sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Deșeurile din plastic și reciclarea în UE în cifre. Cât reciclează România? | Infografic

  de Special Arad | 6 iulie 2021, 7:45 PM | Eco | Internaţional

  0

  (foto: reflowproject.eu)

  Producția de plastic a crescut exponențial la nivel mondial în doar câteva decenii, de la 1,5 milioane de tone în 1950 la 359 de milioane de tone în 2018. După o scădere abruptă în prima jumătate a lui 2020 din cauza Covid-19, producția de plastic și-a revenit în a doua jumătate a anului și o dată cu aceasta au revenit și deșeurile din plastic.

  UE ia deja măsuri pentru reducerea cantității de deșeuri din plastic. Dar cum putem crește rata reciclării plasticului?

  20210628PHT07241 original

  Citește și: Numeroase produse de unică folosinţă făcute din plastic vor dispărea din magazine

  Tratarea deșeurilor de plastic în Europa

  În Europa, recuperarea energiei este cea mai folosită modalitate de a elimina deșeurile din plastic, urmată de reciclare. 25% dintre deșeurile din plastic sunt depozitate în gropi de gunoi.

  Jumătate din plasticul colectat pentru reciclare este exportat în țări din afara UE pentru a fi tratat. Motivele pentru export includ lipsa capacităților, a tehnologiei sau a resurselor financiare pentru tratarea locală a deșeurilor. Până de curând, o mare parte dintre deșeurile din plastic era exportată în China, însă interdicția recentă a Chinei asupra importurilor de deșeuri din plastic va diminua cel mai probabil exporturile din UE. Acest lucru crește riscul incinerării și depozitării în gropi de gunoi a deșeurilor din plastic în Europa. Între timp UE încearcă să găsească modalități circulare și ecologice de gestionare a deșeurilor sale de plastic.

  Rata redusă a reciclării plasticului în UE duce la pierderi mari atât pentru economie, cât și pentru mediu. Se estimează că 95% din valoarea materialului de ambalaj din plastic se pierde după ciclul scurt al primei utilizări.

  Cercetătorii estimează că în 2019, la nivel global, producția și incinerarea materialelor plastice au degajat în atmosferă peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră. Până în 2050 aceste emisii ar putea ajunge la 2,8 miliarde de tone. O parte dintre acestea pot fi evitate printr-o reciclare mai bună.

  Citește și: Produsele din plastic de unică folosinţă nu mai pot fi vândute în Uniunea Europeană. Ce se întâmplă în România

  Problemele reciclării plasticului

  Principalele probleme care complică reciclarea plasticului sunt calitatea și prețul produsului reciclat, comparativ cu plasticul original.

  Deoarece materialele plastice sunt ușor adaptabile nevoilor funcționale sau estetice ale fiecărui producător, diversitatea materiei prime complică procesul de reciclare, făcând-o costisitoare și afectând calitatea produsului final. În consecință, cererea de plastic reciclat, deși în creștere accelerată, reprezenta în 2018 doar 6% din cererea de materiale plastice din Europa.

  Citește și: Garanția pentru recipienții din plastic va fi de 50 de bani, anunță ministrul mediului

  Soluțiile UE pentru creșterea ratei reciclării

  În mai 2018, Comisia Europeană a înaintat o propunere pentru problema plasticului care ajunge în mări și oceane. Această propunere include interzicerea de la 3 iulie 2021 a celor mai frecvente 10 produse de unică folosință din plastic găsite pe plajele europene.

  În cadrul Pactului Verde, 55% din ambalajele din plastic vor trebui reciclate până în 2030. Acest lucru implică un design mai bun care să țină cont de posibilitatea reciclării, însă deputații europeni cred că mai sunt necesare și măsuri de stimulare a pieței pentru plastic reciclat.

  Aceste măsuri ar include:

  •  crearea de standarde de calitate pentru materialele plastice secundare

  •  încurajarea certificării pentru a spori încrederea industriei și a consumatorilor

  •  introducerea unor norme obligatorii privind conținutul minim reciclat în anumite produse

  •  încurajarea statelor membre să ia în considerare reducerea TVA-ului la produsele reciclate.

  În paralel, Parlamentul European a sprijinit măsurile de reducere a cantității de deșeuri din plastic prin limitarea numărului de pungi de plastic ușoare în UE în 2015. De asemenea, Parlamentul a solicitat Comisiei Europene să ia măsuri împotriva micro-plasticelor.

  Citește mai multe despre strategia UE de reducere a deșeurilor din plastic.

  Sursa: europarl.europa.eu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.