luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Demisie de rang înalt! Cancelarul austriac demisionează în urma unei anchete declanșate de procurorii anticorupție

  de - | 9 octombrie 2021, 10:15 PM | Internaţional

  0

  Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat sâmbătă că demisionează, după ce procurorii anticorupţie au declanșat o anchetă împotriva lui și a altor persoane, scrie Reuters. Sebastian Kurz este anchetat pentru dare de mită şi abuz de încredere.

  Sebastian Kurz a anunțat într-o declarație de presă că îl propune pe ministrul de Externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, ca succesor al său.

  El a explicat că se retrage pentru „stabilitatea” ţării și a respins totodată „acuzaţiile false”.

  Kurz plănuiește să rămână lider al partidului conservator pe care îl conduce și va prelua șefia grupului său parlamentar.

  Biroul Parchetului anticorupţie a anunţat că investighează şi alte nouă persoane, potrivit unui comunicat citat de Reuters, preluată de Agerpres.

  „Sebastian Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii” fac obiectul unei anchete pentru diverse infracţiuni de corupţie legate de acest dosar, a precizat Parchetul pentru afaceri economice şi corupţie (WKSTA) într-un comunicat.

  Media austriece au relatat că procurorii au suspiciuni că Ministerul de Finanţe a cumpărat reclamă într-un tabloid în schimbul publicării unor materiale şi unor sondaje favorabile lui Kurz şi partidului său.

  În cursul dimineţii de miercuri a avut loc o serie de percheziţii, care au vizat printre altele sediul Partidului Popular Austriac (ÖVP), cancelaria şi Ministerul de Finanţe.

  Potrivit DPA, anchetatorii au căutat e-mailuri datând încă din 2016 precum şi dispozitive de stocare a datelor, precum severe, telefoane mobile şi laptopuri. Cercul apropiat al colaboratorilor a fost afectat – precum un purtător de cuvânt, un consilier media şi principalul său strateg – existând suspiciunea că au folosit metode ilegale în drumul lor spre putere.

  Între 2016 şi 2018 „resursele ministerului au fost utilizate pentru a finanţa sondaje de opinie parţial manipulate care serveau unui interes politic exclusiv partizan”, estimează Parchetul.

  În acea perioadă Sebastian Kurz nu era încă cancelar, dar participa la guvernare. Potrivit procurorilor, un grup media ar fi primit „plăţi” în schimbul publicării acestor sondaje de opini, notează digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.