccinează, un fel de declarație pe propria răspundere, nu pentru a-și asuma posibilele efecte secundare, ci pentru a nu putea afirma, ulterior, că a fost OBLIGAT că se vaccinează. 2. Nu știu dacă vreo lege interzice reclama la vaccinare. Iarăși aș fi curios care e legea respectivă. Mai ales că avem reclame la tot felul de medicamente și suplimente alimentare care (sunt convins) sunt perfect legale. Inclusiv acelea care au contraindicații. Faptul că această reclamă se face pe bani publici mă nemulțumește parțial, dar n-am ce-i face. 3.a Dacă ești imunizat, nu mai trebuie mască. Dacă! Dar dat fiind faptul că sunt foarte mulți vaccinosceptici, deci posibili purtători, deocamdată masca e necesară. 4. Punem ipoteza că eu sunt vaccinat. Trec peste faptul că efectul vaccinului e de scurtă durată. Deci, eu vaccinat dau mâna cu tine, nevaccinat. Tu, cu anticorpi buni, chiar nefiind vaccinat, ești bolnav asimptomatic. După ce dăm noi mâna, eu fiind mai prietenos, mai dau mâna și cu alți nevaccinați (care nu s-au vaccinat din cauza valului de scepticism). Involuntar, devin și eu purtător de virus, chiar dacă nu l-a asimilat organismul meu ci, pur și simplu, îl am pe mâini. Deci dau vaccinul mai departe. Și nu e OK.
    În final, te rog, nu lua decizia în funcție de ce răspunsuri ți-am dat, ci în funcție de ce concluzii tragi personal.
    Cu drag, Tifi

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.