marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Delta Force”, noua echipă a Liceului de Informatică din Arad, se pregătește intens pentru cea mai importantă competiție de robotică din România

    de Tomck@t | 7 decembrie 2018, 5:20 PM | Educaţie | IT | Topic special

    0

    #SkyIsNotTheLimit

    Sunt elevi de liceu, dar cochetează deja cu o tehnologie care stă și la baza misiunii spațiale inițiate de NASA, „Mars Exploration Rover”. Ei construiesc un robot cu care vor participa la cea de-a treia ediție a concursului național BRD First Tech Challenge, tema acestuia fiind „Rover Ruckus”, iar sloganul: #SkyIsNotTheLimit. Faceți cunoștință cu una dintre echipele care vor reprezenta Aradul: „Delta Force”!

    BRD First Tech Challenge, cea mai amplă competiție de robotică dedicată liceelor, a debutat în România în anul 2016 la inițiativa Asociației „Nație prin Educație” (fondată de Dana Războiu), cu licență de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) și a reușit să reunească în program, până acum, un total de peste 2000 de elevi de liceu, 300 de mentori și 200 de voluntari din toată țara. Perioada de înscriere la cea de-a treia ediție s-a consumat în luna octombrie, iar pregătirile pentru Campionatul din luna martie 2019 sunt în toi. La Liceul Național de Informatică din Arad s-a format de curând o nouă echipă, „Delta Force”, compusă din opt elevi, trei mentori (dintre care un profesor inginer) și un tehnician voluntar. Ei construiesc un robot care va avea misiunea de a aduna probe sau minerale, un rover similar cu cele două vehicule de explorare trimise de NASA pe Marte, „Curiosity” și „Opportunity”.

    Ei lucrează pe acest proiect din septembrie, de când s-a anunțat tema concursului, și estimează că în această lună vor termina construcția. Până în luna ianuarie a anului viitor vor să finalizeze și programul pentru autonomia robotului.

    delta force arad 1
    Scheletul rover-ului… deocamdată fără nume

    Efortul depus în acest proiect este admirabil. Echipa „Delta Force” lucrează la acest robot în fiecare zi la școală și, câteodată, munca se extinde după program, până seara. De multe ori, lucrează până și în weekend-uri, a remarcat Corina Botoșan, unul dintre mentori.

    În cadrul concursului BRD First Tech Challenge, rover-ul echipei „Delta Force” va trebui să simuleze o explorare științifică, colectând „minerale”, adică niște cuburi galbene și niște mingi albe, după care va avea misiunea de a le sorta într-un „lander” (sondă de aterizare), a explicat tânărul programator Dragoș Octavian Botoșan, liderul echipei și cel care va coordona robotul cu ajutorul unui gamepad (un controller de jocuri video). „Pe lângă asta, vom avea o perioadă de 30 de secunde de autonomie, la care o să ne folosim de camera telefonului, pentru a detecta așa-zisele minerale. Folosim o aplicație creată de Google, se numește TensorFlow, pe care am integrat-o în programul robotului nostru, iar după cele 30 de secunde de autonomie va veni perioada de Driver Control, în care un șofer al robotului se folosește de un gamepad, ca să controleze robotul și în final o să ne folosim de un sistem de agățare, ca robotul să se ridice de la sol”, a mai explicat Team Leader-ul „Delta Force”.

    delta force arad 13
    Echipa „Delta Force”

    Sunt și anumite restricții impuse de BRD First Tech Challenge, de exemplu se pot folosi doar opt motoare, robotul trebuie să aibă anumite dimensiuni și nu are voie să cântărească mai mult de 19 kg.

    Anumite piese necesare pentru construcția rover-ului creat de echipa „Delta Force” au fost făcute cu ajutorul unei imprimante 3D, după cum a explicat Laurențiu Selejan, membru în echipa tehnică.

    Majoritatea elementelor și sculele necesare au fost însă cumpărate și au costat 3000 lei. În total, s-au cheltuit până acum 25.000 lei, fiind însă cea de-a doua echipă a Liceului Național de Informatică din Arad (prima echipă, din care, anul trecut, au făcut parte și membrii echipei „Delta Force”, participă și în acest an), nu s-a primit finanțare din partea organizatorului principal al concursului, BRD, așa că echipa „Delta Force” a fost nevoită să se susțină financiar prin propriile puteri și cu ajutorul unor sponsori. „Ne-am angajat să avem un buget propriu de 5000 euro, de aceea avem nevoie în continuare de sponsori și de susținere, proiectul fiind foarte costisitor”, a declarat pentru Special Arad mentorul Corina Botoșan.

    Inclusiv abilitatea echipelor de a atrage sponsori se punctează în concursul BRD First Tech Challenge.

    Firește, pe lângă investiție, mai e nevoie și de know-how.

    „Partea de programare este cea mai dificilă, pentru că noi, divizia de programare, trebuie să facem efectiv ca robotul să se miște. Cea mai satisfăcătoare parte este atunci când vezi că acel cod creat funcționează. Dar când o etapă s-a terminat, urmează următoarea. Partea de autonomie este cea mai complexă, pentru că acolo sunt foarte multe lucruri care trebuie luate în calcul. Trebuie calculată distanța și trebuie să avem grijă să nu interfereze cu alți concurenți, de exemplu”, a explicat Robert Vlășan, unul dintre cei trei programatori ai echipei.

    Deși în mare parte tot efortul depus în acest proiect aparține tinerilor elevi, aceștia mai sunt ajutați și de către adulți. Poate cel mai interesant astfel de ajutor voluntar vine din partea tehnicianului Peter Ștefan, angajat la CET, care s-a implicat în acest proiect ajutându-l pe profesorul Florin Feher, unul dintre mentorii echipei. El ajută echipa „Delta Force” cu competențele pe care le are în domeniul său de activitate, fiind și electrician de meserie, având „o viziune despre geometria în spațiu, un domeniu foarte implicat în robotică, pentru că dacă nu ai viziune în așa ceva, este foarte greu să montezi un robot”.

    „Conceptul acestei echipe este de a se baza pe funcția Stream, care înglobeză cerințe de știință, tehnică, inginerie, artă și matematică. Înglobând toate aceste cunoștințe la un loc, prin ajutorul sponsorilor și efortul mentorilor, am ajuns să promovăm, să ajungem la o tehnologie cât mai performantă. Totodată, în această echipă există și spiritul de alianță, o cerință formulată și în regulamentul concursului”, a spus profesorul ing. Florin Feher.

    Echipa va participa la Etapa Demonstrativă a concursului la Timișoara, pe 19 ianuarie, după care la Cluj-Napoca, pe 26 ianuarie. Etapa regională a concursului va avea loc la Timișoara între 22 – 24 februarie, iar dacă „Delta Force” va trece de această fază a concursului, va participa la Campionatul Național din București, între 22 – 24 martie 2019.

    Membrii echipei „Delta Force” sunt:

    Divizia de Programare: Dragoș Octavian Botoșan (Team Leader), Robert Vlășan, Pavel Octavian
    Divizia Tehnică: Laurențiu Selejan, Fabian Voinea, Raul Muntean, Darius Mihălăcescu
    Responsabil Marketing / promovare Mass-Media: Alex Ioniță
    Tehnician (voluntar): Peter Ștefan
    Mentori: prof. Florin Feher, Corina Botoșan, Laurențiu Puf

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.